ΣΕΙΡΕΣ

"The lesson": Ναι στην ανθρωπιά, όχι στον διαχωρισμό

Δημοσίευση: 8 Δεκ. 2023, 16:28
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια πολιτική συζήτηση ανάμεσα σε έναν καθηγητή πολιτικής αγωγής και μια τελειόφοιτη μαθήτρια ξεφεύγει από τον έλεγχο και γίνεται προσωπική. Επιφανειακά, πρόκειται για μια μάχη για τη δικαιοσύνη μεταξύ αριστερού και δεξιού, άνδρα και γυναίκας, καθηγητή και μαθητή.

<a href="/home-cinema-streaming/human-voice/69526">The Human Voice </a>ΣΧΕΤΙΚΑThe Human Voice

Αλλά η ορμητική, καταστροφική δύναμη του θέματος οφείλεται στις πληγές που αιμορραγούν στις καρδιές και των δύο πρωταγωνιστών. Η αντιπαράθεσή τους είναι σαν ένα βότσαλο που πετιέται στη λίμνη, και οι κυματισμοί που δημιουργεί επηρεάζουν: την τάξη, το σχολείο, την κοινότητα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την τοπική πολιτική και την πραγματικότητα.

Όσο περισσότερο εξαπλώνονται οι κυματισμοί, τόσο περισσότερο πολλαπλασιάζονται οι εμπλεκόμενες δυνάμεις και οι θιγόμενοι κοινωνικοί κύκλοι.

Άποψη: Μια ισραηλινή σειρά που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ των Καννών, στο τμήμα των σειρών αλλά και σε βραβεία της χώρας της, το Μάθημα, είναι πλέον διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω του Ertflix για ένα μάθημα ανθρωπιάς και απουσίας διαχωρισμών οποιουδήποτε είδους.

Στο ύφος του γερμανικού Πειράματος και του Πιστού του Σερεμπρένικοφ, κλεισμένο κατά κύριο λόγο μέσα στο σχολικό περιβάλλον, η σειρά αναπτύσσει μέσα σε έξι μισάωρα επεισόδια την διαμάχη Ισραηλινών-Αράβων, ένα θέμα τραγικά επίκαιρο.

Η σειρά βασίζεται σε τρεις πυρήνες. Ο ένας αφορά τον σχολικό εκφοβισμό, τον ρατσισμό και τον διαχωρισμό και ο άλλος την πολιτική ή κοινωνική άποψη εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Μια 17χρονη μαθήτρια κατηγορεί Άραβες μαθητές για την συμπεριφορά τους και με την σύμφωνη γνώμη και άλλων συμμαθητών, ζητούν στην ουσία την απαγόρευση εισόδου τους σε μέρη όπως η σχολική πισίνα, φτάνοντας στο σημείο να προτείνουν πινακίδες «Απαγορεύονται οι Άραβες», με την ίδια να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αντιστοίχως να υπάρχουν σχόλια για τα κιλά της.

Ο άλλος αφηγηματικός πόλος αφορά την πολιτική αντιπαράθεση, μιας και ο αριστερός καθηγητής διαφωνεί ανοιχτά με την μαθήτρια και έτσι έρχεται στο προσκήνιο ένα γεγονός: ότι στο Ισραήλ έχουν στην πραγματικότητα απολυθεί καθηγητές λόγω των πολιτικών τους απόψεων, ένα γεγονός που αποτέλεσε και την αρχική επιρροή για την δημιουργία της σειράς.

Ο τρίτος άξονας της σειράς είναι ο διαδικτυακός διασυρμός. Η μαθήτρια ανεβάζει βίντεο με τον καθηγητή, το οποίο γίνεται viral και τον κατηγορεί για τις απόψεις του, θυμίζοντάς μας τον αντίστοιχο διασυρμό και την προσπάθεια υπονόμευσης της καριέρας της Tar, στην ομώνυμη ταινία με την Κέιτ Μπλάνσετ.

Οι κοινωνικοπολιτικές αντιπαραθέσεις εντός ισραηλινού εδάφους θίγονται μέσω του φορμάτ ενός σχολικού δράματος.

Ωστόσο, η σειρά γρήγορα ξεχνά την αρχική πυροδότηση και έτσι περισσότερο αναλύει το κομμάτι του βίντεο και της προσπάθειας της δημόσιας υπεράσπισής του εαυτού του (μέχρι και σε τηλεοπτική εκπομπή αναγκάζεται να πάει να απολογηθεί, δείχνοντας τον παραλογισμό της όλης κατάστασης) και λιγότερο τον ρατσιστικό αποκλεισμό, το μπούλινγκ ή την πολιτική αντιπαράθεση.

Ο καθηγητής περνάει στο επίκεντρο εις βάρος των μαθητών από άποψη ανάλυσης χαρακτήρων, αν και ο Doron Ben-David, όπως και η Maya Landsmann στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι απίστευτα φυσικοί και συναρπαστικοί στο πλάσιμο των ηρώων τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
16 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos