ΣΕΙΡΕΣ

"Dear white people": Βάλτε το στην watchlist σας

Δημοσίευση: 16 Μαΐου 2018, 14:53
Συντάκτης:

Το “Dear White People” έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες σειρές του Netflix στην Αμερική και μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Μπορεί το πολιτικό παράσκηνιο και οι κοινωνικές εντάσεις να έχουν άλλη χροιά στην Ελλάδα, αλλά το κομμάτι της Αφροαμερικανικής κουλτούρας της Αμερικής είναι παγκοσμίως γνωστό. Όσοι από εμάς δεν διαμένουμε στην Αμερική, μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτές τις εντάσεις μέσα από τα νέα, τα ιστορικά αρχεία, τις ταινίες του Spike Lee και άλλων, το stand-up Def Jam Comedy, αλλά και άλλες πηγές, εκ των οποίων μία είναι αυτή η σειρά. Το “Dear White People,” του οποίου ο τίτλος σίγουρα σου κάνει εντύπωση και αμέσως σου δημιουργεί ορισμένες προσδοκίες (ίσως να σε φοβίζει λίγο κιόλας γιατί η ειρωνία είναι εμφανής), είναι μια εξαιρετική σειρά που τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα Ivy League Πανεπιστήμιο της Αμερικής, το Winchester University, το οποίο έχει κατ’εξοχήν προνομιούχους λευκούς, αλλά είναι διάσημο για την μικρή Αφροαμερικανική κοινότητά του. Εκεί συναντάμε την Sam White, η οποία έχει μία εκπομπή ονόματι Dear White People, στην οποία σχολιάζει τα τεκταινόμενα της σχολής. Με αφορμή ένα blackface party, του οποίου οι λευκοί καλεσμένοι προσβάλουν με τον χειρότερο τρόπο τους POC (People Of Color όπως θα ακούσετε στην σειρά), η Sam και οι φίλοι της προσπαθούν να βρούν ένα τρόπο για να καταδικάσουν τον ρατσισμό. Τα πράγματα όμως γίνονται όλο και χειρότερα, οι εντάσεις εντείνονται, και, ευτυχώς, η δεύτερη σεζόν συνεχίζει από εκεί που μας άφησε η πρώτη αλλά ολοκληρώνεται με ακόμα πιο πολύ μυστήριο.

Η σειρά βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του 2014, αλλά ο δημιουργός της, Justin Simien, αναδυκνύει το ταλέντο του κυρίως στη σειρά γιατί εκεί βρίσκει τον χώρο να χτίσει τις ιστορίες του κάθε χαρακτήρα και να εμβαθύνει στην υπόθεση. Στην πρώτη σεζόν, είχε την εξαιρετική ιδέα να εξετάζει κάποιο συγκεκριμένο συμβάν από διαφορετικές οπτικές γωνίες: για αυτό και κάθε επεισόδιο είναι και ένα κεφάλαιο κάποιου συγκεκριμένου χαρακτήρα (το 5ο επεισόδιο σκηνοθετημένο από τον Barry Jenkins του Moonlight, είναι ένα από τα καλύτερα). Στη δεύτερη σεζόν, επιχείρησε ιστορικές αναδρομές, έτσι ώστε να αναδείξει πώς η καταπίεση των Αφροαμερικανών συνεχίζεται εως σήμερα. Με τον Giancarlo Esposito (Do the Right Thing, Βreaking Bad) για αφηγητή της σειράς, κάθε επεισόδιο ανοίγει με έναν διαφορετικό τρόπο και μας προσκαλεί να ακούσουμε προσεκτικά.

Στη βάση της, η σειρά ασχολείται με τον ρατσισμό. Παρ’όλα αυτά, είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα καθώς αποτελεί έναν στοχασμό, όχι μόνο του δημιουργού Simien αλλά και όλων των σκηνοθετών και σεναριογράφων της σειράς, για την έννοια της προσωπικής ταυτότητας, η οποία συνεχώς σφυρηλατείται από τις κοινωνικές αλλά και πολιτικές συνθήκες του περιβάλλοντός μας. Οι χαρακτήρες βρίσκονται σε μία μάχη με τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους και μονίμως αναγκάζονται να αποδείξουν πως είναι κάτι συγκεκριμένο παρά κάτι άλλο. Όλοι τους είναι εξίσου σημαντικοί και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, που τελικά το προσωπείο που παρουσιάζουν δεν αντιστοιχεί στον πραγματικό εαυτό τους. Κάποιοι από τους χαρακτήρες έχουν δύναμη, άλλοι όχι, όμως κάπου εκεί στη μέση βρίσκονται και οι άνθρωποι που δεν συνειδητοποιούν την δύναμη που κατέχουν λόγω του χρώματός τους, και την μεταχειρίζονται για καλούς ή κακούς σκοπούς εν αγνοία τους. Το DWP δεν σχολιάζει μόνο το κοινωνικό παρασκήνιο και τις άνισες σχέσεις δύναμης, αλλά καταφέρνει να επιμορφώσει τον θεατή, πράγμα αξιέπαινο.

Εμείς θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε το “Dear White People” για πολλές σεζόν ακόμα, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τον τρίτο κύκλο. Όπως και αν έχει, βάλτε τη σειρά στην watchlist σας!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos