Το σπάνιο "La jetee" στη Στέγη

Δημοσίευση: 30 Οκτ. 2017, 16:57
Συντάκτης:

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», η Στέγη σε συνεργασία με το κινηματογραφικό σάιτ Flix επιλέγουν sci-fi φιλμ, με το αφιέρωμα Στο Άγνωστο κι ακόμα παραπέρα που περιλαμβάνει προβολές σπάνιων ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Ταξιδέψτε εκεί όπου το σινεμά έφτασε πολύ πριν από τον άνθρωπο… Ένα πρόγραμμα με προβολές ταινιών επιστημονικής φαντασίας, από τις τολμηρές προσπάθειες των απαρχών της κινηματογραφικής τέχνης μέχρι και το ψηφιακό σήμερα, έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Odeon Starcity (Λ. Συγγρού 111, Ν. Κόσμος). Κλασικές ταινίες, αποκατεστημένες κόπιες σπάνιων ταινιών που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χαμένα αριστουργήματα από όλο τον κόσμο και μικρού μήκους εκπλήξεις, σε οκτώ triple bill προβολές.

Αυτή την Τρίτη 31/10/17 το πρόγραμμα περιλαμβάνει το δυσεύρετο «La jetee» του Κρις Μαρκέρ, το γαλλικό μικρού μήκους sci-fi που ενέπνευσε τον Τέρι Γκίλιαμ για το αξέχαστο «12 monkeys»...

Aναλυτικά το πρόγραμμα:

19:00

La Jetée του Κρις Μαρκέρ / 1962, Γαλλία, 28’

«Αυτή είναι η ιστορία ενός άντρα σημαδεμένου από μια εικόνα της παιδικής του ηλικίας». Έτσι ξεκινάει το αριστουργηματικό μικρού μήκους φιλμ του Κρις Μαρκέρ, το οποίο αφηγείται μια ερωτική ιστορία με φόντο ένα Παρίσι μετά από πυρηνική καταστροφή. Το φιλμ αποτελείται εξ ολοκλήρου από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, με πισωγυρίσματα στον χρόνο και μια θεώρηση της επιστημονικής φαντασίας που αγγίζει τα όρια της υψηλής τέχνης. Από τις πιο επιδραστικές ταινίες στην ιστορία του σινεμά, σαφής έμπνευση για τους 12 Πιθήκους του Τέρι Γκίλιαμ και σημείο αναφοράς για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να επιστρέψεις στο... μέλλον.

Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ (Je t’aime, je t’aime) του Αλέν Ρενέ / 1968, Γαλλία, 94’

Έπειτα από μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, ένας άντρας δέχεται να συμμετάσχει σε ένα μυστηριώδες πείραμα που του επιτρέπει να επιστρέψει στο παρελθόν του για ένα λεπτό. Εκεί θα μπλεχτεί σε μια χρονοδίνη που θα τον εγκλωβίσει σε μια κομματιασμένη εκδοχή της ζωής του.

Στη δική του εκδοχή της επιστημονικής φαντασίας, ο Αλέν Ρενέ εμπιστεύεται το σενάριο του Ζακ Στέρνμπεργκ και φτιάχνει μια ρομαντική περιπέτεια για το μυαλό και το σώμα. Η ταινία θα συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών που αναβλήθηκε λόγω του Μάη του ’68, αλλά αναγνωρίστηκε αργότερα από τους θαυμαστές του Ρενέ ως ένα από τα πιο ιδιόμορφα δείγματα της φιλμογραφίας του – σαφής έμπνευση για την Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού του Μισέλ Γκοντρί. Θα προβληθεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκαν τα εργαστήρια Éclair.

21:30

Aurora της Κρίστινα Μπουόζιτε / 2012, Λιθουανία-Γαλλία-Βέλγιο, 124’

Ένας συναισθηματικά αποστασιοποιημένος νευρολόγος συμμετέχει σε ένα φιλόδοξο πείραμα, κατά τη διάρκεια του οποίου συνδέεται με το μυαλό μιας νεαρής γυναίκας που βρίσκεται σε κώμα. Μια παθιασμένη ερωτική σχέση θα αναπτυχθεί ανάμεσά τους, στο εικονικό τοπίο όπου συναντιούνται τα υποσυνείδητά τους, παρασύροντάς τους σε αλλόκοτα μονοπάτια που θα θέσουν σε κίνδυνο την εγκυρότητα του πειράματος, την επαφή του επιστήμονα με την πραγματικότητα, αλλά και την ίδια τη ζωή της ασθενούς.

Με αναφορές που ξεκινούν από τον Αντρέι Ταρκόφσκι και τον Αλεχάντρο Χοντορόφσκι και φτάνουν μέχρι τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και τον Κεν Ράσελ, η Λιθουανή σκηνοθέτης Κρίστινα Μπουόζιτε παραδίδει μια από τις πιο πρωτότυπες ταινίες επιστημονικής φαντασίας της τελευταίας δεκαετίας, που ξαναδιαβάζει μερικά από τα αιώνια φιλοσοφικά ερωτήματα του είδους για τα όρια της επιστήμης, μέσα από μια σπαρακτική ερωτική ιστορία, με εικονοκλαστική αισθητική και προκλητικό αισθησιασμό.

Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Δημοσίευση: 30 Οκτ. 2017, 16:57
Συντάκτης:

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754