Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου στον Μικρόκοσμο

Δημοσίευση: 4 Δεκ. 2018, 15:35
Συντάκτης:

Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Κινηματογράφου» (European Cinema Night), θα προβληθεί απόψε Τρίτη 4/12/18 στις 22.15 η Ισλανδική ταινία «Κάτω από το δέντρο» (Under the Tree) στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος. Στην προβολή θα βρίσκεται ο σκηνοθέτης Χάφστειν Γούναρ Σιγκουρντσόν για Q&A. 

<a href="/nea/ypopsifio-gia-3-oskar-flee-gia-mia-provoli-ston-mikrokosmo/66196">To υποψήφιο για 3 Όσκαρ «Flee», για μια προβολή στον Μικρόκοσμο</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo υποψήφιο για 3 Όσκαρ «Flee», για μια προβολή στον Μικρόκοσμο

Σύνοψη: O Άτλι, πατέρας μιας τετράχρονης, χωρίζει με τη σύντροφό του κι αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του, όπου βυθίζεται στη διαμάχη που έχουν οι γονείς του με τους γείτονές τους για τη σκιά ενός μεγάλου, όμορφου δέντρου που έχουν στην αυλή τους. Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, καταστρέφονται περιουσίες, κατοικίδια εξαφανίζονται και κυκλοφορεί η φήμη πως ο γείτονας εθεάθη με αλυσοπρίονο... Το αγαπημένο θέμα της μυθοπλασίας της Βόρειας Ευρώπης – η αποσύνθεση των κοινωνικών δεσμών που κρύβεται πίσω από τους τοίχους των σπιτιών – αναδεικνύεται μέσα από μια περίτεχνη πολυφωνική σύνθεση που ανακαλύπτει την αρμονία μέσα στο χάος. Επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2018.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου;

Από τις 3 ως τις 7 Δεκεμβρίου, 34 κινηματογράφοι σε 27 Κράτη Μέλη της Ευρώπης θα διοργανώσουν ειδικές βραδινές εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού του πλούτου της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κουλτούρας.

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου είναι η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη MEDIA, ανοιχτή και με ελεύθερη πρόσβαση για σχεδόν 7.200 Ευρωπαίους.

Κάθε μία από τις 34 εκδηλώσεις θα φιλοξενηθεί από ένα γνωστό κινηματογράφο που ανήκει στο δίκτυο της Europa Cinemas. Η αρχή θα γίνει με την προβολή μίας εκ των ταινιών που έλαβαν την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA τα τελευταία δύο χρόνια. Το κοινό σε 34 πόλεις θα παρακολουθήσει συνολικά 20 διαφορετικές ταινίες τις οποίες θα επιλέξουν οι τοπικοί αιθουσάρχες. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει μια σύντομη συζήτηση με ένα σκηνοθέτη ή έναν κριτικό κινηματογράφου, και στη συνέχεια μια δεξίωση κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι θα λάβουν τσάντες οι οποίες θα περιέχουν δώρα και φυλλάδια σχετικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος MEDIA. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή από μέλη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη MEDIA Desks.

Γιατί γίνεται η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου;

Οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στο να δείξουν στους πολίτες τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρούσα στην καθημερινή τους ζωή μέσω του χώρου του κινηματογράφου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώνει τον οπτικοακουστικό τομέα μέσω του προγράμματος MEDIA από το 1991. Το πρόγραμμα MEDIA με μεγάλη επιτυχία στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και αναδεικνύει την πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη. Μια από τις σημαντικότερες δράσεις της είναι η παροχή οικονομικής υποστήριξης στη διανομή Ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας παραγωγής τους. Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περισσότερες από 400 ταινίες τίθενται στη διάθεση του κοινού σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα με τη βοήθεια του προγράμματος MEDIA.

Οι επαγγελματίες κινηματογραφιστές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι είναι οι άμεσοι επωφελούμενοι του προγράμματος, γνωρίζουν και εκτιμούν πολύ το πρόγραμμα MEDIA. Αλλά το κοινό - που είναι και ο τελικός επωφελούμενος - συχνά δεν γνωρίζει τη σημασία του για το Ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τοπίο. Το κοινό δένεται συναισθηματικά με τον αγαπημένο του τοπικό κινηματογράφο που προβάλλει Ευρωπαϊκές ταινίες, αγαπημένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, αλλά τα Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης φαίνονται σε όλους απόμακρα και άνευ σημασίας. Οι εκδηλώσεις θα χρησιμεύσουν για την οικοδόμηση μιας σχέσης μεταξύ των δύο αυτών πραγματικοτήτων, για την οικοδόμηση μιας γέφυρας μεταξύ του προγράμματος MEDIA, που στηρίζει τον οπτικοακουστικό τομέα, και των συναισθημάτων που βιώνει το Ευρωπαϊκό κοινό παρακολουθώντας τον «Ψυχρό Πόλεμο» ή «Τον Θάνατο ενός Ιερού Ελαφιού» ή το «Σύνορο». Οι ταινίες μπορούν να θεωρηθούν ως απτά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο τα Ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να διαμορφώσουν τις τοπικές κοινότητες και να συνδέσουν Ευρωπαίους πολίτων διαφορετικών χωρών. Ως εκ τούτου, οι εκδηλώσεις στηρίζουν έμπρακτα την εκστρατεία επικοινωνίας «European Commission Going Local».

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου είναι μία εκδήλωση που θα λάβει διαφορετικές αποχρώσεις σε 34 τοποθεσίες. Χάρη σε αυτήν, το κοινό θα είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ανήκει σε μια μεγαλύτερη κοινότητα που στηρίζει τη διαφορετικότητα. Θα παρέχει ταυτόχρονα μια τοπική εμπειρία καθώς και μια εμπειρία σύνδεσης. Η εκδήλωση θα αποτελέσει επίσης μια μοναδική ευκαιρία για όσους λάτρεις του κινηματογράφου θελήσουν να πάρουν μια γεύση των παρασκηνίων της κινηματογραφικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και μια ευκαιρία να θέσουν μια ερώτηση σε έναν κινηματογραφιστή ή έναν εμπειρογνώμονα του προγράμματος MEDIA Desk και να ανταλλάξουν απόψεις σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Δεκ. 2018, 15:35
Ενημέρωση: 4 Δεκ. 2018, 15:35
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos