Όταν η σοβαρά άρρωστη έφηβος Μίλλα ερωτεύεται τρελά το βαποράκι Μόζες, ο χειρότερος εφιάλτης των γονιών της γίνεται πραγματικότητα. Όμως, καθώς η αναπάντεχη επαφή της Μίλλα με τον πρώτο έρωτα της φέρνει μια νέα λαχτάρα για ζωή, κάθε συμβατική ηθική στον περίγυρό τους κατεδαφίζεται. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας 2019 και Βραβείο Marcello Mastrogianni Καλύτερου Ηθοποιού για τον Τoby Wallace στο ρόλο του Μόζες.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αυστραλής Σάνον Μέρφι είναι βασισμένο σε θεατρικό έργο και απεικονίζει την έντονη σχέση δύο νεαρών ανθρώπων. Μια ιστορία ενηλικίωσης διαφορετική από τις άλλες, διότι εδώ η σοβαρή αρρώστια ανατρέπει τα δεδομένα και προσθέτει μια παράμετρο τραγικότητας που προς τιμήν της πάντως η δημιουργός δεν καταχράται. 

Αντιθέτως προσπαθεί να αποσπάσει πάθος και ενέργεια, δίψα για την ζωή και μικρές εσωτερικές επαναστάσεις. Το καταφέρνει ενίοτε πετύχημενα, άλλοτε κάπως αδέξια, σαν να μην μπορεί να ισορροπήσει με απόλυτη επιτυχία στην εναλλαγή συναισθημάτων των ηρώων της. Δεν εκτιμά το ασφαλές και το εύκολο μεν, εκβιάζει όμως ενίοτε το διαφορετικό και το αλλοπρόσαλλο. Γνωρίζει πάντως να σκηνοθετεί ηθοποιούς και να συγινεί, αν και της λείπει η σιγουριά για να πλάσει κάτι ολοκληρωμένο. Οι πιθανότητες να το καταφέρει προσεχώς, είναι με το μέρος της, πάντως. 

Σημείωμα της σκηνοθέτη Shannon Murphy

Η φιλοδοξία μου με το Babyteeth ήταν να βρω μια κινηματογραφική γλώσσα που να ταιριάζει στον ιδιαίτερο τόνο της ασέβειας και της ενσυναίσθησης αυτού του έξυπνα καθηλωτικού σεναρίου της Rita Kalnejais. Εμπνεύστηκα από την πρόκληση της εναρμόνισης της δυαδικότητας του χιούμορ και του πόνου που πλαισιώσουν κάθε σκηνή της ταινίας. Δε θα μπορούσε να υπάρχει τίποτα το προσωρινό στην προσέγγισή μου να αναπαραστήσω με αυθεντικότητα την πρωταγωνίστρια Μίλλα, που στα 15 της αισθάνεται πιο ζωντανή από ποτέ, καλείται όμως ξαφνικά να αντιμετωπίσει τη δική της θνησιμότητα. Η γλώσσα της ταινίας είναι στυλιζαρισμένη, με εναλλαγές διαλόγου και κοψίματα μουσικής, ώστε να επιτρέπει στον θεατή να κινείται και να μετατοπίζεται ανάλογα με τον επιταχυνόμενο ρυθμό της Μίλλα. Ερωτεύεται τον Μόζες, τον οποίο βλέπει ως αφορμή για να την ωθήσει στα όρια της με έναν ακραίο τρόπο. Καθώς μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στη ζωή των γονιών της ανακαλύπτουμε τις δυσλειτουργίες και τις περίπλοκες εντάσεις που υπάρχουν, καθώς αυτή η οικογένεια αντιμετωπίζει τον χειρότερο εφιάλτη της. Σταδιακά απογυμνώνονται πίσω στις ωμότερες μορφές τους. Ελπίζω το κοινό να ζήσει μια αξέχαστη εμπειρία βλέποντας το Babyteeth, μια εμπειρία που οι θεατές θα νιώσουν βαθιά μέσα τους και θα τους κάνει να πονέσουν αλλά και να χαρούν για τις δικές τους σχέσεις.

Πρώτη δημοσίευση: 19 Ιουνίου 2020, 19:16
Ενημέρωση: 25 Ιουνίου 2020, 03:27
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Babyteeth
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
118
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Ιουνίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
9571
Feelgood
8266
Odeon
7830
Tanweer
2832