Σταυροδρόμια Ισπανικού Κινηματογράφου

Δημοσίευση: 16 Νοε. 2011, 04:10

Η Πρεσβεία της Ισπανίας και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις εταιρείες διανομής Odeon, Clipart Films, Audiovisual και Σπέντζος, διοργανώνουν στο διάστημα 18-24 Νοεμβρίου 2011 την 3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου με τον τίτλο «Σταυροδρόμια» που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων «Εικόνες ενός ευρωπαϊκού κινηματογράφου» (2009) και «Ο ισπανικός εμφύλιος στον κινηματογράφο» (2010).

Η 3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου θα μεταφερθεί επίσης στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης το διάστημα 8-14 Δεκεμβρίου με ελαφρώς διαφοροποιημένο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 20.00 με την προβολή της ταινίας Camino του Χαβιέρ Φεσσέρ (Javier Fesser). Η είσοδος στην ταινία θα γίνει με προσκλήσεις, το κοινό ωστόσο θα μπορέσει να παρακολουθήσει την επαναληπτική της προβολή. Με το τρίτο αυτό αφιέρωμα επιδιώκεται – μέσα από την επιλογή ταινιών της τελευταίας δεκαετίας – η γνωριμία με το ευρύ φάσμα κατευθύνσεων που έχει ακολουθήσει το ισπανικό σινεμά και με τη δημιουργική του ποικιλότητα. Μεταξύ των ταινιών υπάρχουν πολλές μεγάλου μήκους που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα όπως Μάτα Χάρι της Ιθιάρ Μπογιαΐν, Ζωή και χρώμα του Σαντιάγο Ταβερνέρο, Χαοτική Άννα του Χούλιο Μέντεμ, Camino του Χαβιέρ Φεσσέρ, Επιστροφή στη Χανσάλα της Τσους Γκουτιέρεθ και Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου της Γκράθια Κερεχέτα.

Εκτός από αυτές, θα προβληθούν επίσης: Η μυστική ζωή των λέξεων της Ισαμπέλ Κοϊσέτ, Ακόμα και η βροχή της Ιθιάρ Μπογιαΐν, 2 μέρες ελευθερία του Αλμπέρτο Ροδρίγεθ, Ραγισμένες αγκαλιές του Πέδρο Αλμοδόβαρ, Agora του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και Ευτυχώς που είμαι γυναίκα του Μιγέλ Αλβαλαδέχο.

Πρόκειται για ταινίες που έχουν βραβευθεί σε πολλά φεστιβάλ.

Η κωμωδία, το δράμα, ο κοινωνικός προβληματισμός παρουσιάζονται με τον προσωπικό τρόπο καθενός από τους σκηνοθέτες του αφιερώματος. Γεννημένοι μεταξύ 1949 και 1975, αποτελούν τμήμα ενός συνόλου δημιουργών που κατέθεσαν τη νέα τους θεώρηση και συνέβαλαν αποφασιστικά στην εδραίωση ενός σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου με διεθνή παρουσία. Οι επιλεγμένες ταινίες, εν προκειμένω, έχουν βραβευθεί και αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές κινηματογραφιστών. Πρόκειται επίσης για μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο σκηνοθετών όπως οι Μιγέλ Αλβαλαδέχο και Σαντιάγο Ταβερνέρο χωρίς να παραβλέψουμε τους Πέδρο Αλμοδόβαρ, Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, Ισαμπέλ Κοϊσέτ και Ιθιάρ Μπογιαΐν. Ταυτόχρονα, το αφιέρωμα δίνει τη δυνατότητα της εκτίμησης των υποκριτικών δυνατοτήτων αναγνωρισμένων ηθοποιών όπως οι Μαριμπέλ Βερδού, Μπλάνκα Πορτίγιο, Έμμα Σουάρεθ, Χαβιέρ Κάμαρα, Νάγια Νίμρι, Τριστάν Ουγιόα και Λουίς Τοσάρ, μεταξύ άλλων.

Το πρόγραμμα των προβολών, καθώς και περίληψη (με συντελεστές) της κάθε ταινίας, μπορείς να βρεις Ε Δ Ω. 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ