European Media

O Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και οι «χίπηδες» του 19ου αιώνα

Δημοσίευση: 24 Νοε. 2025, 15:55
Συντάκτης:

Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο πιο παραγωγικός χαλαρός φιλόσοφος του αμερικανικού σινεμά, φαίνεται πως βρήκε επιτέλους το επόμενο πρότζεκτ του: μια ταινία για τους Τρανσενταλιστές του 1830 και του 1840, τους οποίους ο ίδιος περιγράφει με το άψογο «hippies of the 1830s and ’40s».

<a href="/home-cinema-vod/blue-moon/72847">Blue moon</a>ΣΧΕΤΙΚΑBlue moon

Με δύο ταινίες ήδη στις αίθουσες — το Nouvelle Vague και το Blue Moon — ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ όχι μόνο δεν παίρνει ανάσα, αλλά έχει έτοιμο στο συρτάρι ένα πρότζεκτ που δουλεύει εδώ και είκοσι χρόνια. Σε νέα συνέντευξή του στο Filmmaker Magazine, ο Λινκλέιτερ αποκάλυψε πως το επόμενο μεγάλο του σχέδιο αφορά τον Τρανσενταλισμό: Έμερσον, Θορό, Φούλερ και λοιπούς εξεγερμένους διανοούμενους μιας άλλης εποχής.

Όπως το θέτει ο ίδιος, η ταινία αφορά «τους χίπηδες της δεκαετίας του 1830 και του 1840, τις απαρχές του φεμινισμού, της περιβαλλοντικής σκέψης, της κατάργησης της δουλείας, όλα αυτά», και θα λειτουργεί ως «μια ταινία συνύπαρξης του 19ου αιώνα».Το πρότζεκτ έχει βρει και το πιθανό καστ του — και είναι εντυπωσιακό. Ο Έθαν Χοκ θα παίξει τον Ραλφ Γουάλντο Έμερσον, η Νάταλι Πόρτμαν «ελπίζει» να υποδυθεί τη Μάργκαρετ Φούλερ, ενώ ο Όσκαρ Άιζαακ συζητά να αναλάβει τον ρόλο του Χένρι Ντέιβιντ Θορό. Μια dream team φιλοσοφικών τύπων με star power.

Το μόνο πρόβλημα; Όπως παραδέχεται ο Λινκλέιτερ, «αυτό το πρότζεκτ δεν είναι ακριβώς το πιο δελεαστικό για τους πιθανούς αγοραστές». Μετά όμως προσθέτει: «νομίζω ότι επιτέλους αρχίζει να ‘δένεται’, επειδή οι άνθρωποι αισθάνονται μια συγκεκριμένη επείγουσα ανάγκη να βοηθήσουν και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό». Με άλλα λόγια: μπορεί να μην ακούγεται σαν το επόμενο Dune, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν απελπισμένα να δουν τον Έμερσον να σχολιάζει την καπιταλιστική νεύρωση σε μορφή hangout movie.

Κι όλα αυτά ενώ ο Λινκλέιτερ βρίσκεται παράλληλα στον έκτο χρόνο του Merrily We Go Along, το άλλο μακροχρόνιο πρότζεκτ του, που ξεκίνησε το 2019 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί… στη δεκαετία του 2040. Σας έχουμε γράψει περισσότερα εδώ. 

Το σχέδιο μπορεί να μην έχει ακόμη ημερομηνία έναρξης γυρισμάτων, αλλά ο Λινκλέιτερ τονίζει πως ένα ρεύμα υποστήριξης «ίσως» φέρει επιτέλους την υλοποίηση. Κι αν κάποιος μπορεί να πείσει το Χόλιγουντ ότι μια ταινία για τον Έμερσον και τον Θορό μπορεί να λειτουργήσει ως hangout comedy πριν από 200 χρόνια, αυτός είναι ο άνθρωπος που έκανε το Boyhood σε 12 χρόνια και τώρα γυρίζει μια ταινία που θα ολοκληρωθεί κοντά στο 2050.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
21536
Spentzos
17066
L'Etranger, από την Spentzos L'Etranger, από την Spentzos