Ένα βήμα πιο κοντά στην επαναλειτουργία Αττικόν & Απόλλων

Δημοσίευση: 12 Aug 2020, 12:19

Nέα σημαντική εξέλιξη για την λειτουργία των κινηματογράφων Αττικών και Απόλλων, περίπου έναν χρόνο μετά την επίσημη ανακήρυξή τους ως διατηρητέα κτίσματα. 

<a href="/nea/diatiriteoi-krithikan-oi-kinimatografoi-attikon-kai-apollon-7-hronia-meta/60892">Διατηρητέοι κριθηκαν οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων, 7 χρόνια μετά</a>ΣΧΕΤΙΚΑΔιατηρητέοι κριθηκαν οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων, 7 χρόνια μετά

Η βασική δυσκολία στη διευθέτηση της επαναλειτουργίας των δύο κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων», που ήταν η αντιδικία μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων ιδρυμάτων, αίρεται με νέα νομοθετική ρύθμιση. Το Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, που ήταν ώς τώρα ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο στεγάζονται οι κινηματογράφοι, συγχωνεύεται με το Ιδρυμα «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία» χωρίς τη δημιουργία νέου ιδρύματος. Η περιουσία του Ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη-Βούρου (συνεπώς και οι κινηματογράφοι) αποτελεί πλέον «κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης για την εκτέλεση ίδιων σκοπών» για το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία».

Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους. Αποτελεί το άρθρο 94 στον αναπτυξιακό Ν. 4714 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αρ. 148/ 31.07.2020 με την υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το ΦΕΚ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Ο πρόεδρος του Μουσείου Αντώνης Βογιατζής είναι πλέον αισιόδοξος για την ευτυχή έκβαση της μεγάλης αυτής εκκρεμότητας, που παραμένει μια μαύρη τρύπα στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν πυρπολήθηκε το κτίριο της οδού Σταδίου.

Η ιστορία διάσωσης των δύο κινηματογράφων είναι πλέον γνωστή και καταγεγραμμένη αλλά ας επαναληφθεί ότι η διάσωσή τους ήταν οριακή και επετεύχθη χάρη στην ηρωική παρέμβαση συγκεκριμένων ατόμων καθώς και της Πυροσβεστικής. Η υπόθεση «Αττικόν»-«Απόλλων» βρίσκεται σε συνάρτηση με την κατάσταση που επικρατεί στην οδό Σταδίου και στην ευρύτερη περιοχή. Η επάνοδος των κινηματογράφων θα επιδράσει θεαματικά στη ζωή της πρωτεύουσας. Αυτή τη φορά η αισιοδοξία είναι περισσότερο βάσιμη από άλλες φορές, καθώς η αντιδικία ανάμεσα στα δύο ιδρύματα επί της ουσίας καταργήθηκε διά της συγχωνεύσεως. Το παρακείμενο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία» (επί της οδού Παπαρρηγοπούλου) αναδεικνύεται πανίσχυρο και συγκεντρώνει τώρα την απαιτούμενη νομική ευελιξία να προχωρήσει ως ευεργέτης της σύγχρονης Αθήνας. Οφείλουμε να ασπαστούμε την αισιοδοξία αν και η προηγούμενη εμπειρία έχει κληροδοτήσει την επιφυλακτικότητα.

Ωστόσο, πρόθεση του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία είναι η επαναλειτουργία των δύο ιστορικών κινηματογράφων. Ο «Απόλλων», άθικτος όπως και το «Αττικόν», βρίσκεται κάτω από το «Αττικόν» και κατασκευάστηκε από γερμανική τεχνική εταιρεία στη δεκαετία του ’60. Η λειτουργία τους απαιτεί την αντιστήριξη του κατεστραμμένου κτιρίου (το οποίο μελλοντικά θα αποκατασταθεί) ώστε να διασφαλίζονται η ασφαλής υποδοχή και η έξοδος του κοινού. Οι αίθουσες είναι σε άριστη κατάσταση χάρη στη φροντίδα του μισθωτή και επιχειρηματία Γιώργου Τσακαλάκη.

Το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία», σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα διαχειριστεί και όλες τις οφειλές και συμβατικές υποχρεώσεις του Ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη-Βούρου. Ετσι, τακτοποιείται και η μεγάλη οικονομική οφειλή του καταργηθέντος ιδρύματος, καθώς θα εξοφληθούν οι προς το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία» χρόνιες οικονομικές εκκρεμότητες. Η διαδικασία θα απαιτήσει πολύμηνες ενέργειες. Οι κινηματογράφοι ίσως ανοίξουν σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα.

Πηγή: Καθημερινή - Νίκος Βατόπουλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos