Οι Κάννες λένε όχι σε ψηφιακό φεστιβάλ

Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2020, 13:09
Συντάκτης:

Την ξεκάθαρη άρνησή του εξέφρασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών Thierry Fremaux στο ενδεχόμενο να γίνει το φεστιβάλ ψηφιακό, εάν όλα αποτύχουν και δεν μπορέσει να λάβει χώρα ως φυσική εκδήλωση λόγω του κορονοϊού.

<a href="/afieromata/ta-megalytera-se-diarkeia-standing-ovations-sto-festival-kannon/66505">Τα μεγαλύτερα σε διάρκεια standing ovations στο Φεστιβάλ Καννών</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤα μεγαλύτερα σε διάρκεια standing ovations στο Φεστιβάλ Καννών

«Η ψυχή, η ιστορία, η λειτουργικότητα των Καννών έρχεται σε αντίθεση με το ψηφιακό μοντέλο. Και τι είναι δηλαδή ένα ψηφιακό φεστιβάλ; Ψηφιακός διαγωνισμός;», δηλώνει ο Fremaux στο Variety. «Πώς θα δούμε ταινίες όπως του Wes Anderson ή του Paul Verhoeven σε οθόνη υπολογιστή; Πώς θα ανακαλύψουμε το Top Gun 2 ή το Soul της Pizar κάπου αλλού πέρα από μία κινηματογραφική αίθουσα; Αυτές οι ταινίες έχουν ήδη αναβληθεί για να κάνουν πρεμιέρα στη μεγάλη οθόνη, γιατί επομένως να θέλουμε να τις δείξουμε σε μία ψηφιακή συσκευή;», είπε ο Fremaux αναφέροντας κάποιους τίτλους που υπήρχαν ως σκέψεις για το επερχόμενο φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών δήλωσε επίσημα την αναβολή του από τις προγραμματισμένες ημερομηνίες του Μαΐου, πιθανόν σε άλλες τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Οι νέες ημερομηνίες βέβαια δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Οι σκηνοθέτες ωθούνται στη δημιουργία, καθώς θέλουν οι θεατές να ανακαλύψουν τις ταινίες τους για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, όχι να καταλήξουν σε κάποια οθόνη κινητού. Εάν ακυρωθούν όλα τα άλλα φεστιβάλ, θα πρέπει να σκεφτούμε κι εμείς έναν τρόπο να παρουσιάσουμε τις ταινίες, ώστε να αποφύγουμε να χάσουμε έναν ολόκληρο χρόνο δουλειάς», συνεχίζει ο Fremaux.

Οι δηλώσεις του Fremaux απηχούν και αυτές του Alberto Barbera σχετικά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ο οποίος διαφωνεί επίσης με ένα ψηφιακό φεστιβάλ, σε αντίθεση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο που φαίνεται να έλκεται από την ιδέα του ψηφιακού φεστιβάλ. Ο Barbera πάντως το χαρακτηρίζει ως ένα «διαφορετικού είδους φεστιβάλ».

Παρόλη την καραντίνα στη Γαλλία εδώ και τρεις εβδομάδες, ο Fremaux δηλώνει πως το φεστιβάλ συνεχίζει με την επιλογή των ταινιών, καθώς παρακολουθείται και η εξέλιξη της πανδημίας. Με ήδη σχεδόν 9 χιλιάδες νεκρούς στη Γαλλία, υπολογίζεται πως η έξαρση της πανδημίας θα είναι περίπου σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Στο μεταξύ, οι Κάννες ανακοίνωσαν παράταση εγγραφής στο φεστιβάλ ενάμιση μήνα και επιπλέον το φεστιβάλ στηρίζεται από τον δήμαρχο της πόλης, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, που ανακοίνωσε πρόσφατα πακέτο στήριξης των φεστιβάλ για το 2020.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Last looks

Last looks

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Ο Charlie Waldo πρώην αστυνομικός, ζει στη φύση με το κοτοπουλακι του μαζεύοντας...
4 ώρες
Senior year

Senior year

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Πριν από είκοσι χρόνια, μια μαζορέτα έπεσε σε κώμα από ένα ατύχημα. Τώρα...
6 ώρες