10.000 km

Βαρκελώνη 2014. Ένα ζευγάρι ζει τον έρωτά του. Μόλις αποφασίζουν να κάνουν το επόμενο βήμα, πρέπει αιφνιδιαστικά να ζήσουν ένα χρόνο χωριστά. Δύο πόλεις: Λος Άντζελες - Βαρκελώνη, και ένας ωκεανός ανάμεσα. Η αγάπη είναι το μοναδικό όπλο της Αλεξάνδρα και του Σέρχιο…

The distance between us

Ένα ζευγάρι full in love, δύο laptop, 10.000 χιλιόμετρα μεταξύ τους. Αυτός στη Βαρκελώνη, εκείνη στο Λος Άντζελες. Τελικά η απόσταση σκοτώνει τον έρωτα; H τεχνολογία μπορεί να κρατήσει ζωντανή μια σχέση από απόσταση; Η προσομοίωση της πραγματικότητας σε μια οθόνη υπολογιστή μπορεί να αντικαταστήσει το αληθινό άγγιγμα;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει και που επεξεργάζεται ο Ισπανός σκηνοθέτης Κάρλος Μαρκέτ – Μαρσέτ, θίγοντας μια από τις πλέον καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων και παράλληλα των σύγχρονων σχέσεων, της μοναξιάς, της αποξένωσης, του εθισμού στην τεχνολογία και της αντικατάστασης της φυσικής επικοινωνίας με την ‘τεχνητή’.

H Alex και ο Sergi είναι οι μόνοι χαρακτήρες που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης, προκειμένου να δημιουργήσει μια σχέση ασφαλείας και ισορροπίας μαζί τους, να μπει ανάμεσά τους και να δείξει πως αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταραχτεί και να τους διαλύσει, να τους μετατρέψει από μονάδα σε σπασμένα και σκορπισμένα κομμάτια . Χρησιμοποιεί κοντινά πλάνα για να σε κάνει να νιώσεις την οικειότητα, ξεκινά με ένα σχεδόν 20λεπτο μονοπλάνο, δίνοντας τον απαραίτητο τόνο που θα σε βάλει κατευθείαν στα ενδόμυχα του μικρόκοσμου του ζευγαριού για όλη την υπόλοιπη ταινία.

Η ταινία. έχοντας indie προσανατολισμο, θυμίζει περισσότερο θεατρική παράσταση λόγω της μινιμαλιστικής της δομής στο χωροχρόνο. Ένα γλυκόπικρο Love story που σε αγγίζει, κυρίως λόγω της δυναμικής παρουσίας των ηθοποιών και της εξαιρετικής τους ερμηνείας, χωρίς να αποφεύγει ωστόσο τις μικρές επιμέρους κοιλιές. Ταυτίζεσαι μαζί τους, καθώς ξυπνούν στο κρεβάτι στη Βαρκελώνη, ετοιμάζουν πρωινό, συζητούν και πλένουν τα δόντια τους και μετά, κολλάς στην οθόνη του υπολογιστή ως τρίτο πρόσωπο στην ενδόμυχη μεταξύ τους επικοινωνία, νιώθεις την παρουσία, την απουσία, τη μοναξιά, τα 10.000km που τους χωρίζουν.

Σκηνοθετημένο με τη μορφή ημερολογίου (day 1,… κλπ) μας ‘δίνει’ κλιμακωτά την πορεία της σχέσης από απόσταση μέσα από ‘ηλεκτρονικά κάδρα’ και ζουμ στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών. Μια πιο ‘διττή’ προσέγγιση του πρόσφατου υπέροχου ‘Her’ του Spike Jonze και ταυτόχρονα άνα ψυχογράφημα στις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις την εποχή της παγκοσμιοποίησης με κάποιες σκηνές διαμαντάκια (όπως η μαγική στιγμή που οι πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς τόπους χορεύουν αγκαλιά με τα λάπτοπ τους βαλς..).

Μη το χάσετε.

Ειρήνη Κατσαρά

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 18 Δεκ. 2014, 12:03
Ενημέρωση: 26 Δεκ. 2014, 04:47
Τίτλος:
10.000 km (10.000 χιλιόμετρα)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos