Eραστής της εικόνας

Δημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2010, 01:58
Συντάκτης:

Ο Φοίβος Κοντογιάννης ανήκει σε μια νέα γενιά ταλαντούχων σκηνοθετών. Η ταινία του μικρού μήκους με τον τίτλο «Βασίλης Καραγιώργος» είναι μια κωμικοτραγική ιστορία που εκτυλίσσεται στην ελληνική επαρχία και έχει προκαλέσει αίσθηση τόσο για τη σεναριακή της επάρκεια όσο και για την μελετημένη της κινηματογράφηση. Ο σκηνοθέτης μας μιλά για το θέμα αυτό καθώς και για άλλα bits & pieces.

Πες μας δυο τρία λόγια για τον εαυτό σου. Πώς βρέθηκες στην Αθήνα;

Φοίβος: Γεννήθηκα στο κέντρο της Αθήνας όπου και έζησα μέχρι τα 20 μου χρόνια Τότε έφυγα στη Ρώμη για σπουδές όπου αποφοίτησα αρχικά από τη σχολή κινηματογράφου των studio της Cinecitta και στην συνέχεια φοίτησα στην φιλοσοφική σχολή της Ρώμης, στο τμήμα του κινηματογράφου, θεάτρου και τηλεόρασης. Παράλληλα δούλευα σε διάφορα πόστα του κινηματογράφου καθόλη την πενταετία που παρέμεινα στην Ιταλία. Τις τρεις ταινίες μικρού μήκους που έχω γράψει και σκηνοθετήσει τις έχω γυρίσει στην Ελλάδα με συνεργάτες και φίλους Έλληνες αλλά και Ιταλούς. Μετά την διεκπεραίωση των γυρισμάτων της τρίτης μου ταινίας ‘’Βασίλης Καραγιώργος’’ παρέμεινα στην Ελλάδα όπου πλέον ζω και εργάζομαι.

Γιατί γυρίζεις ταινίες; Είναι κάτι που σε απασχολεί και θες να το πεις; το ‘χες από μικρός;

Φοίβος: Από μικρός ασχολούμουν με την φωτογραφία και μου ήταν πιο εύκολο να εκφραστώ μέσω της εικόνας. Αποτέλεσμα αυτού του ενδιαφέροντος, είναι η επαγγελματική ενασχόληση μου με τον κινηματογράφο αρχικά ως τεχνικός και πλέον ως σκηνοθέτης. Όταν αποφασίζω το θέμα για μια ταινία μου δεν ψάχνω προσωπικά μου ζητήματα και άγχη που θέλω να βγάλω προς τα έξω, απλά νιώθω ότι βρήκα τον τρόπο να μιλήσω για κάποιο κοινωνικό θέμα που απασχολεί εμένα κι άλλους συνανθρώπους μου.

Στον “Καραγιώργο” παρουσιάζεις με δραματικό αλλά και κωμικό τόνο τη ζωή στην επαρχία. Μίλησέ μας για την εμπειρία αυτής της ταινίας.

Δεν νομίζω ότι μπορώ να μεταφέρω γραπτά την εμπειρία αυτής της ταινίας γιατί τα γυρίσματά της είναι ίσως μιαν άλλη ταινία από μόνη της. Και τα κωμικά αλλά και τα δραματικά στοιχεία της ταινίας, τα ζήσαμε και εμείς όπως οι ήρωές της, δουλεύοντας μια εβδομάδα στον Παρνασό. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα, εκτός των γυρισμάτων, ήταν η διαδικασία συγγραφής του σεναρίου διότι αντί να παρουσιάσω στους ηθοποιούς κάτι ολοκληρωμένο, επέλεξα να το συνδιαμορφώσω μαζί τους μέσα από τις πρόβες και να εντάξω στο κύριο σώμα του σεναρίου αυτοσχεδιαστικά στοιχεία που προέκυπταν στις πρόβες αυτές.

Οι ταινίες μικρού μήκους κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Φεστιβάλ, happenings κτλ. Ποια είναι η άποψή σου για το χώρο και τους νέους κινηματογραφιστές στην Ελλάδα. Πώς το ζεις;

Φοίβος: Πιστεύω πως γίνονται πολλές και ενδιαφέρουσες ταινίες. Όμως η έλλειψη μέσων και πόρων συχνά δεν επιτρέπει σε ταλαντούχους σκηνοθέτες να μετατρέψουν καλές ιδέες σε καλές ταινίες. Παράλληλα η έλλειψη πόρων οδηγεί πολλούς στην ευκολία της ψηφιακής εικόνας. Ενώ όμως είναι χρήσιμο ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί με μία κάμερα παρατηρούμε δουλειές οι οποίες παραμένουν στο επίπεδο του ερασιτεχνισμού αδυνατώντας να ακολουθήσουν βασικές αρχές της κινηματογραφικής δημιουργίας, χωρίς παράλληλα να προτείνουν κάτι καινούργιο.

Μίλησε μας λιγάκι για τα μελλοντικά σου project. Τί γυρίζεις τώρα και πού / πότε θα το δούμε;

Φοίβος Είμαι στην προετοιμασία της επόμενης μου ταινίας μικρού μήκους που θα γυριστεί στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο. Ελπίζω του χρόνου να προβληθεί στα φεστιβάλ εντός και εκτός Αθηνών και γενικότερα σε οποιονδήποτε χώρο προωθεί και ενισχύει την ταινία μικρού μήκους.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακολουθήστε τρέηλερς των ταινιών του Φοίβου Κοντογιάννη στους εξής διαδικτυακούς τόπους:

http://www.youtube.com/watch?v=Vgj8WyQZVow

και http://www.youtube.com/watch?v=dn9ODXgcF10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Beautiful Game

The Beautiful Game

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Στη Ρώμη θα γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου αστέγων, οπότε ο χαρισματικός κόουτς...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos