Μήπως πλέον βγαίνουν ΠΑΡΑ πολλές ταινίες στις αίθουσες;

Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2019, 14:39
Συντάκτης:

Την δεκαετία του 1980 ξεκίνησε να εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα το σχόλιο ότι βγαίνουν πάρα πολλές ταινίες κάθε χρόνο, μιας και είναι η εποχή που αρχίζουν να μπαίνουν έντονα στο παιχνίδι οι λεγόμενες «ανεξάρτητες ταινίες» με αποκορύφωμα την βράβευση με Χρυσό Φοίνικα το 1989 μίας εξ αυτών, το «Sex, Lies and Videotape» προκαλώντας την ανάπτυξη τόσο του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά όσο και της τότε Miramax (του Harvey Weinstein). Επίσης, μιλάμε για την εποχή που παίζει έντονα το home video, με ταινίες που βγαίνουν κατευθείαν για οικιακή κατανάλωση, ή βγαίνουν πολύ γρήγορα από τα σινεμά. Το ετήσιο νούμερο ταινιών που προξένησε αυτήν την αρνητική κριτική προς τα στούντιο ήταν 450.

Τον επόμενο μήνα στο CinemaCon ο Charles Rivkin από την Motion Picture Association of America και ο John Fithian από την National Association of Theater Owners θα μιλήσουν ως είθισται για την ετήσια κατάσταση της κινηματογραφικής βιομηχανίας, τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι ταινίες που βγήκαν την χρονιά που μας πέρασε ήταν πάνω από 900, διπλάσιες δηλαδή από τις 450 που τότε θεωρούνταν ήδη πολλές. Το Boxofficemojo.com μετράει 873 ταινίες για πέρσι, 18% περισσότερες από τις 740 της προηγούμενης χρονιάς, που σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση ήταν 777. Η νέα καταμέτρηση για την περασμένη κινηματογραφική χρονιά ίσως βρει γύρω στις 917 ταινίες. Αυτό είναι κάτι που βιώνουμε και στην Ελλάδα, αφού σχεδόν κάθε εβδομάδα βγαίνουν 7-8 ταινίες, κάποιες φορές φθάνοντας και τις 10.

Το αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας παραγωγής ταινιών φαίνεται στο box office, καθώς από τις 900 ταινίες γύρω στις 100 καταφέρνουν να κάνουν πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, με τις υπόλοιπες να επιζούν χάρη σε ψηφιακές και streaming υπηρεσίες, όπως το Netflix, το Amazon, το Hulu. Αντιστοίχως και στην  Ελλάδα η πλειοψηφία των ταινιών καταλήγει με λίγες χιλιάδες εισιτήρια ή στην χειρότερη και με λίγες εκατοντάδες.

Το αν αυτό είναι καλό ή κακό είναι δύσκολο να το πει κανείς και οι λύσεις δεν είναι εύκολες. Γιατί με την ίδια λογική υπάρχουν και σπουδαίες ταινίες που στην εποχή τους δεν έκαναν εισιτήρια και έλαβαν από μέτριες έως κακές κριτικές, οπότε αν δεν έπρεπε να είχαν βγει λόγω της χαμηλής τους υποδοχής δεν θα τις είχαμε δει ποτέ. Και όλα αυτά σε μια εποχή που συζητιέται έντονα η ανάγκη να βγαίνουν και οι ταινίες του Netflix στα σινεμά, τουλάχιστον εκείνες που έχουν αξιώσεις βραβεύσεων. Επειδή λοιπόν οδεύουμε γοργά προς τις 1000 ταινίες τον χρόνο, που αν φαντάζει θετικό υπό το πρίσμα ότι δουλεύουν περισσότεροι, στην πράξη δεν ισχύει αφού οι πιο πολλές ταινίες μπαίνουν μέσα εισπρακτικά και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, ή κακοπληρωμένοι, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη αναθεώρηση, ειδικά στην σημερινή ψηφιακή εποχή που κανείς μπορεί πλέον να δει ταινίες όχι στα σινεμά, αλλά σε λάπτοπ ή κινητό, και μάλιστα πρωτότυπες ταινίες που δεν θα δει στα σινεμά. Η βιομηχανία του κινηματογράφου οφείλει κάπως να αντιδράσει σε αυτήν την υπερπληθώρα ταινιών.

Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2019, 14:39
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Eίναι μια κλασική περίπτωση αγνών προθέσεων αλλά λάθος αποτελέσματος. Οταν λες σε κάποιον "ναι,...
7 ώρες
Το Netflix προχώρησε στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2019 και...
10 ώρες
Σύνοψη: Ο Steve, περνάει μόνος του τη μέρα των γενεθλίων του και θυμάται τα...
11 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο