Σινεμά με τον Φρόυντ και "A.I. Artificial Intelligence"

Δημοσίευση: 31 Μαρτίου 2024, 13:56
Συντάκτης:

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για όγδοη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

<a href="/nea/sinema-me-ton-froynt-kai-koritsi/69478">Σινεμά με τον Φρόυντ και "Κορίτσι"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΣινεμά με τον Φρόυντ και "Κορίτσι"

Ο φετινός κύκλος, ολοκληρώνεται με την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, "A.I. Artificial Intelligence (Α. Ι.: Τεχνητή νοημοσύνη), 146’, 2001.

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 και ώρα 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί συζήτηση με τις:

  • Αμίνα Μοσκώφ, Υπ. Ψυχαναλύτρια
  • Άννα Πούπου, Θεωρητικός Κινηματογράφου

Συντονίζει η Χάρις Χατζή, Ψυχαναλύτρια

Ένα ρομποτάκι που το αντιμετωπίζουν σαν παιδί. Ένα παιδί που το αντιμετωπίζουν σαν ρομποτάκι. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βασίζεται στο διήγημα του 1969 με τίτλο Super Toys last all summer long του Aldiss και ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Kubrick αλλά ολοκληρώθηκε από τον Spielberg το 2001. Στην ταινία παρακολουθούμε το βίωμα της εγκατάλειψης ενός παιδιού και την αγωνιώδη αναζήτηση του για την επανένωση με τη μητέρα και τον οικείο χώρο. Μια περιπέτεια που παρά τα δυστοπικά στοιχεία της επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να αγγίζει τον ψυχισμό του κάθε υποκειμένου που την παρακολουθεί, φέρνοντας το σε επαφή με μια πρωταρχική και αρχέγονη οδύνη. Η προσπάθεια αυτού του παιδιού για ψυχική επεξεργασία της απώλειας γίνεται μια φαντασμαγορική περιπέτεια χωρίς όμως να απομακρυνθεί από την εσωτερική αναζήτηση της εργασίας του πένθους και της αποδοχής της απώλειας. Επιλέξαμε αυτή την ταινία ως μια αφορμή για να σκεφτούμε και να συζητήσουμε μαζί το φαινόμενο της έντονης συγκίνησης που μπορεί να προκαλέσει αυτή η θεματική. Οι αναφορές του σεναρίου στον Πινόκιο του Κάρλο Κολόντι και στην ποίηση του Γέιτς θα μας βοηθήσουν σε αυτή την αναζήτηση.

Πρωταγωνιστούν: Haley Joel Osment, Jude Law, William Hurt Frances O’ Connor

Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Οργανωτική επιτροπή: Μ. Γεωργιάκου, Α. Διαμάντης, Δ. Εμπέογλου, Μ. Ζέης, Δ. Καβαλλιέρος, Ε. Νικολοπούλου, Μ. Παραδείση, Χ. Χατζή (συντονίστρια)

Περισσότερα για την Ελληνική Ψυχαναλυτική εταιρία θα βρείτε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
9 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos