ΣΕΙΡΕΣ

"Deadwind" season 1: Yψηλών προδιαγραφών

Δημοσίευση: 9 Ιαν. 2019, 18:24

Η Σοφία Κάρππι (Pihla Viitala) είναι μια 30χρονη ντετέκτιβ, με πρόσφατα ψυχικά τραύματα από τον θάνατο του συζύγου της. Ως συνεταίρος της Karppi ορίζεται ο ντεκτέκτιβ Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen), αφού μεταφέρθηκε από το τμήμα οικονομικού εγκλήματος στο τμήμα ανθρωποκτονίας. Η πρώτη τους υπόθεση στην ομάδα δολοφονιών ξεκινάει ως υπόθεση ρουτίνας : εξαφάνιση. Γυναικεία ρούχα που βρέθηκαν σε ένα εργοτάξιο οδηγούν τους ντετέκτιβς στο σώμα της Άννας Μπέργκαχλ (Pamela Tola) που θάφτηκε στην ακτή. Η ανακάλυψη της σωρού πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που απειλεί να καταστρέψει και πάλι τη ζωή της ντετέκτιβ, με την εμφάνιση του συζύγου της Άννας- Usko Bergdahl (Jani Volanen)- να περιπλέκει τις καταστάσεις.

<a href="/nea/ripley-ena-kerdismeno-stoihima/69757">"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα

Το Deadwind αποτελεί αναμφίβολα συναρπαστική σειρά κατηγορίας Nordic noir, με δημιουργό τον Φινλανδό Rike Jokela. Αναμιγνύει με δεξιοτεχνία την έρευνα εγκλημάτων και το προσωπικό δράμα, ενώ η αίσθηση έχει αποδοθεί με μεγάλη επιτυχία, χρησιμοποιώντας έντονα το φινλανδικό τοπίο και τον χειμερινό καιρό. Εξάλλου, η ατμόσφαιρα αυτή είναι το σημείο κλειδί σε αυτού του είδους σκανδιναβικά θρίλερ και ο λόγος που κερδίζει μεγάλο ποσοστό του κοινού.

Το σενάριο βέβαια δεν είναι τόσο ομαλό, καθώς κατά περιόδους έχει κάποιες διφορούμενες σκηνές με σκοπό την επιτηδευμένη συγκίνηση και δημιουργεί κενά. Ακόμα, θα μπορούσε να σημειωθεί ότι οι ηγετικοί χαρακτήρες δεν είναι τόσο δυνατοί και φωτεινοί, όσο αρμόζει σε αστυνομικό θρίλερ- δράμα. Αλλά σίγουρα το πλαίσιο καλύπτει αυτές τις λεπτομέρειες και ωθεί την σειρά σε ένα απολύτως απολαυστικό μυστήριο, με ανατροπές και υπόνοιες που καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το επόμενο επεισόδιο. Ενδιαφέρον επίσης αποτελεί ο ρόλος της γυναίκας ντετέκτιβ και η επιμονή της, γεγονός που συμβαίνει συχνά τελευταία σε σειρές, αλλά εδώ δεν περιορίζεται στην ιστορία της ανίχνευσης ενός δολοφόνου, καθώς αναλύει  βαθύτερα οικογενειακά ζητήματα. Το Deadwind χρησιμοποιεί ένα αιματηρό έγκλημα για προβολή μεγαλύτερων κοινωνικών προβλημάτων όπως η εταιρική διαφθορά και ο μηδαμινός έλεγχος των αδικημάτων, γεγονός που το καθιστά σειρά υψηλών προδιαγραφών.

Τζίνα Κουβαρά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos