Τι συμβαίνει με τον Μπρους Ουίλις;

Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2022, 17:03
Συντάκτης:

Ποιοι παράγοντες τον οδήγησαν να συμμετέχει σε ταινίες τελευταίας διαλογής?

<a href="/nea/12-monkeys-kai-i-kainotomia-poy-efere-sto-eidos-toy-time-travel/66499">Το &quot;12 Monkeys&quot; και η καινοτομία που έφερε στο είδος του Time Travel</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο "12 Monkeys" και η καινοτομία που έφερε στο είδος του Time Travel

Πριν εννέα χρόνια ο Bruce Willis έμοιαζε να κάνει μια καινούρια αρχή στην καριέρα του. Οι λίγο πιο εναλλακτικές επιλογές του σε δραματικούς ρόλους όπως στο Moonrise Kingdom και το Looper αποδείχθηκαν σωστές, ξεκινώντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην υποκριτική του καριέρα. Ίσως να ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κάνει την μετάβαση σε κάτι καινούριο από ταινίες δράσης που τον είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια, όπως το Pulp Fiction ή ακόμα και το 12 Monkeys. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν πόσο καλά είχε πάει για τον ηθοποιό το 2012, το μέλλον της καριέρας του έδειχνε πολύ υποσχόμενο.   

Fast-forward δέκα χρόνια μετά, και ο Bruce Willis δεν έχει αγγίξει ούτε μια ταινία σαν το Kingdom ή το Looper. Με εξαίρεση το Death Wish και το Glass, από το 2015 και μετά δεν έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικές παραγωγές αλλά μόνο σε straight-to-dvd ταινίες. Οι συγκεκριμένες ταινίες όμως – με τελευταία από αυτές το Midnight in the Switchgrass - έχουν κατακριθεί ότι χρησιμοποιούν τον Willis για διαφημιστικούς λόγους, τη στιγμή που τον βλέπουμε ελάχιστα στην οθόνη.

Τι ακριβώς έγινε και ο Willis κατέληξε από αυτούς του πολλά υποσχόμενους ρόλους του ’12 να τον βλέπουμε τέτοιες low-budget ταινίες?

Μάλιατα, τα φετινά Χρυσά Βατόμουρα τον ξέσκισαν, Ο 66χρονος ηθοποιός εμφανίστηκε (σχεδόν σε όλες σε πρωταγωνιστικό ρόλο) σε 8 άθλιες ταινίες μέσα στο 2021, τελικά επιλέχθηκε ως η χειρότερη ερμηνεία όλων, αυτή στο Cosmic Sin.

Για αρχή, το 2013 τον είδαμε σε κάποιες μεγάλες παραγωγές, όχι όμως καινούριες σκηνοθετικές απόπειρες του Wes Anderson και του Rian Johnson. Αντ’ αυτού εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά σε γνώριμους στον ίδιο ρόλους όπως το A Good Way to Die Hard και στο Red 2. Η αποτυχία αυτών των ταινιών στο box office έθεσε το ερώτημα κατά πόσο μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε τέτοιους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αν ο κόσμος δεν ήθελε πια να τον βλέπει ως John McClane, θα ήθελε να τον δει σαν οτιδήποτε άλλο?

Ακόμα πιο προβληματικό ήταν ότι το 2013 δεν συμμετείχε (και όχι από δική του επιλογή)  σε μεγάλα project, όπως το The Expendables 3. Ο λόγος ήταν το αστρονομικό ποσόν που ζήτησε ο Willis για μια πολύ μικρή εμφάνιση, πράγμα στο οποίο αντέδρασε έντονα ο Sylvester Stallone, ο οποίος ήταν και παραγωγός της ταινίας. Εκτός από το ότι δεν ξανασυμμετείχε στο franchise και κλονίστηκε η φήμη του σαν action lead, δημιουργήθηκε χάσμα στη σχέση του με άλλους action σταρ των ‘80s.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα έχασε άλλη μια πολύ καλή ευκαιρία, αυτή τη φορά όχι σε κάποιο action franchise, αλλά στο Café Society του Woody Allen. Έχοντας υπογράψει για να παίξει το αφεντικό του Jesse Eiseberg, έφτασε μέχρι και να γυρίσει μερικές σκηνές, ντοκουμέντα των οποίων υπάρχουν σε φωτογραφίες paparazzi.

Μόνο που τελικά δεν εμφανίστηκε ποτέ στην ταινία, και εν τέλει αντικαταστάθηκε εν μια νυκτί από τον αγαπημένο Steve Carell. Επίσημα ακούστηκε ότι αυτό συνέβη εξ’ αιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων του ηθοποιού στο Broadway, άλλες δηλώσεις όμως κάνουν λόγο για ασυνέπεια από τη μεριά του σχετικά με το ότι δεν ερχόταν προετοιμασμένος για γύρισμα. Όποιος και να είναι ο πραγματικός λόγος, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Bruce Willis έχασε μια δυνατή arthouse ευκαιρία.

Την ίδια χρονιά άρχισε να συνεργάζεται με τον παραγωγό Randall Emmett σε low-budget straight-to-dvd ταινίες. Ο Emmett και οι λοιποί παράγωγοι ταινιών όπως το Extraction και Marauders είχαν βρει ένα σύστημα όπου πλήρωναν τον Willis ποσά του ενός εκατομμυρίου για μικρά περάσματα από τις ταινίες τους, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα του για εμπορικούς λόγους. Αν μη τι άλλο, με αυτή τη συνθήκη και οι δυο μεριές ήταν χαρούμενες.

Αυτή η επιλογή όμως δεν ευνόησε την υποκριτική του προσωπικότητα, γιατί ενίσχυσε την ήδη υπάρχουσα ασυνεπή συμπεριφορά του. Όπως αναφέρει για παράδειγμα ο Kevin Smith για την ταινία του Cop Out, η έλλειψη προετοιμασίας από τη μεριά του Willis για τον ρόλο του ή η απομνημόνευση του σεναρίου έκαναν τη συνεργασία μαζί του εξαιρετικά δύσκολη. Όποτε με αυτές τις επιλογές κατάφερε να έχει μικρούς ρόλους έναντι πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών. Μπορεί να μην ήταν ταινίες επιπέδου Die Hard, εξυπηρετούσαν όμως τον σκοπό του.

Τη δεκαετία του 2010 τα Αμερικάνικα στούντιο παραγωγής σταμάτησαν να είναι τόσο πρόθυμα να αναλάβουν τις παραγωγές τέτοιων low-budget action thriller. Έτσι ο Bruce Willis στράφηκε σε ταινίες που έφερναν έστω και λίγο στο Hostage ή το The Whole Nine Yards για να βγάλει τα προς το ζην.

Παρ΄όλο που αυτή ήταν μια πολύ χαριτωμένη συνθήκη για τον ηθοποιό, του στοίχησε την καλλιτεχνική του φήμη. Δεν ξεχνάμε ποτέ τις κλασσικές αξίες στις οποίες έχει συμμετάσχει, όπως το Die Hard και το Unbreakable, αλλά ακόμα και παλιές του αποτυχίες όπως το Hudson Hawk, τις είδαμε σε κινηματογραφικές αίθουσες. Να βλέπουμε τον Bruce Willis να κάνει αδιάφορα περάσματα σε αναλώσιμες straight-to-dvd ταινίες τον πάει πολλά βήματα πίσω υποκριτικά.

Μιας και το 2012 όμως δεν ανήκει στο τόσο μακρινό παρελθόν, υπάρχει ακόμα ελπίδα, και ο Willis θα έχει πάντα την ευκαιρία να επιστρέψει σε κάτι πιο ποιοτικό από αυτό. Άλλωστε η συμμετοχή του στο Glass μας έδειξε ότι ο κόσμος αγαπάει ακόμα να βλέπει Bruce Willis στη μεγάλη οθόνη. Η ιστορία του σίγουρα δεν τελειώνει εδώ. Περνάει απλώς ένα αρκετά καταθλιπτικό κεφάλαιο στην καριέρα του. Τα κακά νέα είναι ότι με έντεκα καινούριες low-budget ταινίες δράσης στα σκαριά - όπως μας ενημερώνει η σελίδα του στο IMDB - αυτό το κεφάλαιο δεν προβλέπεται να κλείσει κάποια στιγμή σύντομα.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ