ΣΕΙΡΕΣ

"The long shadow": Ρεαλιστικό και βαθιά στενάχωρο true crime

Δημοσίευση: 9 Ιουνίου 2024, 16:37
Συντάκτης:

Το 1975, στο Γιορκσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας, άρχισαν να εντοπίζονται βίαια δολοφονημένες νεαρές σεξεργάτριες.

<a href="/nea/eric-multitasking-poy-apoprosanatolizei/69995">"Εric": Multitasking που αποπροσανατολίζει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Εric": Multitasking που αποπροσανατολίζει

Οι έρευνες ξεκίνησαν άδοξα, συνέχισαν απογοητευτικά και αποτέλεσαν το πιο ακριβό ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία του κράτους.

Μέσα σε πέντε χρόνια, 13 γυναίκες έχασαν την ζωή τους και 7 δέχθηκαν σοβαρή επίθεση, με την υπόθεση του “Yorkshire Ripper” να συνιστά ένα σοκαριστικό και διαφορετικό παράδειγμα των κοινωνικών προεκτάσεων του εγκλήματος...

Το “The Long Shadow”, σε σκηνοθεσία του Lewis Arnold (“Time”, “Des”, “Broadchurch”)  ανατέμνει την συγκεκριμένη ιστορία, ακολουθώντας πιστά τους ρυθμούς και τις προεκτάσεις της.

Η εξέλιξη είναι αργή, όπως ήταν και η έρευνα, και δεν περιλαμβάνει πολλές καθηλωτικές αλλαγές ή εκπλήξεις. Ως αστυνομικό μυστήριο, δεν προσφέρει τρομερή αγωνία και σίγουρα δεν προτείνεται σε κάποιον που επιθυμεί μια εγρήγορση.

Ωστόσο, το σενάριο του George Kay (“Lupen”, “Criminal”), βασισμένο στο βιβλίο του Michael Bilton “Wicked Beyond Belief”, επιτυγχάνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Ρίχνει τον προβολέα στα θύματα, στις ζωές που καταστράφηκαν με τις δολοφονίες, σε αυτά που άφησαν πίσω, όπως και στα χαρακτηριστικά ενός συστήματος και μιας εποχής που αρκούνταν στην ευκολία των συμπερασμάτων και την αναζήτηση της επιτυχίας.

Στον ρατσισμό, στον σεξισμό, στην συνεχή και ευρεία υποτίμηση των γυναικών, εντός και εκτός επαγγελματικών και ανδροκρατούμενων πλαισίων. Στην σαφή επικινδυνότητα των επαγγελμάτων του σεξ,  στο στίγμα, στην επίμονη αμέλεια των αστυνομικών αρχών απέναντι στους παρίες και τα προβλήματά τους.

Και η ματιά αυτή οικοδομείται άηχα αλλά στιβαρά, ως έναν τρόπο ζωής και σκέψης, αυτονόητο και διαρκή.

Αυτό είναι ίσως και το πιο πολύτιμο στοιχείο μιας ακόμα τέτοιας true crime αφήγησης, μέσα στην άνθιση που γνωρίζουν σήμερα, ενώ στα εφτά επεισόδια προκύπτει σταδιακά και χωρίς διδακτισμό. Τον ίδιο τον δολοφόνο τον συναντάμε μονάχα προς το τέλος της σειράς, δεν μαθαίνουμε παρά ελάχιστα πράγματα γι’ αυτόν και τις αιτίες των εγκλημάτων κι αυτός είναι ένας απλός τρόπος να ξεκαθαρίσει η σειρά τις προθέσεις της.

Η παραγωγή έχει επιδείξει φροντίδα στην αναβίωση της εποχής και στα επεισόδια συναντούμε ικανοποιητικές ερμηνείες και γνωστά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι Toby Jones, Michael McElhatton, David Morrissey. Αν και το “The Long Shadow” δεν αποτελεί ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυστήριο, όπως ίσως υπόσχεται μια ιστορία πραγματικού εγκλήματος, η διαφοροποίηση της προσέγγισής του το καθιστά μια ρεαλιστική και βαθιά στενάχωρη μεν, πραγματικά ενδιαφέρουσα δε παρακολούθηση.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos