ΣΕΙΡΕΣ

"Saint X" season 1: Τα αγκάθια της αμερικάνικης κοινωνίας

Δημοσίευση: 17 Ιουνίου 2023, 15:50
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Claire είναι μόλις επτά ετών όταν η αδελφή της Alison εξαφανίζεται από το πολυτελές θέρετρο στο νησί «Saint X» της Καραϊβικής.

<a href="/nea/masters-air-hameni-eykairia-se-keno-terma/69508">"Masters of the air": Χαμένη ευκαιρία σε κενό τέρμα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Masters of the air": Χαμένη ευκαιρία σε κενό τέρμα

Αρκετές ημέρες αργότερα, το γυμνό σώμα της Alison βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο σημείο και δύο ντόπιοι συλλαμβάνονται. Αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ελάχιστα και οι άνδρες σύντομα απελευθερώνονται. Χρόνια αργότερα, επιβαίνοντας σε ένα ταξί της Νέας Υόρκης, η Claire αναγνωρίζει το όνομα στην άδεια του ταξί, Clive Richardson. Η μοιραία συνάντηση τη βάζει σε μια εμμονική αναζήτηση της αλήθειας, όχι μόνο του τι συνέβη τη νύχτα του θανάτου, αλλά και για το ποια ακριβώς ήταν η αδερφή της.

Άποψη: Ένα λουσάτο εξωτικό θέρετρο και ανεξιχνίαστα μυστήρια θα φάνταζαν ως μια απάντηση του Hulu στο υπερεπιτυχημένο The White Lotus του HBO, μόνο που αυτού του είδους τα θεάματα το HBO ξέρει να τα κάνει καλύτερα και έτσι εν τέλει μοιάζει με φτωχό συγγενή ή με κλασικό και δευτερεοκλασάτο μελόδραμα του Netflix, τύπου Ποιος σκότωσε την Σάρα.

Το Saint X έχει τα εφόδια να είναι κάτι καλό μιας και βασίζεται σε ένα καλογραμμένο και επιτυχημένο βιβλίο της Alexis Schaitkin του 2020, που πολλούς ενθουσίασε στο άκουσμα της μεταφοράς του και το πρώτο επεισόδιο (δυστυχώς μόνο το πρώτο) το σκηνοθετεί η Dee Rees (Mudbound) που προσφέρει πολλά σε αισθητικό και σκηνοθετικό επίπεδο αλλά μέχρι το τέλος έχουν ατονήσει και έχουν μετατραπεί σε κάτι πιο τυποποιημένο και συμβατικό, αδικώντας της φιλοδοξίες μιας ταλαντούχας δημιουργού.

Επιπλέον, έχει μια υπόθεση που εύκολα μπορεί να ιντριγκάρει το κοινό: παρελθόν και παρόν που τα μυστήρια του πρώτου και οι αποκαλύψεις του δεύτερου έρχονται αντιμέτωπα σε ένα χωροχρονικό αλισβερίσι, θάνατος ή δολοφονία και μυστήριο για το ποιος κρύβεται από πίσω και μια αδερφική σχέση που στην αρχή κλονίζεται από το θλιβερό συμβάν και στην συνέχεια από τις αποκαλύψεις που δείχνουν διαφορετικές πτυχές, κρυμμένες και σκοτεινές. Ένας μαύρος άντρας τρέχει να ξεφύγει και ένα λευκό κορίτσι ανακαλύπτεται στο δάσος είναι η αρχική σκηνή με την οποία ανοίγει το πρώτο επεισόδιο για να δείξει προς τα πού θα κινηθεί.

Όχι σε κάτι καινοτόμο και πρωτότυπο αλλά σε ένα κλισέ στόρι λευκού προνομίου έναντι αδικημένου ή ψευτοαδικημένου μαύρου κατηγορούμενου, προσπαθώντας να φέρει στην συζήτηση ακανθώδη ζητήματα που ταλανίζουν την αμερικάνικη κοινωνία: από την εγκληματικότητα έως την ηθική ποινικοποίηση του χρώματος με ένα πλαίσιο οικογενειακού μυστηρίου και κρυφής προσωπικής ζωής που εν τέλει αδικεί και υπονομεύει τα μηνύματα.

Το μοτίβο της νεκρής κοπέλας και του whodunit για το ποιος ευθύνεται για τον θάνατό της είναι γνωστό από πιο αξιοσέβαστα τηλεοπτικά δράμα, όπως το Top of the Lake της Jane Campion, μέχρι σειρές του συρμού.

Εδώ μπορεί να μην είμαστε σε κανένα από τα δύο άκρα, αλλά δεν προσθέτει τίποτα σε ένα είδος κορεσμένο και ειδικά όταν αυτό λούζεται με το φως του εξωτικού προορισμού, ενδόμυχα πιστεύοντας ότι αυτές είναι συνήθειες που συμβαίνουν σε άλλα, τροπικά και εξωτικά μέρη άγριων πληθυσμών, και όχι στις ψευδοαναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos