O Γιώργος Λάνθιμος εξηγεί την... αφύσικη φυσικότητα του "The Favourite"

Δημοσίευση: 20 Ιαν. 2019, 16:33
Συντάκτης:

Το όνομα του Γιώργου Λάνθιμου τα τελευταία χρόνια ακούγεται πολύ έντονα στο εξωτερικό, με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς να θέλουν να συνεργαστούν μαζί του. Φέτος, με το «The Favourite», που το αναμένουμε στις 7 Φεβρουαρίου, φαίνεται να είναι η χρονιά του, καθώς το όνομά του έγινε ευρύτερα γνωστό, πέραν ενός πιο κλειστού σινεφίλ κοινού.

<a href="/news/oscars-19-i-akadimia-vrike-telika-paroysiastes/59905">Oscars 19: Η Ακαδημία βρήκε τελικά παρουσιαστές</a>ΣΧΕΤΙΚΑOscars 19: Η Ακαδημία βρήκε τελικά παρουσιαστές

Ξεκινώντας την καριέρα του την δεκαετία του 1990 με την σκηνοθεσία βίντεο κλιπ, αλλά και την ενασχόλησή του με το θέατρο, συνέχισε την δεκαετία του 2000 με τον κινηματογράφο καθορίζοντας απόλυτα με το σκηνοθετικό του στιλ το λεγόμενο «Greek Weird Wave». Η 1η σημαντική αναγνώριση ήρθε με τον Κυνόδοντα, που βρέθηκε στις Κάννες, και προτάθηκε για Όσκαρ ξενόγλωσσης. Το φεστιβαλικό κύκλωμα έμαθε τον έλληνα σκηνοθέτη και το ιδιότυπο σύμπαν του, με το κυνικό του χιούμορ, τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα, και τις απογυμνωμένες ανθρώπινες σχέσεις. Το 2015 όμως ήταν η χρονιά που ο Λάνθιμος απέκτησε ευρύτερη αναγνώριση με την 1η του αγγλόφωνη ταινία, το δυστοπικό «The Lobster», στο οποίο παραδόξως δεν άλλαξε το στιλ του, αλλά το προσάρμοσε ευφυώς σε μία μεγαλύτερη κλίμακα, έχοντας στο καστ τον Colin Farrell, την Rachel Weisz, την Olivia Colman και τον John C. Reilly. Το όνομά του άρχισε να συζητείται στο Χόλιγουντ, και έτσι το 2017 επέστρεψε με το «Killing of a Sacred Deer», μία δική του εκδοχή, μαζί βέβαια με τον μόνιμο μέχρι τότε συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου, στον μύθο της Ιφιγένειας, πηγαίνοντας το σινεμά του ένα βήμα παραπέρα, κάτι που δείχνει πως ποτέ δεν του αρέσει να μένει στάσιμος, αλλά εξελίσσεται συνεχώς. Το λανθιμικό στιλ συνευρέθηκε με τον Haneke αλλά και τον Kubrick, με τον τελευταίο να αφήνει το στίγμα του και στην νέα, πολυσυζητημένη ταινία του, το «The Favourite», με την εκπληκτική Olivia Colman, που σίγουρα θα δούμε στα Όσκαρ, και με δύο συγκλονιστικές συνοδοιπόρους, την Rachel Weisz και την Emma Stone.

Στην Ευνοούμενη, μία ταινία εποχής για την βασίλισσα Άννα, βλέπει κανείς τις εκλεκτικές συγγένειες με το «Barry Lyndon» του Kubrick. Αυτό που θα δούμε είναι την αλληλεπίδραση της βασίλισσας με τις δύο άλλες γυναίκες, πάντα όμως με το δικό του ύφος, παρά το ότι δεν συγγράφει το σενάριο με τον Φιλίππου, αν και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία το επεξεργάζεται. Στην ομιλία που έδωσε στο Film Society of Lincoln Centerο ο Λάνθιμος μιλάει φυσικά για το Barry Lyndon, και την επίδραση που του άσκησε, για τις προηγούμενες ταινίες του, και τις συνεργασίες του με τους ηθοποιούς, αλλά και για την παράλογη πραγμάτευση μιας ιστορίας από την βρετανική πολιτική ιστορία. Ακολουθεί όλη η συζήτηση, όσο περιμένουμε μέχρι την Τρίτη για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στα Όσκαρ.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Ιαν. 2019, 16:33
Ενημέρωση: 20 Ιαν. 2019, 16:33
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos