Φεστιβάλ Γαλλόφωνου 2011-Them: Κριτική

Δημοσίευση: 5 Απριλίου 2011, 17:15

Αυθεντικός τρόμος

Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Παλούντ, Νταβίντ Μορό

Ηθοποιοί: Μισέλ Κοέν, Ολίβια Μποναμί

Η Clémentine εργάζεται ως καθηγήτρια στο γαλλικό λύκειο του Βουκουρεστίου και ο Lucas γράφει μυθιστορήματα. Το νεαρό ζευγάρι ζει ευτυχισμένο σε ένα μεγάλο σπίτι χαμένο μέσα στην καρδιά του δάσους. Όμως απόψε η ζωή τους πρόκειται να ανατραπεί. Δεν το έχουν μάθει ακόμα, αλλά τους κατασκοπεύουν, τους έχουν περικυκλωμένους. Κι όταν θα πέσει η νύχτα, η Clémentine και ο Lucas θα ανακαλύψουν πως ΕΚΕΙΝΟΙ βρίσκονται εκεί, βρίσκονται παντού, ακόμα και μέσα στο σπίτι τους... Ποιοι να είναι; Τι να θέλουν άραγε; Οι απαντήσεις βρίσκονται στα πέρατα του φόβου.

Εξαιρετικά δομημένο θρίλερ τρόμου βασισμένο σε μια περίπου αληθινή ιστορία, με αριστοτεχνική κλιμάκωση, ίσως ένα από τα κορυφαία της προηγούμενη δεκαετίας. Αν εξαιρεθεί το πρώτο -αχρείαστο και εντελώς παραίτερο με το υπόλοιπο κλίμα της ταινίας- 15λεπτο, "φτηνού" και "εύκολου" τρόμου που μοιάζει να σκηνοθετήθηκε από κάποιον τρίτο, οι Μορό, Παλούντ πετυχαίνουν διάνα. Χωρίς να πέφτει σταγόνα αίμα, αλλά παίζοντας μεγάλη μπάλα με ήχους, σκιές και μόνιμους φόβους που έχουμε παρκαρισμένους στο ασυνείδητο, χτίζουν κλιμακωτά μια ρεαλιστικά τρομακτική κατάσταση, ενώ ακόμα και όταν εμφανίζονται "εκείνοι" και παίρνουν σάρκα και οστά, δεν χάνουν τον έλεγχο και δεν ξεπέφτουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

Παρά το γεγονός ότι είναι απλώς παιδιά που ψιλοκάνουν χαβαλέ (και εδώ είναι το τρομακτικό, αλλά αυτό ήθελε μια δεύτερη ταινία για να αναλυθεί και καλά κάνουν και το αφήνουν στην ησυχία του...), τους εμφανίζουν ουσιαστικά σαν ψυχρούς, επαγγελματίες δολοφόνους που δεν σταματούν μέχρι να πετύχουν αυτό που αρχικά ξεκίνησε για πλάκα. Ίσως και για μπανιστήρι...  

Απόστολος Κίτσος

4 στα 5


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos