Το ‘45 χρόνια’ έιναι ένα ρεαλιστικό πορτρέτο των συναισθημάτων ενός ηλικιωμένου ζευγαριού μια εβδομάδα πριν να γιορτάσει τα 45 χρόνια γάμου.

H Κέιτ (Σαρλότ Ράμπλινγκ) και ο Τζεφ (Τομ Κόρτνεϊ) δεν είναι το στερεοτυπικό ζευγάρι ηλικιωμένων που συνηθίζουμε να βλέπουμε σε ταινίες. Η ζωή τους δεν κινείται γύρω απο παιδία και εγγόνια. Δεν έχουν. Έχουν όμως ενεργή σεξουαλική και κοινωνική ζωή, ενώ η μέταξύ τους σχέση φαινομενικά είναι ισορροπημένη και υγιής. Κεραυνός εν αιθρία ένα γράμμα που ειδοποιεί τον Τζεφ οτι βρέθηκε το πτώμα του νεανικού του έρωτα, θαμένο στον παγο των Σουδικων Άλπεων όπου ειχε χαθεί.

 

Από το σημείο αυτό ο γαμός του Τζεφ και Της Κειτ φανερώνει τα μελανά του χρώματα καταλήγοντας να μας δέιξει οτι δεν ήταν παρά μια σύμβαση ανάμεσα σε 2 ανθρώπους που ήρθαν κοντά σε στιγμές πόνου: εκείνη έχασε τη μητέρα της. Εκείνος τον έρωτά του. Αλλά δε μιλούν ποτέ γι’αυτό. Τα χρόνια περνούν, και οι ζωές τους στην ουσία είναι κενές, όσο κενή και αδιάφορη είναι και η πόλη που μένουν.

Η Ράμπλινγκ με το φακό πάνω της ακόμα και όταν ακούμε τον συνομιλητή της, αποτυπώνει αριστουργηματικά στο πανί την εσωτερική πάλη της Κειτ να ισορροπίσει την πικρία και να συμπαρασταθεί στο πόνο του Τζεφ. Η πικρία γίνεται ζήλεια και η ζήλεια καταστροφή οταν βλέπει τον Τζεφ να ταξιδεύει στο παρελθόν κρατώντας από το χέρι ενα φάντασμα σκεπτόμενος ‘πως θα ηταν η ζώη αν’.

 

Νοιώθεις διαρκώς πως η εκτόνωση των συναισθημάτων των ηρώων δεν είναι μακρυά. Μεταβιβάζεται που και που στα δέντρα που γέρνουν από τον άνεμο ή στο τήλεφωνο που χτυπάει αλλά η πίεση συνεχίζει να συσσωρεύεται.

Μουσική επένδυση δεν υπάρχει. Η Κειτ θα σιγοτραδουδήσει κάτι στα πρώτα λεπτά της ταινίας μεχρι να έρθει το γράμμα και αυτό ειναι όλο.

Ο Αντριου Χέϊ εξέλιξε το σενάριο από μια μικρή ιστορία 10 σελίδων και παρά τα μόλις 42 του χρόνια – θα περίμενε κανείς να μη μπορεί να μας μεταφέρει το συναίσθημα δύο ανθρώπων σχεδόν διπλάσιας ηλικίας από τον ίδιο - μας πείθει πως οι εμμόνες και ο πόνος του παρελθόντος δεν έχει ηλικία.

Σύνοψη: Η Κέιτ και ο Τζεφ είναι παντρεμένοι 45 χρόνια, κι ενώ ετοιμάζουν το πάρτι για την επέτειο τους, λαμβάνουν ένα γράμμα που θα ταράξει τις ζωές τους. Το γράμμα έρχεται από την Ελβετία κι αναφέρει ότι βρέθηκε το πτώμα της Κάτια- της πρώτης αγάπης του Τζεφ. Η Κάτια είχε χαθεί όταν είχε πάει μαζί με το Τζεφ για αναρρίχηση το 1962.  Ο Τζεφ λέει στην Κέιτ ότι τον ενημέρωσαν ως τον άμεσο συγγενή γιατί προσποιούνταν ότι ήταν παντρεμένοι. Οι ετοιμασίες για την επέτειο συνεχίζονται, αλλά η απασχόληση του Τζεφ με τα νέα που έμαθε ταράζει την Κέιτ. Ξεκίναει και πάλι το κάπνισμα, νοσταλγεί συνεχώς τις στιγμές που είχε μαζί της, ψάχνει παλιές φωτογραφίες τους, λέει στην Κέιτ ότι θα την είχε παντρευτεί αν δεν είχε χαθεί. Όσο πλησιάζει ο εορτασμός της αγάπης τους, βυθίζονται όλο και περισσότερο στο παρελθόν, αφήνοντας αμφιβολίες για το μέλλον τους.

 

Πρώτη δημοσίευση: 29 Οκτ. 2015, 17:45
Ενημέρωση: 5 Νοε. 2015, 19:28
Τίτλος:
45 years (45 χρόνια)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Οκτωβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
14966
Feelgood
13837
Tanweer
8254
Tanweer
6294
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos