Εγώ, η Όλγα

Εγώ, η Όλγα - κριτική ταινίας

H Olga Hepnarova είναι μία νεαρή Τσεχοσλοβάκα, που ζει στην Πράγα της δεκαετίας του ’70 και πάσχει από κατάθλιψη, κάτι που την κάνει να θέλει να αποξενωθεί από τους ανθρώπους. Να διώξει κάθε κοινωνικό δεσμό που την πλαισιώνει. Οι άνθρωποι της φαντάζουν πλάσματα που μιλάνε χωρίς να λένε τίποτα. Την κατάθλιψή της την αποδίδει στο bullying που υφίσταται από μικρή από την οικογένειά της, από το σχολείο της, το περιβάλλον της εν γένει κι αυτό την κάνει να θέλει να εκδικηθεί την κοινωνία και να την ταρακουνήσει. Το αποτέλεσμα; Ένα ωραίο πρωινό, μετά από ποικίλες φάσεις της ζωής της, που δίνονται στον θεατή με flash backs και ιδιαιτέρως στατικά πλάνα, διαπράττει ένα έγκλημα που τραυματίζει πάνω από 30 άτομα και σκοτώνει 8. Η αντίδρασή της; Να ζητήσει να της επιβάλλουν την θανατική ποινή, πράγμα που έγινε το 1975. Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Η Olga, μάλιστα, ήταν και η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην Τσεχοσλοβακία. 

Το βλέμμα της ηθοποιού Michalina Olszanska σε προϊδεάζει από την πρώτη στιγμή πως κάτι δεν πάει καλά με την Olga. Όμως, όπως παραδέχτηκε και η ίδια η Olszanska όταν τη ρώτησαν πώς κατάφερε να ενσαρκώσει την προσωπικότητα αυτή, απάντησε πως «η Olga μπορεί να ήταν ένα τέρας, αφού σκότωσε εν ψυχρώ τόσους ανθρώπους, όμως ο στόχος της ήταν να ταρακουνήσει την κοινωνία και να δράσει με μία αντίδραση κι όχι με αδράνεια μπροστά σε αυτό που της συνέβη».

Οι σκηνοθέτες της ταινίας δήλωσαν πως καταπιάστηκαν με την εν λόγω ιστορία για δύο λόγους. Πρώτον, καθώς διάβασαν τον βιβλίο του Roman Cilek, στο οποίο βασίζεται και η ιστορία, και τους άγγιξε αμέσως η ιστορία, κατακλύζοντάς τους συναισθήματα που ήθελαν να μεταδώσουν και δεύτερον γιατί θεωρούν την ιστορία της Olga Hepnarova διαχρονικά επίκαιρη και άξια προβληματισμού.

Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Κάποιοι ενθουσιάστηκαν, άλλοι έτρεξαν να βρουν την πόρτα να φύγουν με το που έπεσαν οι τίτλοι τέλους κι άλλοι προσπαθούσαν μανιωδώς να βρουν τα θετικά της, έχοντας πάντοτε ένα «αλλά» στο στόμα τους. Ένας παρευρισκόμενος επίσης ροχάλιζε ενοχλητικά. Εάν οι σκηνοθέτες ήθελαν να θίξουν το bullying και να προβληματίσου γύρω από αυτό, δεν μπορούμε να πούμε πως το κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία. Εάν πάλι θέλαν να θίξουν γενικότερα τις ρωγμές στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που γίνεται γυναίκα, ίσως να το πέτυχαν λιγάκι καλύτερα. Όπως και να έχει, η ταινία έχει ιδιαιτερότητες που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει, ιδίως την εκφραστικότητα της πρωταγωνίστριας που φέρει στους ώμους της ολόκληρη την ταινία.

Πρώτη δημοσίευση: 24 Ιαν. 2019, 06:52
Ενημέρωση: 31 Ιαν. 2019, 05:24
Τίτλος:
Εγώ, η Όλγα (Já, Olga Hepnarová)
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Release: 
24 Ιανουαρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos