Νοέμβριος 18: Οι προβολές του Cinedoc

Δημοσίευση: 6 Νοε. 2018, 14:47

Τον Νοέμβριο το CineDoc επιστρέφει με το υποψήφιο για Όσκαρ «Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο» του Roger Ross Williams και το συγκλονιστικό «Ένας Καλύτερος Άνδρας» των Attiya Khan και Lawrence Jackman.

<a href="/nea/cinedoc-paroysiazei-ntokimanter-lesvia-tis-tzelis-hatzidimitrioy/69679">Tο Cinedoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου</a>ΣΧΕΤΙΚΑTο Cinedoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο/Life Animated | Roger Ross Williams | 92’ | Η.Π.Α 2016

Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

Σύνοψη: Όταν ήταν μικρός, ο Όουεν δεν μπορούσε να μιλήσει. Ώσπου οι γονείς του βρήκαν έναν μοναδικό τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί του: μέσα από τα κλασικά κινούμενα σχέδια του Ντίσνεϊ. Όσο ο Όοουεν προσπαθούσε να ξαναβρεί τη φωνή του ήταν ο Πήτερ Παν, ο Σίμπα, ο Mόγλης, ο Τζαφάρ και η Άριελ που του δάνειζαν τη δική τους.

Βασισμένο στο βιβλίο του πατέρα του Όοουεν, βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου, Ρον Σάσκιντ, το Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο ξεχώρισε τόσο για την εκπληκτική ιστορία του όσο και για την ιδιαιτερότητα της αφήγησής του που μπλέκει ευφάνταστα πλούσιο αρχειακό υλικό με animation. Το 2016 η ταινία κέρδισε μια υποψηφιότητα για όσκαρ ντοκιμαντέρ και έκτοτε συνεχίζει να συγκινεί σαν μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία για τη δύναμη της φαντασίας, της οικογένειας και του ίδιου του σινεμά.

Προβολές: * Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Σίνα 31 | Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 16.00, Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109

Την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει Q&A με τη Στεφανία Φούσκα, Διδάκτωρ Συμβουλευτικής-Ειδικής Αγωγής, Εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και επιστημονική σύμβουλο της ΕΕΠΑΑ.

Ένας Καλύτερος Άνδρας/A Better Man | Attiya Khan, Lawrence Jackman | 79’ | Καναδάς 2017

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά | Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύνοψη: Μόλις στα 16 της και για περισσότερα από 2 χρόνια η Attiya Khan υπέστη ακραία σωματική και ψυχολογική βία από τον τότε σύντροφό της. 20 χρόνια μετά τον χωρισμό τους, του ζητάει να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν τους σε μια βαθιά προσωπική ταινία που όμως, πολύ παραπάνω από την ιστορία τους, αφορά τη συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών εν γένει.

Η ταινία των Khan και Jackman είναι πολλές στιγμές άβολη –οι περιγραφές της κακοποίησης παρότι καθόλου στυλιζαρισμένες, ή ίσως ακριβώς γι’ αυτό, είναι σοκαριστικές. Η Khan δεν δαιμονοποιεί τον πρώην σύντροφό της, ούτε όμως υποκύπτει στην απλοϊκή λύση μιας επί της οθόνης κάθαρσης. Η κυρίως δύναμή της έγκειται στο ότι ξεκινάει έναν επώδυνα ειλικρινή διάλογο στις σωστές του βάσεις. Πόσο συμβολικό, αν και τυχαίο, είναι άλλωστε ότι η έξοδος της ταινίας στις αμερικανικές αίθουσες τον Οκτώβριο του 2017 συνέπεσε ακριβώς με τις απαρχές του κινήματος #ΜeΤoo;

Προβολές: Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Σίνα 31 | Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 16.00, Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109

Την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει Q&A με εκπροσώπους από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ / 3 ευρώ φοιτητικό (ισχύει μόνο για τις προβολές του Γαλλικού Ινστιτούτου)

Όλες οι ταινίες του CineDoc διαθέσιμες εδώ.

tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 6 Νοε. 2018, 14:47
Ενημέρωση: 6 Νοε. 2018, 14:47

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos