ΣΕΙΡΕΣ

"Next" season 1: Sci-fi στον αυτόματο

Δημοσίευση: 26 Δεκ. 2020, 20:52
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Πολ Λεμπλάνκ, πρώην πρόεδρος μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας, συνεργάζεται με το FBI για να σταματήσει μία τεχνητή νοημοσύνη η οποία έχοντας την δυνατότητα να εξελίσσεται διαρκώς, αρχίζει να επιτίθεται στους ανθρώπους και να τους εξοντώνει διαμέσου διάφορων συσκευών.

<a href="/nea/blackbird-halara-mia-apo-tis-kalyteres-seires-tis-hronias/66860">&quot;Blackbird&quot;: Χαλαρά μία από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Blackbird": Χαλαρά μία από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς

Άποψη: Όσο τραβηγμένο και να ακούγεται, στην σειρά του Μάνι Κότο (“24”, “Dexter”) για το κανάλι FOX, το ιλιγγιώδες σύμπαν της τεχνητής νοημοσύνης έχει χτίσει γερά τις βάσεις του σε σενάρια υλοποιήσιμα (εάν όχι ήδη  υλοποιημένα) και μας δείχνει μία πλευρά του μέλλοντος όπου τα πάντα συνδέονται, το νέφος μπορεί να είναι εργαλείο αλλά και όπλο μαζικής καταστροφής, και ο Μεγάλος Αδερφός είναι καθεστώς καταπιεστικό.

Ο Τζον Σλάτερι ως πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνολογίας είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται τον άμεσο κίνδυνο για την ανθρωπότητα και με βέβαιη συνέπεια να τον εξοστρακίσουν σε επαγγελματικό/φιλικό/οικογενειακό επίπεδο, ξεκινά ένα κυνηγητό μίας οντότητας.

Παρότι η μία από τις δύο νοημοσύνες βασίζεται σε καλώδια και επικοινωνίες αυτό δεν σημαίνει πως το ένστικτο επιβίωσης δεν ισχύει και για αυτήν. Μία παραλλαγή των Τριών Νόμων της Ρομποτικής του Ασίμωφ είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την αγωνία της τεχνητής νοημοσύνης “Next” να εξαπλωθεί και να συγκεντρώσει δυνάμεις υπέρ του, και το πράττει στρατηγικά στα δέκα επεισόδια της σειράς. Ο Σλάτερι μαζί με την Φερνάντα Αντράντε βρίσκονται κατά πόδας προσπαθώντας να μαντέψουν την επόμενη κίνηση και αναμφίβολα η επιτυχία της σειράς βαραίνει τους ίδιους. Ωστόσο, γρήγορα ο Σλάτερι αναλαμβάνει τον ρόλο του απόλυτου πρωταγωνιστή, εκείνου που παθιάζεται λίγο παραπάνω με το πρότζεκτ και εξυψώνει (έστω και για λίγο) ένα περιπετειώδες μεν, νωθρό δε αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του Ρότζερ Στέρλινγκ με τον οποίο αναδείχθηκε ο Σλάτερι από το “Mad Men”, ο Λεμπλάνκ έχει έναν σκοπό κατά νου και κάτι προσωπικό να τον υποκινεί.

Το έξυπνο σενάριο είχε πολλές προοπτικές για να ταιριάξει μαζί του και δημιουργήσουν κάτι πραγματικά καλό, αλλά από τα πρώτα επεισόδια αποδεικνύεται ότι το μοτίβο είναι επαναλαμβανόμενο χωρίς το περιθώριο της έκπληξης. Κάθε συσκευή αποτελεί και ένα σημείο διαφυγής και επίθεσης και όταν χρειαστεί η ζυγαριά να γείρει αναγκαστικά υπέρ μίας εκ των δύο νοημοσυνών, τότε αυτή που δεν δρα μηχανικά θα είναι η νικήτρια.

Ίσως αυτό ακριβώς να είναι και το κύριο μειονέκτημα της ίδιας της σειράς: το ότι ακολουθεί στον αυτόματο πιλότο μία αφήγηση χωρίς να επενδύει επαρκώς στο συναισθηματικό κομμάτι. Άλλωστε δεν είναι περίεργο που το μόνο ενδιαφέρον  προέρχεται από τον χαρακτήρα που εκμεταλλεύεται προς όφελος του τόσο τις γνώσεις όσο και τα συναισθήματά του.

H σειρά στην Ελλάδα προβάλλεται στο κανάλι FOX< το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 26 Δεκ. 2020, 20:52
Ενημέρωση: 26 Δεκ. 2020, 20:52
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Worth

Worth

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Μετά τις σοκαριστικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο τον Σεπτέμβρη...
1 ημέρα