ΣΕΙΡΕΣ

"Unsolved mysteries" season 1: Ιστορίες χωρίς τέλος

Δημοσίευση: 3 Aug 2020, 13:25

Σύνοψη: 6 επεισόδια πραγματικών υποθέσεων εγκλήματος και μυστηρίου, στις οποίες δεν έχει δοθεί λύση, εξήγηση ή ένα πολύτιμο τέλος.

<a href="/nea/waiter-i-proti-elliniki-tainia-sto-netflix/66651">«The Waiter»: Η πρώτη ελληνική ταινία στο Netflix</a>ΣΧΕΤΙΚΑ«The Waiter»: Η πρώτη ελληνική ταινία στο Netflix

Άποψη: Οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις, και τα εγκλήματα ή οι ιστορίες τις οποίες τυλίγει ένα μυστήριο, εξιτάρουν τον θεατή σε ακριβώς ανάλογο επίπεδο με αυτό που βαραίνουν τον εμπλεκόμενο. Πάντα. Γιατί πάντα αποτελούν την καλύτερη υπενθύμιση για τις τερατώδεις εκφάνσεις του ανθρώπινου, και για όλα εκείνα τα στοιχεία που ξεπερνούν με οποιονδήποτε τρόπο τα όρια του μυαλού μας. Η νέα σειρά του Netflix  “Unsolved Mysteries” -ελληνιστί «Άλυτα Μυστήρια»-  αποτελεί reboot της ομώνυμης σειράς που ξεκίνησε το 1988 στο NBC, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις 14 χρονιές που παίχτηκε στην Αμερικανική τηλεόραση (1988-2002), επανεμφανίστηκε για 2 χρόνια το 2008 και έφτασε σήμερα, μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας, και στους δικούς μας δέκτες.

Οι ιστορίες που μας απασχολούν σ’ αυτό το πρώτο μέρος -η πρώτη σεζόν περιλαμβάνει 12 επεισόδια, θα δούμε τα υπόλοιπα 6 σε επόμενο χρόνο-  αφορούν στυγερά εγκλήματα και παράξενες υποθέσεις (ακόμα και μεταφυσικές, ναι) που συντάραξαν και συνεχίζουν να συνταράσσουν τους ανθρώπους που εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα. Στην ουσία, δεν πρόκειται για άλυτα μυστήρια, αλλά πραγματικές υποθέσεις στις οποίες δεν έχει γραφτεί ένας επίλογος, είτε επειδή δεν υπάρχει είτε επειδή δεν επιτρέπεται από τις εκάστοτε συνθήκες. Η αρχική σειρά μάλιστα δημιουργήθηκε για να βοηθήσει ακριβώς στην λύση των υποθέσεων, και κατάφερε να συμβάλει στην εξιχνίαση περισσότερων από 260.

Η εξιστόρηση δεν περιλαμβάνει παρουσιαστή, γίνεται σε μορφή ντοκιμαντέρ, και την αναλαμβάνουν από την αρχή ως το τέλος των επεισοδίων σύντροφοι, συγγενείς, φίλοι, αστυνομικοί, ερευνητές και δημοσιογράφοι, άτομα που εμπλέκονται εμφανώς στο βίωμα των μυστηριωδών υποθέσεων. Το κάθε επεισόδιο αποτελεί ξεχωριστή ιστορία, και έχει την δική του διάρκεια.

Τα επεισόδια είναι καλογυρισμένα, οι ιστορίες ξεδιπλώνονται με ενδιαφέρον, ενώ η εκάστοτε πλοκή καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή μας, και σε αυτό συμβάλλουν τόσο το μοντάζ και η ατμόσφαιρα όσο και οι απαραίτητες δόσεις ανατριχίλας και μυστηριακού δράματος. Οι αναπαραστάσεις μεταξύ των εξομολογήσεων και των μαρτυριών δεν προσθέτουν κάτι, αποτελούν άλλωστε συνήθη πρακτική σε τέτοιου είδους δουλειές, αλλά η σειρά καταφέρνει να διατηρήσει ένα προσεγμένο αποτέλεσμα για το είδος της.

Στις περισσότερες ιστορίες μυστηρίου, είτε μιλάμε για στυγερά εγκλήματα είτε για ανεξιχνίαστες υποθέσεις ή μεταφυσικές εμπειρίες, η βασική λέξη είναι τα στοιχεία. Και η απόδοση δικαιοσύνης, στην οποία μπορούν να οδηγήσουν όταν χρειάζεται. Αν τα στοιχεία δεν επαρκούν, αν δεν συνάδουν με μια λογική συλλογιστική πορεία και απόδειξη ενοχής, αν κάποιος δεν θέλει να αναζητήσει τα στοιχεία, αν δεν υπάρχουν ή δεν δύναται να υπάρξουν, δεν μπορεί να μπει ένα τέλος.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο την νομική οδό ή την αποκατάσταση του κοινού αισθήματος δικαίου, αλλά κυρίως την προσωπική και συναισθηματική, αυτή που βοηθά τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τραγωδίες να τις τακτοποιήσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν και να προχωρήσουν.

Και αυτή η έλλειψη δυνατότητας αποτελεί τον βασικό πυρήνα του “Unsolved Mysteries”. Περισσότερο από άλυτα,  τα μυστήρια αυτά είναι ατελεύτητα. Και η σειρά, πέρα από το να μας συγκλονίσει με τις αφηγήσεις της, θέλει να βοηθήσει και στην εύρεση επιλόγου. Γι΄ αυτό και στο τέλος κάθε επεισοδίου, οι δημιουργοί μας ζητούν, με τα απαραίτητα chills: «Αν γνωρίζει κάποιος οποιαδήποτε πληροφορία γι’ αυτές τις άλυτες υποθέσεις, να επικοινωνήσει στο unsolved.com»

Aνδρομάχη Σδούκου

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ