Νύχτες Πρεμιέρας 2019: "Nimic" - Κριτική

Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2019, 11:51
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η συνάντηση ενός επαγγελματία βιολοντσελίστα με έναν άγνωστο άντρα στο μετρό θα έχει απροσδόκητες και οριακές συνέπειες στη ζωή του.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-tin-aystira-akatallili-tainia-toy-piter-gkrinagoyei/69621">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Άποψη: Ο Γιώργος Λάνθιμος επέστρεψε όχι μόνο με νέα ταινία αλλά με μια ταινία μικρού μήκους την οποία συνυπογράφει σεναριακά με τον Ευθύμη Φιλίππου έπειτα το διάλειμμα της μεταξύ τους συνεργασίας με την υποψήφια για Όσκαρ «Ευνοούμενη». Σε σενάριο δικό τους και με το μοντάζ του Γιώργου Μαυροψαρίδη και την φωτογραφία του αξιόλογου διευθυντή φωτογραφίας Ντιέγκο Γκαρσία με πρόσφατη δουλειά του την σειρά του Ρεφν «Too old to die young», η ταινία δώδεκα λεπτών αφηγείται την περίεργη συνάντηση που θα έχει ο Matt Dillon με την Δάφνη Πατακιά.

Δύο ήρωες χωρίς ονόματα, σε ένα κόσμο άγνωστο, σε ένα περιβάλλον άχρονο που όμως κάτι θα τους ενώσει, όπως θα συμβεί αργότερα και με ένα άλλο άντρα, και αν ήταν μεγαλύτερης διάρκειας η ταινία φανταζόμαστε πως θα συνέβαινε πολλάκις σε λούπα.

Πρόκειται για μια εξαιρετική αλλά δύσκολη και με πολλή σκέψη ταινία. Ήταν σωστή η επιλογή για μικρού μήκους μιας και διαφορετικά γρήγορα θα ξεχείλωνε και θα έχανε την ατμόσφαιρα μυστηρίου και περιέργειας που προκαλούσε στον θεατή, Ίσως ήθελε απλώς άλλα πέντε με δέκα λεπτά για να μπορέσει να ξεδιπλωθεί πιο άνετα η σκέψη τους πίσω από την μιμητική κοινωνία στην οποία ζούμε. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του nimic που παραπέμπει στην αγγλική λέξη mimic. Η εμμονή της ρουτίνας και η ανατροπή αυτής με την εισβολή ενός Άλλου που πάντα δημιουργεί στον άνθρωπο την αίσθηση του ανοίκειου σε σημείο αμφισβήτησης της ίδιας της ταυτότητας είναι ένα προσφιλές θέμα του συγγραφικού διδύμου που εδώ διαχειρίζεται με τρομερή σύνεση και απόλυτη επίγνωση του υλικού τους. Επιστροφή στα πάτρια θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη ταινία μιας και επιστρέφουν σε ταινίες όπως ο Κυνόδοντας ή το Lobster, παρά συνεχίζουν την κατεύθυνση που πήρε ο Λάνθιμος με την Ευνοούμενη.

Έπειτα από την προβολή της ταινίας ακολούθησε η προβολή της τσέχικης ταινίας του 1969, «Ο Αποτεφρωτής» στο οποίο ένας ευσυνείδητος ιδιοκτήτης κρεματορίου έρχεται σε επαφή με το Κόμμα στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και νομοτελειακά τροποποιεί τις εργασίες του προς όφελος του επερχόμενου ολέθρου. Μια καλτ ταινία του τσέχικου νέου κύματος, που κατά δήλωση του Λάνθιμου τον επηρέασε στην Ευνούμενη. Εμφανείς επιρροές δεν μπορεί κανείς να βρει αλλά πιο πολύ εκλεκτικές συγγένειες ως προς την μακάβρια σάτιρα, το μαύρο χιούμορ και την επίθεση στην υψηλή τάξη σε πολύ διαφορετικές ωστόσο συνθήκες.

Κριτικές, ανταποκρίσεις και εντυπώσεις από το φετινό Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, όλες εδώ.

 

Πρώτη δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2019, 11:51
Ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου 2019, 13:18
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos