Ο φωτογράφος μόδας Τόμας, που ζει μια ηδονιστική και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα ζωή, φωτογραφίζει κρυφά δύο εραστές σε ένα Λονδρέζικο πάρκο. Η γυναίκα, η Τζέιν, τον καταδιώκει κι απαιτεί το φιλμ, μα εκείνος της δίνει ένα άλλο. Πολλαπλά ζουμ στο ασπρόμαυρο φιλμ αποκαλύπτουν ότι η Τζέιν κοιτάζει ανήσυχη ένα τρίτο άτομο που παραμονεύει στα δέντρα με ένα πιστόλι, όταν λίγο αργότερα αποκαλύπτεται ένα πτώμα...

Το Blow-Up είναι βασισμένο σε διήγημα του συγγραφέα Χούλιο Κορτάζαρ και πρόκειται για την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Αντονιόνι, ένα θρίλερ μυστηρίου - φόρος τιμής στη δεκαετία του ’60, που κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών το 1967 και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, με μουσική από τον σπουδαίο Χέρμπι Χάνκοκ.

Αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα του Λονδίνου στα Swinging Sixties της νεωτερικότητας, της σεξουαλικής απελευθέρωσης, του στυλ και του ροκ εν ρολ, το σάουντρακ συμπεριλαμβάνει επίσης τους Yardbirds με τους Jeff Beck και Jimmy Page στις κιθάρες, ενώ εμφανίζονται και είδωλα της εποχής όπως το μοντέλο Veruschka. Εν μέρει θρίλερ χαμηλών τόνων, εν μέρει υπαρξιακή μελέτη χαρακτήρα, το Blow-Up κατέκτησε τους κριτικούς αλλά και το κοινό, καταφέροντας ένα μεγάλο πλήγμα στην λογοκρισία της εποχής με τις εκτεταμένες σκηνές περιστασιακού σεξ και χρήσης ναρκωτικών.

Ο ήρωας της ταινίας, ο Τόμας, ένας όχι ιδιαίτερα συμπαθής φωτογράφος μόδας που έχει απογοητευτεί από τον τρόπο ζωής του, γίνεται χωρίς να το ξέρει μάρτυρας μιας δολοφονίας, ενώ φωτογραφίζει κρυφά ένα ζευγάρι σε ένα πάρκο. Ξαφνικά χάνει τη δύναμη και τον έλεγχο που νόμιζε ότι είχε, εμπλεκόμενος σε μια υπόθεση που δεν καταλαβαίνει. Στην προσπάθειά του να ερευνήσει, αποσπάται διαρκώς από το σεξ και τα πάρτι, και όταν προσπαθεί να πείσει κι άλλους ανθρώπους να βοηθήσουν, όλοι είναι πολύ απορροφημένοι από τον εαυτό τους για να ενδιαφερθούν.

Ζούμε υπό την απόλυτη κυριαρχία της εικόνας, του φαίνεσθαι, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα όλο και περισσότερο ότι καμία από τις εικόνες που μας δείχνουν δεν αποτυπώνει την αλήθεια. Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε κάτι, τόσο λιγότερο σίγουρος μπορεί να είναι για οτιδήποτε... 

 

Πρώτη δημοσίευση: 30 Ιουνίου 2022, 00:38
Ενημέρωση: 7 Ιουλίου 2022, 01:50
Τίτλος:
Blow Up (1966)
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Ιουνίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos