Η πρώτη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ στους κινηματογράφους

Δημοσίευση: 7 Aug 2014, 19:39

Kυκλοφορεί στους κινηματογράφους​ σε πρώτη προβολή ​η πρώτη ταινία που σκηοθέτησε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1953, σε ηλικία 24 ετών, ​60 χρόνια μετά, πλήρως αποκατεστημένη από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου​. Πρόκειται για το "Fear and desire", με πρωταγωνιστές τους Πολ Μαζούρσκι, Φρανκ Σιλβέρα, Κένεθ Χαρπ, Στίβεν Κόιτ, Βιρτζίνια Λιθ.

Υπόθεση: Στη διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, ο υπολοχαγός Κόρμπι οδηγεί τους άντρες του μακριά από τους εχθρούς, σε μία προσπάθεια να επιστρέψουν σε φιλικά εδάφη. Ξαφνικά όμως βλέπει το σχέδιό του να καταρρέει, όταν συναντούν μία νεαρή γυναίκα. Η κατάσταση αρχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία καθώς, ενώ οι άντρες του Κόρμπι αρχίζουν να υποφέρουν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, η παρουσία του εχθρού στην περιοχή του απειλεί να εκτροχιάσει εντελώς την απόδρασή τους. Τέσσερις απελπισμένοι άντρες, λοιπόν, παγιδευμένοι στη δίνη του πολέμου, μαζί με ένα μυστήριο αγριοκόριτσο! Παράλληλα, βλέπουμε την ιστορία μιας Γαλλίδας πόρνης και... ενός αρσενικού μπρούτου.

Ο Κιούμπρικ γύρισε την ταινία χωρίς ήχο και πρόσθεσε διάλογο στη συνέχεια, μαζί με τη μουσική και τα ηχητικά εφέ. Αυτό αύξησε το κόστος του φιλμ (λέγεται ότι τελικά κόστισε περίπου 33.000 δολάρια), γεγονός που τον ανάγκασε να εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε μια τηλεταινία για τον Αβραάμ Λίνκολν, προκειμένου να βρει τα χρήματα για να τελειώσει το Fear and Desire.

Η ταινία προβλήθηκε τελικά σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών και παρόλο που εξαιτίας της δημοτικότητας του σκηνοθέτη απέκτησε φήμη, έχει προβληθεί μέχρι σήμερα πολύ λίγες φορές σε αίθουσα, καθώς ο ίδιος ο δημιουργός της, την είχε αποκυρήξει. ​Μαζί θα προβάλλεται η πρώτη έγχρωμη ταινία του Κιούμπρικ, Seafarers (28').

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos