Σύνοψη: Η Ιρανή Παρί έρχεται στην Αθήνα με τον άνδρα της για να επισκεφθούν τον γιο τους που σπουδάζει εδώ. Όταν όμως συνειδητοποιεί ότι αγνοείται η τύχη του, θα ξεκινήσει να τον αναζητά στις πιο σκοτεινές γωνιές της πόλης, αλλά και στα  άγνωστα βάθη της ψυχής της, μέχρι να βιώσει την απόλυτη ελευθερία.

Άποψη: Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Σιαμάκ Ετεμάντι έχει ως επίκεντρο την Παρί από το Ιράν και ως φόντο μια πιο σκοτεινή και βρώμικη  πλευρά της Αθήνας. Ο γεννημένος στην Τεχεράνη σκηνοθέτης που εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια ζει στην Ελλάδα αποφασίζει να τοποθετήσει την δράση του μέσα στην καθημερινότητα της Αθήνας, σε δρόμους της Ομόνοιας και του Μεταξουργείου, της Πανεπιστημίου και των Εξαρχείων, με φοιτητικές καταλήψεις και πορείες με επεισόδια. Η Παρί με τον σύζυγό της έχουν έρθει για να δουν τον γιο τους που σπουδάζει στην Αθήνα, μόνο που όταν φτάνουν μαθαίνουν ότι έχει αφήσει το σπίτι που έμενε και έχει παρατήσει την σχολή.

Τι σημαίνουν άραγε όλα αυτά? Ένα ταξίδι αναζήτησης με κεντρικό πρόσωπο την Παρί που την υποδύεται μοναδικά η Melika Foroutan και ένα ψηφιδωτό της Αθήνας γεμάτο ειλικρίνεια και ρεαλισμό από έναν άνθρωπο που προφανώς έχει δει την πλήρη και πολύπλευρη εικόνα της. Η Ελλάδα δεν είναι ένας τουριστικός παράδεισος ως συνήθως σε ταινίες ξένης παραγωγής, αλλά η πρωταγωνίστρια αλληλεπιδρά με την Αθήνα, στην ουσία είναι η σχέση ανάμεσα σε αυτές τις δύο, με την μία να προσπαθεί να μάθει και να ανακαλύψει την άλλη.

Αυτό που απουσιάζει από την ταινία είναι το πολιτικό σχόλιο, κάτι το οποίο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Στα θετικά είναι ότι επιτρέπει στους ήρωες και κυρίως στους δύο γονείς να αναπτυχθούν ως δύο αυτόφωτοι ήρωες χωρίς να εντάσσονται στα πλαίσια μιας εύκολης, μανιχαϊστικής λογικής καλών και κακών χαρακτήρων, τέτοιου είδους ηθικές κρίσεις απουσιάζουν μιας και δεν στρέφεται στο να δείξει πώς η ντόπια κοινότητα τους (υπο)δέχεται.

Και αυτό είναι το αρνητικό ή αν όχι αρνητικό, κάτι που στερεί από την ταινία την δυναμικότητα, το ότι παραμένει απολιτίκ χωρίς σχόλιο παρά μόνο παρουσίαση των όσων εξελίσσονται. Παρακολουθούμε την πορεία και τις δυσκολίες των δύο ανθρώπων να εντοπίσουν τον γιο τους αλλά πολλές φορές μοιάζουν σαν να μην εντάσσονται χωρικά κάπου αλλά όλα εξελίσσονται σε ένα ακατοίκητο υπερπέραν παρεκτός λιγοστών κατοίκων, όπως η Σοφία Κόκκαλη, ο Αργύρης Πανταζάρας και η Λένα Κιτσοπούλου που συμμετέχουν στην ταινία.

Έχει ενδιαφέρον βέβαια πώς αλληλεπιδρούν με τους Έλληνες, με τον καθένα με διαφορετικό τρόπο σε μια ταινία που πάνω από όλα αναζητά και διεκδικεί για την κεντρική ηρωίδα το δικαίωμα στην δική της ταυτότητα, μια ταυτότητα η οποία αμφισβητείται, αναιρείται ή επαναπροσιορίζεται συνεχώς μέσα στην ταινία με επιτυχημένο τον παραλληλισμό του παραδοσιακού ενδύματος από το Ιράν μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2020, 17:25
Ενημέρωση: 23 Ιουλίου 2020, 12:24
Τίτλος:
Παρί (Pari)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Ιουλίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos