ΣΕΙΡΕΣ

"Harlots" season 1-2: Οι πόρνες επαναστατούν

Δημοσίευση: 28 Aug 2018, 19:00
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στο Λονδίνο του 1763, διανύοντας την γεωργιανή περίοδο βασιλείας,  το 1/5 των γυναικών εργάζεται σε οίκους ανοχής. Στην πόλη δύο είναι οι πιο περιβόητοι οίκοι ανοχής, της Margaret Wells και της Lydia Quigley, οι οποίοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους, καθώς το παρελθόν ενώνει τις δύο γυναίκες. Μέχρι πού θα φθάσουν για να εξοντώσει η μία την άλλη, ζώντας σε μία εποχή που τόσοι τις επισκέπτονται και άλλοι τόσοι τις κατηγορούν ως μάγισσες;

Άποψη: Το «Harlots» (ελληνιστί πόρνες) του Hulu προσπαθεί, σε μια εποχή που επανέρχεται στο προσκήνιο η υποδεέστερη θέση της γυναίκας, να αναδείξει  γυναικείους χαρακτήρες που στην εποχή τους λοιδωρήθηκαν, ενόσω τόσοι επιφανείς άνδρες είχαν απολαύσει στο έπακρο τις σεξουαλικές υπηρεσίες τους. Γι’ αυτό η σειρά στις δύο σεζόν των 16 επεισοδίων συνολικά, περιστρέφεται κυρίως γύρω από αυτές και λιγότερο γύρω από τους άνδρες που τις περιτριγυρίζουν, ενώ θέλοντας να υπάρχει η γυναικεία ματιά, αντί της πιο έντονα σκοποφιλικής ανδρικής ματιάς, και οι δύο δημιουργοί είναι γυναίκες (Alison Newman, Moira Buffini), καθώς και όλες οι σεναριογράφοι και σκηνοθέτιδες των επεισοδίων. Η σειρά βασίζεται στην ουσία στο Harris’s List of Covent Garden Ladies, ένα βιβλίο που εκδιδόταν στην Αγγλία κάθε χρόνο από το 1757 μέχρι το 1795, και  περιέγραφε τις πόρνες που δούλευαν στο Λονδίνο. Είναι φανερό πως έχει γίνει μελέτη στο να αναπαρασταθεί πιστά η εποχή, μία εποχή όπου το Λονδίνο άρχιζε να ακμάζει και να μεταλλάσσεται χάρη στην Βιομηχανική Επανάσταση, και μια εποχή που δεν επέτρεπε στις γυναίκες να δουλεύουν και έτσι κατέφευγαν στην πορνεία.

Η σειρά δείχνει εξαιρετικά μία άλλη πλευρά της ιστορίας του 18ου αιώνα, μία πλευρά που αγνοούνταν. Το ζήτημα της πορνείας και της εκμετάλλευσης της γυναίκας, αλλά ταυτόχρονα και της απελευθέρωσής της. Στο «Harlots» υπάρχουν δύο αντιμαχόμενοι οίκοι ανοχής, τις ιδιοκτήτριες των οποίων ερμηνεύουν απολαυστικά οι πολύ ταλαντούχες Samantha Morton («Minority Report») και Lesley Manville («Phantom Thread»). Στα θετικά είναι το γεγονός ότι ενώ στοχεύει στο να αναδείξει το πώς οι γυναίκες χρειάστηκε να δουλέψουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν, διότι παρά την ανάκαμψη επικρατούσε φτώχεια, από την άλλη δεν προσπαθεί να τις εξωραΐσει. Αντιθέτως, η Margaret Wells είναι μία γυναίκα που ακόμα και την παρθενιά της ανήλικης κόρης της πουλάει, προκειμένου να βγάλει χρήματα, ενώ η Lydia Quigley δεν σταματάει πουθενά, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει, και να εξακολουθήσει να έχει με το μέρος της την καλή κοινωνία. Όλα αυτά που καυτηριάζονται από τον Oscar Wilde τον 19ο αιώνα, για την υποκρισία της καλής κοινωνίας, είναι εμφανή έναν αιώνα πριν. Στα θετικά είναι και η ερμηνεία της Jessica Brown Findlay («Downton Abbey») ως μία από τις κόρες-πόρνες της Margaret Wells.

Στα αρνητικά είναι το γεγονός ότι σταδιακά αρχίζει να αποδυναμώνεται η όλη ιστορία, ιδίως στην 2η σεζόν, διότι ενώ στην 1η παρακολουθήσαμε το πώς μπήκε στο στόχαστρο η Wells, και το κυνήγι μαγισσών που ξέσπασε, στην 2η βλέπουμε αρκετά επαναλαμβανόμενα την εκδίκησή της απέναντι στην Quigley. Στην 2η σεζόν εμφανίζεται και η Liv Tyler, στο ρόλο μίας αριστοκράτισσας, και ενώ εκ πρώτης όψεως έχει διακοσμητικό ρόλο, δείχνει όμως ότι ενώ είναι αδερφή ευγενούς, είναι περισσότερο σκλαβωμένη και υποχείριο της εξουσίας των ανδρών από τις πόρνες. Το «Harlots» αποκαθιστά τις πόρνες, που σαν άλλες σουφραζέτες του 18ου αιώνα, αντί για ψήφο διεκδικούν την ελευθερία τους από την πατριαρχική εξουσία, αν και από άποψη δομής κινείται αρκετά μονότονα και προβλέψιμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos