Belfast

ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ. Στις αίθουσες η αυτοβιογραφική ταινία του Κένεθ Μπράνα για τα παιδικά του χρόνια στ Μπέλφαστ. Εκθαμβωτικά κινηματογραφημένο, αφελές και απολιτίκ:

Belfast - κριτική ταινίας

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού του 1969 στο νότιο Μπέλφαστ. Οι σκληρές μέρες εκείνου του Αυγούστου θα μετατρέψουν τα παιδικά όνειρα του ήρωα σε εφιάλτη. Η κοινωνική δυσαρέσκεια που σιγοβράζει ξαφνικά εκρήγνυται στη γειτονιά του και κλιμακώνεται γρήγορα με σύγκρουση σε όλη την πόλη και τη θρησκεία να πυροδοτεί το μίσος. Καθολικοί εναντίον Προτεσταντών, σε μια χώρα που όλοι έγιναν θανάσιμοι εχθροί μεταξύ τους.

Ο κόσμος του 9χρονου αλλάζει καταιγιστικά και όλα όσα είχε προλάβει να μάθει για τη ζωή θα έπαιρναν μια απρόσμενη τροπή εξαιτίας των κοινωνικοπολιτικών διαταραχών στην Ιρλανδία. Όμως, όλα όσα αγαπούσε και του έδιναν ασφάλεια – η μουσική, η αγάπη των οικείων του, το γέλιο και η μαγεία του κινηματογράφου – παρέμεναν ίδια. Η μαμά του παλεύει να τα βγάλει πέρα ενώ ο πατέρας του εργάζεται στην Αγγλία, προσπαθώντας να βγάλει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την οικογένεια. Μπορεί ο πατέρας του να είναι ο ήρωας της ζωής του; Θα θυσιάσει η μητέρα του το παρελθόν της για να προστατεύσει το μέλλον της οικογένειάς της; Πώς μπορούν να κρατηθούν ασφαλείς οι αγαπημένοι του παππούδες; Και πώς μπορεί να αγαπήσει το κορίτσι των ονείρων του;

Ο Κένεθ Μπράνα επιστρέφει στην παιδική του ηλικία, με ένα αυτοβιογραφικό σενάριο και ένα γράμμα αγάπης για την πόλη που μεγάλωσε, γεμάτο νοσταλγία και αποτυπωμένο με μια αφελή παιδική ματιά.

To Βelfast είναι κινηματογραφημένο με μια εκθαμβωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία σε βαθμό που να δείχνει σχεδόν καρτποσταλικό, δεν μπορείς όμως να το κακολογήσεις: τα παιδικά όνειρα και η αθώα  παιδική ματιά που τα αποτυπώνει είναι πάντα σε ευκρινή και ξεκάθαρη οθόνη.

Τον Μπράνα τον ενδιαφέρει ελάχιστα να αποτυπώσει σε ρεαλιστική βάση τον πολιτικο-θρησκευτικό αναβρασμό της εποχής. Απλά συμβαίνει και το παρακολουθούμε όπως ακριβώς το αποκρυπτογραφούν τα μάτια του πιτσιρικά.  

Καθοδηγεί την ματιά μας στον πυρήνα της οικογένειας, αποθεώνει την φιλία και την αγάπη, την αίσθηση της γειτονιάς, ίσως όλα υπέρ του δέοντως καλοφτιαγμένα και κορνιζαρισμένα, ευτυχώς όχι με την ευκολία του μελοδραματικού συναισθηματισμού, αλλά αρκετά safe και ζαχαρωτά.

Επιλέγει να επενδύσει στην ζηλευτή χημεία των πρωταγωνιστών του (η Κατρίνα Μπάλφι του Outlander κλέβει πάντως με άνεση την παράσταση) feelgood διάθεση και στην ωραιοποίηση των καταστάσεων, ακόμα οι συμπλοκές αποτυπώνονται στο πανί με την γοητεία μιας… ροκ συναυλίας ας πούμε, όπως ακριβώς κάνει και ένα μικρό παιδί δηλαδή, αλλά απονευρώνει με αυτό τον τρόπο την όποια κοινωνικοπολιτική σήμανση θα έπρεπε να είχε ένα φιλμ που διαδραματίζεται εκείνη την εποχή στην Ιρλανδία.

Θεωρώ ότι δεν μπορείς και δεν πρέπει να κρατάς τέτοιες αποστάσεις, από τη στιγμή που το κάνεις στον βαθμό που το δείχνει ο Μπράνα, τότε κάνεις στην ουσία της μια παιδική ταινία και ως τέτοια θα πρέπει τελικά να κριθεί.

Ένα απολιτίκ κινηματογραφικό παραμυθάκι που φέρνει στο μυαλό το Roma του Αλφόνσο Κουαρόν, δανείζεται με αφθονία από την αισθητική στο σινεμά του Τέρενς Ντέιβις (απομακρύνεται όμως από την ελιτίστικη ματιά του), με τον Μπράνα να παραμένει συνεπής μέχρι το τέλος της ταινίας του σε μια τακτοποιημένη αφέλεια που κάποιους θα εκνευρίσει, μάλλον τους περισσότερους θα τους γοητεύσει.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Ιαν. 2022, 03:16
Ενημέρωση: 3 Φεβ. 2022, 03:14
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Belfast
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Ιανουαρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
14966
Feelgood
13837
Tanweer
8254
Tanweer
6294
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos