film school | Σεμινάρια Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου | Εισηγητής Χρηστος Πυθαράς
News

"Occupied" seasons1-2: Οι φόβοι του σήμερα, ένα ζοφερό αύριο

Σύνοψη: Στο σύντομο μέλλον, ενώ οι αραβικές χώρες διακόπτουν την παραγωγή πετρελαίου λόγω πολέμου και η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση, η νέα κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφασίζει να σταματήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των κλιματικών αλλαγών, αντικαθιστώντας το με θόριο. Αυτό θα φέρει τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας σε ρήξη με Ρωσία και Ε.Ε., με αποτέλεσμα η πρώτη καθ’ υπόδειξη της δεύτερης να τον απαγάγει προκειμένου να συμμορφωθεί. Αυτό θα οδηγήσει σε σταδιακή κατάληψη της χώρας από την Ρωσία.

Άποψη: Το «Occupied» («Okkupert» στα νορβηγικά) είναι ένα νορβηγικό πολιτικό θρίλερ, βασισμένο σε ιδέα του σταρ της νορβηγικής αστυνομικής λογοτεχνίας, Jo Nesbo και σε σκηνοθεσία του Eric Skjoldbjaerg (έχει γράψει και σκηνοθετήσει το νορβηγικό «Insomnia» στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Nolan). Με μπάτζετ 11 εκ. ευρώ, αποτελεί την ακριβότερη παραγωγή της νορβηγικής τηλεόρασης, η οποία πουλήθηκε στο Netflix, μέσω του οποίου είναι πλέον διαθέσιμη. Το ότι πρόκειται για μία τόσο ακριβή παραγωγή είναι φανερό από το πόσο καλά στημένη είναι, θυμίζοντας πολλές φορές κινηματογραφική ταινία, ή αμερικάνικη σειρά αντίστοιχου βεληνεκούς.

Η σειρά καταφέρνει να εκφράσει όλους τους φόβους που έχουν καταλάβει τους σύγχρονους Ευρωπαίους. ‘Ένα από αυτά είναι φυσικά η καταστροφή του περιβάλλοντος, που η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει. Ωστόσο, το χρησιμοποιεί ως εναρκτήριο λάκτισμα, προκειμένου να διατυπώσει τον μεγαλύτερο φόβο, και αυτός είναι η διάθεση εμπλοκής τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ε.Ε. στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, καθώς και εκείνοι με όχημα την διαφωνίας τους ως προς τις αποφάσεις της κυβέρνησης και με δούρειο ίππο την διάθεση εύρεσης λύσης, εισβάλλουν κανονικά στην χώρα, και μάλιστα χωρίς πόλεμο. Ο Jo Nesbo εκφράζει με επιτυχία το κλίμα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, το οποίο βιώνουμε, και ειδικά οι Σκανδιναβοί, που έχουν ούτως ή άλλως τον φόβο ότι η γειτονική τους Ρωσία μπορεί όποτε θελήσει να εισβάλλει σε αυτούς, όπως έκανε πρόσφατα στην Κριμαία. Γι’ αυτό και η σειρά επικρίθηκε από τη Ρωσία, θεωρώντας ότι εκφράζει ένα έντονο ψυχροπολεμικό κλίμα το οποίο δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της σειράς είναι ότι παρά το μεγάλο μπάτζετ της, που αν ήταν αμερικάνικη πολύ πιθανόν να το κατανάλωνε σε πλάνα γεμάτα εντυπωσιασμό, κτίζει βήμα-βήμα την υπόθεση και τους ήρωές της, ως πιόνια μίας μεγαλύτερης από αυτούς εξουσίας, χωρίς να υπάρχουν οι εντυπωσιακές σκηνές μάχης, καθώς στα 18 επεισόδια των 2 σεζόν δεν πραγματοποιείται καμία πολεμική σύρραξη. Από την άλλη πλευρά, ενώ η 1η σεζόν καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή, με αυτήν την μελλοντολογική δυσοίωνη «πρόβλεψη», με γερές δόσεις σκανδιναβικής αγωνίας, στη δεύτερη σεζόν, όταν πλέον ο πρωθυπουργός έχει αυτοεξοριστεί στην Σουηδία, και έχουν αναλάβει άλλοι τα καθήκοντά του, η ιστορία αρχίζει να ξεφουσκώνει από άποψη δυναμικής, για να ξαναβρεί τα πατήματά της προς το τέλος, το οποίο συναρπάζει πάλι τον θεατή, που ξεπέρασε τον σκόπελο της 2ης σεζόν και έφθασε μέχρι το τέλος. Μια ενδιαφέρουσα σειρά, που «εκμεταλλεύεται» τους φόβους του σήμερα για να χτίσει ένα πιο ζοφερό αύριο.

Δημοσίευση: 26 Απριλίου 2018, 19:35
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

box-office move it magazine
BOX OFFICE
Καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στις τρεις πρώτες θέσεις του...
2 ώρες
4 ώρες
http://whatismymovie.com/
Αμέτρητες είναι εκείνες οι φορές που προσπαθούμε να θυμηθούμε οτιδήποτε...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
35306
Tanweer
16923
Tanweer
12845
Feelgood
10092