Μάλιστα, Σεφ!

Μάλιστα, Σεφ! - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Κάθι είναι μια σαραντάρα ανερχόμενη βοηθός σεφ. Πάνω που είναι έτοιμη να εκπληρώσει το όνειρό της και να ανοίξει το δικό της εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, τα πράγματα στραβώνουν.

Αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, η Κάθι αναγκάζεται να δεχτεί μια δουλειά στην κουζίνα μιας δομής για ανήλικους, ασυνόδευτους μετανάστες. Παρόλο που μισεί την καινούρια της απασχόληση, διαπιστώνει πως αυτές ακριβώς οι αρετές της αρχίζουν να επηρεάζουν θετικά τις ζωές των παιδιών.

Και, το πιο αναπάντεχο, η Κάθι καταλαβαίνει πως και η δική της ζωή αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο από την επαφή της με τα παιδιά...

Άποψη: Το γαλλικό Μάλιστα Σεφ είναι ό,τι ήταν και το αμερικάνικο και βραβευμένο με Όσκαρ (!), The Green Book: μια feelgood μη σκεπτόμενη κωμωδία φυλετικών ζητημάτων που απευθύνεται σε ένα συντηρητικό κοινό που την θεωρεί πολύ προοδευτική μόνο και μόνο επειδή θέτει το ζήτημα συνύπαρξης διαφορετικών φυλών, ακόμα και αν αυτό το κάνει μέσα από το λευκό βλέμμα και την λευκή φαντασίωση του πώς είναι να είσαι μαύρος μετανάστης σε μια δυτική χώρα.

Στο Μάλιστα Σεφ του Louis-Julien Petit, το ζήτημα της μετανάστευσης στην Γαλλία, των συνθηκών διαβίωσής τους και το σημαντικότερο το μέλλον τους, συνδέεται με την μαγειρική, με τις δύσκολες συνθήκες στα ακριβά εστιατόρια και τους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς μαγειρικής τύπου Master Chef.

Η κεντρική ηρωίδα, την οποία υποδύεται με γλυκύτητα η Audrey Lamy (Ο Μικρός Νικόλας και το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, Αστερίξ και Οβελίξ στον δρόμο για την Κίνα), περνάει από διάφορα στάδια, βιώνοντας την απαιτητική εργασία σε υψηλής γαστρονομίας εστιατόριο, την απώλεια του status quo της, την επάνοδο στην μαγειρική με άλλους όρους, φροντίζοντας κοινωνικά ασθενείς ομάδες και εν τέλει την συμμετοχή της σε ένα γαλλικό ριάλιτι μαγειρικής.

 Όπως στα ριάλιτι, τα ευαισθητοποιημένα μηνύματα υπέρ κοινωνικών ομάδων που πλήττονται γίνονται με όρους υποκρισίας και απεγνωσμένης κραυγής για λίγη δημοσιότητα συμπόνιας, έτσι και εδώ η όποια κοινωνική ευαισθητοποίηση εξαφανίζεται κάτω από το βάρος της πασπαλισμένης με μπόλικη ζάχαρη υπόθεσης.

Ο Petit και στις Αόρατες (2018) και στο Καρόλ Ματιέ (2016) και στο Discount (2014) ρίχνει τον φακό του προς ομάδες ανθρώπων που πλήττονται τα δικαιώματά τους ή βιώνουν δύσκολες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες και για αυτό έχουν χαρακτηριστεί ως «ταινίες στο στιλ του Ken Loach».

Στο Μάλιστα, Σεφ, εμπνεόμενος από μια πραγματική γαλλική οργάνωση που βοηθά παράνομους μετανάστες μαθαίνοντάς τους μαγειρική, συν τοις άλλοις, ίσως καταπιάνεται με ένα θέμα που γνωρίζει λιγότερο και έτσι το βλέπει από την πλευρά των προνομιούχων.

Οι μετανάστες που ζουν στις συνθήκες φυγής, φτώχειας και αναγκαστικής συνύπαρξης με άλλους και που αγωνιούν για το πώς θα είναι το μέλλον τους λειτουργούν ως εργαλεία για να τονιστεί το πόσο δύσκολα περνάει η σεφ που από τα εστιατόρια κατέληξε εκεί και πώς μέσα από αυτή την οδυνηρή (?) εμπειρία, εκείνη μπόρεσε να μάθει καλύτερα τους ανθρώπους.

Αν κάποιος/κάποια δεν ξέρει τι σημαίνει η φράση «first world problems», μπορεί να δει την ταινία ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Απριλίου 2023, 02:08
Ενημέρωση: 4 Μαΐου 2023, 01:14
Τίτλος:
Μάλιστα, Σεφ! (Kitchen brigade)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Απριλίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos