ΣΕΙΡΕΣ

"Narcos": s01 - REVIEW

Δημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2015, 14:54
Συντάκτης:

Η νέα σειρά του Νetflix μας ταδιδεύει μέχρι την Κολομβία για να γνωρίσουμε την εποχή της βίας, της κόκας, και των εκατομμυρίων δολαρίων. Κάτι τέτοιο μας φάνηκε το "Narcos". Ένας καλοφτιαγμένος τουριστικός οδηγός.
Πριν διαφωνήσετε, διαβάστε τη γνώμη μας. Και μετά ξαναδιαφωνείστε. Σε ελεύθερη χώρα ζούμε. Τα πάντα στο "Narcos" είναι υπολογισμένα. Ηθοποιοί, μια χαρά. Αυθεντικές τοποθεσίες, μισό σενάριο στα αγγλικά, μισό στα ισπανικά. Μετρημένη δράση -μην μπουκώσουμε- στοιχεία θρίλερ και oldschool κατασκοπείας, δοσμένα από την οπτική δουλειά της Αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών.

Εξιστορεί πραγματικά γεγονότα, χρησιμοποιώντας πραγματικά ντοκουμέντα και αρχειακές φωτογραφίες της εποχής. Στους τίτλους αρχής βλέπουμε τον πραγματικό Πάμπλο Εσκομπάρ και τον Αμερικανό πράκτορα που τον κυνηγούσε. Ενα μάθημα ιστορίας, με ηθοποιούς και δράμα.
Ο πρωταγωνιστής είναι ο Πάμπλο. Παρών ή όχι, οδηγεί κάθε δράση, κάθε κίνηση. Ο Βάγκνερ Μούρα είναι μια χαρά ως ο βαρώνος, αλλά η κυρίως σωματική ερμηνεία του δεν μας επιτρέπει να μπούμε στο μυαλό. Βέβαια, μπορεί και ο ίδιος να δυσκολεύτηκε να βρει κάτι “κινηματογραφικό” και άξιο στον χαρακτήρα ενός εγκληματία.

Ίσως ο Εσκομπάρ να ήταν ένας κοινός δολοφόνος, ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών, που η κοινωνική δράση και γενναιοδωρία ήταν απλά βιτρίνα. Μπορεί κάτι ανάμεσα στα δύο. Ποτέ όμως δεν βλέπουμε κάποια “κόντρα” του ενός με τον άλλο. ΄Η έστω ενός παρανοϊκού που η κάθε δολοφονία ήταν μέρος της δουλειάς.
Η σειρά σα να θέλει να μας πει τι έγινε, και εμείς να κρίνουμε. Ακόμα όμως και τα ντοκιμαντέρ, παίρνουν θέση. Τουλάχιστον προς τα 2,3 τελευταία επεισόδια, κάτι πάει να γίνει...

Ο Μπόιντ Χόλμπρουκ ως Στιβ Μέρφι της Δίωξης είναι ικανοποιητικός αλλά ο ρόλος του γεμάτος κλισέ, ενώ καλύτερος είναι ο Πέδρο Πασκάλ ως συνεργάτης του (ο Ομπεριν από το Game of Thrones). O  Χόλμπρουκ κάνει το voice over, που ουσιαστικά χαλάει τα πάντα, καθώς απουσιάζει οτιδήποτε έξυπνο από αυτόν που το έγραψε... Λες και διαβάζει βιβλίο.

Η σειρά σίγουρα πληροφορεί. Αν δεν ξέρεις, μαθαίνεις συναρπαστικά πράγματα για όσα συνέβησαν. Ποτέ όμως, στα 10 επεισόδια του πρώτου κύκλου, δεν απογειώνεται, όσο θες και ελπίζεις. Οσες φορές κι αν έχουμε δει βαρώνους κόκας και την DEA ξωπίσω τους, ποτέ δεν θα πούμε όχι.    
Αν και μάλλον έρχεται η πρώτη φορά που δεν θα πούμε αμέσως “ναι”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos