ΣΕΙΡΕΣ

"Little drummer girl": Πανέμορφο, βαθύ, κατασκοπικό αφήγημα

Δημοσίευση: 23 Φεβ. 2022, 19:06
Συντάκτης:

Μια έκρηξη βόμβας στο σπίτι ενός Ισραηλινού ακόλουθου στην Δυτική Γερμανία σκοτώνει τον οκτάχρονο γιο του. Η νεαρή γυναίκα που την έχει τοποθετήσει εργάζεται ως μέλος ενός δικτύου που διοικεί ένας επικίνδυνος Παλαιστίνιος με το όνομα Khalil. Το γεγονός δίνει το έναυσμα στον αρχηγό της κατασκοπικής ομάδας των Ισραηλινών Martin Kurtz (Michael Shannon) να εξαπολύσει ένα καλά ενορχηστρωμένο ανθρωποκυνηγητό, η επιτυχία του οποίου φαίνεται πως χρειάζεται μια νεαρή κατάσκοπο για την δική τους πλευρά.

<a href="/nea/baby-reindeer-afoplistika-amfisimo-anatrihiastika-realistiko/69792">"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό

Αυτή βρίσκεται στο πρόσωπο της Charlie (Florence Pugh), μιας νεαρής, παθιασμένης ηθοποιού που κάνει διακοπές με την θεατρική της ομάδα στην Ελλάδα. Εκεί την προσεγγίζει ένας μυστήριος άνδρας, ο κατά κόσμον Gadi Becker (Alexander Skarsgård), ο οποίος με όπλο την γοητεία του καταφέρνει να την στρατολογήσει ενάντια στην δράση των Παλαιστίνιων μαχητών στην Ευρώπη.

To “The Little Drummer Girl” είναι το μόνο μυθιστόρημα του μετρ της κατασκοπικής λογοτεχνίας John Le Carré με γυναίκα πρωταγωνίστρια και ακολουθεί την άνθιση της μεταφοράς που γνώρισε το έργο του τα τελευταία χρόνια, με τα κινηματογραφικά “The Constant Gardener” του Fernando Meirelles”, “Tinker Tailor Soldier Spy” του Thomas Alfredson και “A Most Wanted Man” του Antony Corbijn και βέβαια το τηλεοπτικό “The Night Manager” του David Farr. Και είναι εξίσου περίπλοκο και μη-ηρωικό, παραμένοντας πιστό σε έναν γκρίζο και σκοτεινό κόσμο όπου η αναζήτηση νοήματος γίνεται μέρος μιας ανώφελης και συχνά αδειανής παράστασης, ακόμα κι αν νομίζεις πως στέκεσαι στην σωστή πλευρά των γεγονότων.

Η συνταγή της σειράς των έξι επεισοδίων μπορεί να ακολουθεί τον πεπατημένο δρόμο διάσημοι πρωταγωνιστές-διεθνές και στυλιζαρισμένο σκηνικό-ιστορία Le Carré αλλά διαθέτει μεγάλο ενδιαφέρον και αξιοπρόσεκτο βάθος για δύο λόγους.

Ο ένας είναι το σύνολο των ερμηνειών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η υπέροχη Florence Pugh, ιδανική επιλογή για τον χαρακτήρα ενός «επιφανειακού» και δυναμικού κοριτσιού που σταδιακά χάνεται ανάμεσα στους ρόλους της και βυθίζεται σε έναν κόσμου όπου τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται.

Ο άλλος είναι ο μύστης της στυλιζαρισμένης βίας και εκδίκησης Park Chan-wook (“Oldboy”, “The Handmaiden”) ο οποίος έχει καταφέρει να δώσει, πέρα από ένα πανέμορφο οπτικά και φοβερό αισθητικά θέαμα (με 60s και 70s αναφορές και γυρίσματα και στην Ελλάδα), μια αφήγηση που πετυχαίνει να ακολουθήσει έναν λιγότερο συμβατικό, περισσότερο ωμό δρόμο, δημιουργώντας το είδος του σασπένς που χρειάζεται για να ξεφύγει από κλισέ αναπαραστάσεις.

Μπορεί κανείς να είναι ποτέ σίγουρος σε μια ιστορία κατασκοπείας που τελειώνει η αλήθεια και που αρχίζει η επινόηση; Όχι, κι αυτό είναι μέρος της γοητείας της. Σίγουρα το σενάριο μας μπερδεύει ανά στιγμές, αλλά μοιάζει να το θέλει. Ο πυρήνας μένει εκεί για να διαπραγματευτεί την ηθική και την αφοσίωση, την αμφιβολία και την ματαιότητα που συχνά συνοδεύει έναν τρόπο ζωής όπου τα πάντα δουλεύουν σαν καλοστημένο σκηνικό, όπου η αλήθεια και το ψέμα μοιάζουν αδιαχώριστες πτυχές μιας πραγματικότητας περισσότερο άδειας απ’ ότι φανταζόμαστε.

Ο απλός και ειλικρινής τρόπος που αμφισβητείται η ανθρωπιά σε ένα πλούσιο ιστορικά και πολιτικά πλαίσιο αφήγησης καθιστούν το  “The Little Drummer Girl” ένα βαθύ κατασκοπικό αφήγημα, που ξέρει πως να μας στοιχειώσει με τον σωστό τρόπο. Και είναι και απλά πανέμορφο.

H σειρά είναι διαθέσιμη πλέον στο Cinobo.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos