Φεστιβάλ Γαλλόφωνου 2011-CineMix: Κριτική

Δημοσίευση: 10 Απριλίου 2011, 18:44

Υπνωτιστική εμπειρία

Περίμενα περισσότερο κόσμο στην πολύ ιδιαίτερη βραδιά του 12ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με την εξαιρετική ιδέα των διοργανωτών, όπου οι electro-dub λούπες του διάσημου (και δικαίως, διότι έχει κυκλοφορήσει πολύ ενδιαφέρουσες και μακριά από το συνηθισμένο, δουλειές) Γάλλου Dj Cam έτεμναν live (με την παρουσία του στον Απόλλωνα!) 3 χαρακτηριστικές ταινίες του avant guarde γαλλικού βωβού κινηματογράφου. Τελικά και η ανταπόκριση του κοινού δεν ήταν -παραδόξως και προς μεγάλη μου απογοήτευση- η αναμενόμενη, αλλά και την σπουδαιότερη εκ των τριών ταινιών (Harmonies de Paris) δεν είδαμε ποτέ, δίχως να μας εξηγήσει κανείς τον λόγο.

Η εμπειρία ήταν τελικά υπνωτιστική, κατά διαστήματα μαγευτική, ο dj Cam είχε μελετήσει το αντικείμενο (αν και σε δύο-τρία σημεία του Gagliostro έκανε μερικά φανερά "φάουλ" στην σεκάνς συναισθήματος-ηχητικής υπόκρουσης) και στο σύνολό της ήταν μια κατάσταση που είναι σχεδόν απίθανο να ζήσεις ποτέ ξανά κάπου αλλού. Με λίγα λόγια, συνέβη τότε και ειλικρινά όσοι δεν το είδατε, συνολικά βγήκατε χαμένοι. Ένα άλλο φάουλ, το έπραξαν οι διοργανωτές, διότι τα κείμενα που παρεμβάλλονταν μεταξύ των εικόνων ήταν (φυσικά) στα γαλλικά, αλλά χωρίς μετάφραση και όσο και αν προσπαθήσει κανείς να με πείσει ότι είναι βωβός και ότι η δύναμη είναι στην εικόνα, συμφωνώ μεν, αλλά κάποιον σκοπό θα εξυπηρετούσαν, δεν μπορεί...

Απόστολος Κίτσος


Αρκετά απολαυστικό

Περίμενα ότι τo ciné-mix του DJ Cam, αυτός ο συνδυασμός Γαλλικού βωβού κινηματογράφου και ηλεκτρονικής μουσικής (σε live-mix), θα προσέλκυε περισσότερο κόσμο. Γιατί εκτός από την περιέργεια που ο βωβός κινηματογράφος μπορεί να διεγείρει στους λάτρεις του σινεμά, είναι και οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής που από περιέργεια και αυτοί έστω και μόνο θα μπορούσαν να εκφράσουν ένα ενδιαφέρουν. Δεν ξέρω κατά πόσον λειτούργησε ή δεν λειτούργησε τελικά.

Πάντως, ήταν αρκετά απολαυστικό κι ιδιαίτερο παρά την έλλειψη Ελληνικών τίτλων που θα βοηθούσαν στην κατανόηση. Εξάλλου κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο σε μια ταινία που ούτως ή άλλως λόγω της έλλειψης ήχου αρκείται σε άλλα εκφραστικά μέσα (Cagliostro), ή για μια ταινία που ασχολείται με τον Πύργο του Άιφελ (La Tour). Η μεγάλη απογοήτευση της βραδιάς ήταν ότι τελικά προβλήθηκαν μόνο οι δύο παραπάνω ταινίες, ενώ το Harmonies de Paris (Αρμονίες του Παρισιού)που ήταν κι αυτό μες στο πρόγραμμα δεν προβλήθηκε για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ.

Μάρω Κουμουνδούρου


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos