Φεστιβάλ με ταινίες από το Καζακστάν

Δημοσίευση: 27 Νοε. 2011, 23:45

Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα, διοργανώνει από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου και με αφορμή την 20η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν, τις Ημέρες Καζακικού Κινηματογράφου. Οι Ημέρες Καζαχικού Κινηματογράφου που γίνονται για πρώτη φορά στην Αθήνα έχουν σκοπό να παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό την ελάχιστα γνωστή αυτή εθνική κινηματογραφία μέσα από 7 ταινίες που δεν έχουν προβληθεί ξανά στην Ελλάδα και να το φέρουν σε επαφή με το σύγχρονο καζαχικό πολιτισμό. Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν.

Λίγα λόγια για την ιστορία του καζαχικού κινηματογράφου

Η ιστορία του καζαχικού κινηματογράφου ξεκινά περίπου το 1934 με την ίδρυση του στούντιο κινηματογραφικών επικαίρων της Άλμα-Ατά, ενώ το 1936, χρονιά στην οποία το Καζακστάν μετατρέπεται σε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζακστάν, γυρίζονται τα πρώτα ντοκιμαντέρ. Το 1939 θα γυριστεί η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία Αμανγκελντί (Amangeldy, 1939) του Moisey Levin. Το 1941 ο Στάλιν αποφασίζει λόγω του πολέμου να μεταφέρει τα ρωσικά κινηματογραφικά στούντιο «Λενφιλμ»και «Μοσφιλμ» από τη Μόσχα, συγχωνεύοντάς τα με το κινηματογραφικό στούντιο της Αλμά-Ατά υπό την ονομασία «Ενωμένο Κινηματογραφικό Στούντιο ταινιών- ЦОКС». Στο πλαίσιο αυτό, τη δεκαετία του ’40, θα περάσουν από το «Ενωμένο Κινηματογραφικό Στούντιο ταινιών- ЦОКС» μεγάλες μορφές του ρωσικού κινηματογράφου όπως οι Αιζενστάιν, Πουντόβκιν και Βέρτωφ μαζί με μεγάλο αριθμό τεχνικών, μετατρέποντας το στούντιο σε πραγματική σχολή κινηματογράφου, με αποκορύφωμα την ταινία Poema o lyubvi (A love poem) που θα γυρίσει το 1954 ο Σακέν Αϊμάνοβ (Shaken Ajmanov), καζάκος ηθοποιός και σκηνοθέτης, στον οποίο αργότερα θα αποδοθεί η ιδιότητα του ιδρυτή του εθνικού καζακικού κινηματογράφου και το όνομα του οποίου θα πάρουν και τα εθνικά κινηματογραφικά στούντιο το 1984. Καζακικές ταινίες που διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ, είναι τα Killer του Darezhan Omirbaev και Για τα μάτια της Τουλπάν (Tulpan) του Sergey Dvortsevoy, που προβλήθηκε και στη χώρα μας, τα οποία απέσπασαν το βραβείο Ένα κάποιο βλέμμα στις Κάνες το 1998 και το 2007 αντίστοιχα.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα προβολών

Οι τέσσερις από τις επτά ταινίες του αφιερώματος έχουν σαν κύριο άξονα κάποιο ιστορικό γεγονός. Ξεκινώντας με το ιστορικό έπος Ο νομάς (2005) των Σεργκέϊ Μποντρόβ και Ταλγκάτ Τεμένοβ, που αποτελεί και την πρώτη συμμετοχή των ΗΠΑ σε παραγωγή του Καζακστάν με συμπαραγωγό τη Ρωσία, και βασίζεται στο δεύτερο βιβλίο από την ομώνυμη τριλογία του Ιλιάς Εσινμπερλίν, που διαδραματίζεται τον 18ο αιώνα, με ήρωα έναν νεαρό που προορίζεται να ενώσει τρεις αντιμαχόμενες φυλές της χώρας. Το Δώρο στον Στάλιν (2008) του Ρουστέμ Αμπντράσεβ, αφηγείται την ιστορία του μικρού 9 χρόνου Σάσα, ο οποίος δραπετεύει από το τρένο μεταφοράς των Εβραίων προσφύγων από τη Μόσχα στο Καζακστάν, με φόντο την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε το 1949 από τη Σοβιετική κυβέρνηση με αφορμή τα γενέθλια του Στάλιν και κόστισε τη ζωή πολλών αθώων θυμάτων. Προβλήθηκε σαν work in progress στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Βερολίνου και των Κανών. Στο Μουσταφά Σοκάϊ (2008) του Σατιμπαλντί Ναριμπέτοβ, ξεδιπλώνεται η βιογραφία της λαμπρής πολιτικής προσωπικότητας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, του Μουσταφά Σοκάϊ, το όνομα του οποίου για πολλά χρόνια ήταν απαγορευμένο, από τη νεαρή ηλικία έως το θάνατό του στο Βερολίνο το 1941. Ο ουρανός των παιδικών μου χρόνων (2011) του Ρουστέμ Αμπντράσεβ, καταγράφει την παιδική ηλικία του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεβ, βασιζόμενη σε γραπτά του ιδίου. Οι υπόλοιπες τρεις ταινίες εστιάζουν σε οπτικές της σύγχρονης κοινωνίας του Καζακστάν. Η Ιερή αμαρτία (2006) του Μπολάτ Σαρίπ θέτει το ζήτημα της μητρότητας μέσα από την ηρωίδα της ταινίας, που διχάζεται ανάμεσα στις προσωπικές της επιθυμίες και τις κοινωνικές επιταγές, με φόντο τις παραδόσεις τις καζαχικής κοινωνίας. Στην Ιστορία για το ροζ κουνελάκι (2010) του Φαρχάτ Σαρίποβ, ο νεαρός Ερλάν εγκαταλείπει την οικογένεια του στην επαρχία για να σπουδάσει στην πόλη. Τυφλωμένος από τους πειρασμούς και τις απολαύσεις της ζωής στην πόλη και κάνοντας παρέα με τη λεγόμενη «χρυσή νεολαία», τα παιδιά της πλούσιας μεγαλοαστικής τάξης, μπλέκεται σε μια περίεργη ιστορία προδίδοντας τις ηθικές αρχές του. Τέλος στο θρίλερ Εκκαθαριστής (2011) του Αχάν Σατάεβ, ο νεαρός Αρσέν ανακαλύπτει πως ο θάνατος του αδελφού του δεν ήταν τυχαίο γεγονός και αναζητά τους δολοφόνους του.

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Πρόγραμμα προβολών

Τρίτη 29/11

20.00 Ο ουρανός των παιδικών μου χρόνων/ The Sky of my Childhood (2011), 111’ (Είσοδος μόνο με προκλήσεις)

Τεταρτη 30/11

19.00 Εκκαθαριστής/ Liquidator (2011), 98’ 21.00 Δώρο στον Στάλιν/ The Gift to Stalin (2008), 107’

Πέμπτη 1/12

19.00 Νομάντ/ Nomad (2005), 112’ 21.00 Mustafa Shokai/ Μουσταφά Σοκάϊ (2008), 165’

Παρασκευή 2/12

19.00 Ιστορία για το ροζ κουνελάκι/ The tale of a pink bunny (2010), 106’. 21.00 Ιερή αμαρτία/ The holy sin (2006), 85’

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 27 Νοε. 2011, 23:45
Ενημέρωση: 27 Νοε. 2011, 23:45
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ