ΣΕΙΡΕΣ

"Homecoming" season 1: Παίζει με το μυαλό μας

Δημοσίευση: 14 Ιαν. 2019, 18:22
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στην Τάμπα της Φλόριντα έχει δημιουργηθεί το Κέντρο Υποστηριζόμενης Υποδοχής (Homecoming) για στρατιώτες που έχουν γυρίσει από τον πόλεμο, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν το μετατραυματικό στρες. H Heidi Bergman εργάζεται εκεί ως κοινωνική λειτουργός, κάνοντας συνεδρίες με τους στρατιώτες. Λίγα χρόνια μετά ένας υπάλληλος από το Υπουργείο Άμυνας θα εξετάσει τα όσα είχαν γίνει εκεί το 2018 και κυρίως το αν τελικά ήταν εκούσια η απόφαση των στρατιωτών να ενταχθούν εκεί, έπειτα από μια καταγγελία που αφορούσε τον Walter Cruz.

<a href="/afieromata/oi-heiroteres-tainies-toy-2021-gia-move-it/65779">Οι χειρότερες ταινίες του 2021 για το MOVE IT</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι χειρότερες ταινίες του 2021 για το MOVE IT

Άποψη: Ο Sam Esmail έδειξε το ταλέντο του και την πολυεπίπεδη σκέψη του σε μία από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων χρόνων, το «Mr Robot». Όλοι είναι λογικό να περιμένουν με πολλές προσδοκίες το επόμενο βήμα και με το «Homecoming» πετυχαίνει στο έπακρο να παίξει για άλλη μια φορά με το μυαλό μας, έχοντας αυτήν την φορά και ως ατού την σπουδαία Julia Roberts. Η πρώτη σεζόν της νέας σειράς του Amazon σε σκηνοθεσία και των 10 επεισοδίων από τον Sam Esmail, έχοντας έτσι μια εξαιρετική υφολογική συνέχεια που δεν βλέπεις συχνά στην τηλεόραση, ακολουθεί κυρίως δύο ήρωες, την Heidi Bergman την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Υποδοχής, που πλέον εργάζεται ως σερβιτόρα σε εστιατόριο, και τον στρατιώτη Walter Cruz, που κάνει συνεδρίες μαζί της προκειμένου να ξεπεράσει το τραύμα του πολέμου.

Η σειρά όμως δεν ακολουθεί ούτε μία τυπική αφήγηση, ούτε μία επίπεδη πραγμάτευση των σχέσεων των ηρώων. Μπλέκει το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, που αντί να κάνει δυσνόητη την πλοκή, της δίνει ένα πιο γρήγορο και ενδιαφέρον τέμπο, στο οποίο πολύ μεγάλο ρόλο έχει το πολύ καλό και σφιχτοδεμένο μοντάζ των Rosanne Tan, Justin Krohn και Franklin Peterson, που δεν αφήνουν να φυλλορροήσει η όλη ιστορία, αλλά και η ιδανική διάρκεια της μισής ώρας το κάθε επεισόδιο. Το παρόν βρίσκεται στο 2018, όταν πραγματοποιούνται οι συνεδρίες στο Κέντρο και ως χρόνος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σειράς, το μέλλον βρίσκεται γύρω στο 2022, 4 χρόνια μετά τα γεγονότα στο Κέντρο, όταν πλέον η Heidi δουλεύει ως σερβιτόρα και έχει στην κυριολεξία ξεχάσει καθετί που έχει γίνει εκεί, σε σημείο να μην θυμάται καν το αφεντικό της τον Colin, ή τον Cruz, αν και κάτι φαίνεται να τους δένει, που θέλει να παραμείνει μυστικό. Το παρελθόν υπάρχει μόνο ως αφήγηση και μέσα από λίγα φευγαλέα πλάνα, που δείχνουν τις εμπειρίες του στρατιώτη από τον πόλεμο. Ακόμα και σκηνοθετικά ο Esmail θέλει να διαχωρίσει τις τρεις χρονικότητες, με το μέλλον να έχει ένα πιο κλειστό, σχεδόν τετράγωνο καδράρισμα, αντί του ορθογώνιου που έχει το παρόν, ενώ το παρελθόν υπάρχει μόνο μέσα από γκρο πλαν σε συγκεκριμένα αντικείμενα που επανέρχονται στο νου του στρατιώτη, δείχνοντας ότι το παρελθόν υπάρχει μέσα από τον τρόπο με τον οποίον εμείς το ανακαλούμε.

Τρία πράγματα εντυπωσιάζουν περισσότερο, οι ερμηνείες των ηθοποιών, με προεξάρχουσα την φοβερή Julia Roberts, τον Stephan James ως Cruz, πρωταγωνιστής του επερχόμενου «If Beale Street Could Talk» και τον Bobby Cannavale ως Colin, το δεύτερο είναι η έξυπνη σκηνοθεσία του Esmail, με τα εντυπωσιακά πλονζέ πλάνα που κάνει κατά κόρον, αλλά και την πολύ καλή γεωμετρική αντίληψη και τέλος η ενδιαφέρουσα mindfucking πλοκή, που εντάσσει αρμονικά το μυστήριο, θίγοντας ζητήματα μνήμης, ανάμνησης, μετατραυματικού στρες και πόνου.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Night of the Kings

Night of the Kings

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Ένας νεαρός άνδρας στέλνεται στη “La Maca”, μια φυλακή χτισμένη μέσα στο δάσος...
19 ώρες