ΣΕΙΡΕΣ

"The girl before": Καλοφτιαγμένο συναισθηματικό roller coaster

Δημοσίευση: 27 Φεβ. 2022, 14:08
Συντάκτης:

Δυο γυναίκες στιγματίζονται, με διαφορετικό τρόπο η καθεμία, από τη διαμονή τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στο σπίτι ενός εκκεντρικού αρχιτέκτονα.

<a href="/nea/better-call-saul-season-6-idi-klasiko/66878">&quot;Better Call Saul&quot; season 6: Ηδη κλασικό!</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Better Call Saul" season 6: Ηδη κλασικό!

Το The Girl Before μας δείχνει παράλληλα τις ιστορίες δυο συναισθηματικά τραυματισμένων γυναικών, της Emma και της Jane, οι οποίες μετακομίζουν - σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα- στο σπίτι που νοικιάζει ο Edward, ένας μινιμαλιστής αρχιτέκτονας. Το λιτά πολυτελές σπίτι έχει ένα πολύ προσιτό ενοίκιο, αλλά πάρα πολλούς περιορισμούς σχετικά με το πως επιτρέπεται στους ένοικους του να υπάρχουν μέσα σε αυτό κατά τη διαμονή τους. Η υπόθεση περιστρέφεται κυρίως γύρω από το μυστήριο του θανάτου της γυναίκας και του γιου του Edward στην οικοδομή όπου τώρα είναι χτισμένο το σπίτι. 

Η ιδέα του Edward που μας παρουσιάζεται στο The Girl Before, ότι δηλαδή η προσωπικότητα και ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να αντικατοπτρίζονται και να συμπίπτουν με αυτά του προσωπικού του χώρου, μας δείχνει την σημασία της αρχιτεκτονικής τέχνης. Το συγκεκριμένο σπίτι, παρόλο που φαίνεται απρόσιτο και ψυχρό, είναι ταυτόχρονα ελκυστικό και επιβλητικό με τρόπο που τραβάει ενστικτωδώς και τις δυο πρωταγωνίστριες, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν ξεκάθαρα τους λόγους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον Edward. Είναι ότι και το σπίτι του. Όπως όλοι οι καλλιτέχνες διοχετεύουν ένα κομμάτι του εαυτού τους στην τέχνη τους, έτσι έχει κάνει και ο Edward. 

H Jane, στης οποίας το timeline διαδραματίζεται η mini σειρά του HBO, είναι ένας πολύ προσιτός και με πολύ ενσυναίσθηση χαρακτήρας. Μέσα από αυτή βιώνουμε το συναισθηματικό βάρος μια γυναίκας που έφερε στον κόσμο ένα μωρό το οποίο πέθανε λίγο καιρό πριν τη γέννηση του, και αναγκάστηκε να το γεννήσει νεκρό. Βλέπουμε ό,τι σκέψη περνάει από το μυαλό μια τέτοιας γυναίκας αλλά και την ανάγκη της να τιμήσει την μνήμη ενός μωρού που έφτασε τόσο κοντά στη ζωή, αλλά δεν τελικά τα κατάφερε.  

Σιγά σιγά γίνεται εμφανές, πρώτα στο κοινό και μετά στην Jane, το πως σχετίζεται η ίδια με την Emma, που έμενε στο ίδιο σπίτι πριν κάποια χρόνια, και έπειτα οι δυο τους με την γυναίκα του Edward. Η μια αντικατοπτρίζεται μέσα από την άλλη, όχι στον χαρακτήρα, αλλά στις εμπειρίες. Όπως η Jane προσπαθεί να ζήσει με τον τόσο πρόωρο θάνατο του μωρού της, έτσι και η Emma προσπαθεί να μη χάσει την αίσθηση του αυτοπροσδιορισμού της αφού έχει πέσει θύμα βιασμού.  

Ο J.P. Delaney, δημιουργός και σεναριογράφος της σειράς, τυχαίνει να είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου πάνω στο οποίο έχει βασιστεί, πράγμα που συμβάλει στο πόσο προσεγμένοι είναι οι όλοι χαρακτήρες, μιας και κανένας δεν τους γνωρίζει καλύτερα από τον ίδιο.

Το The Girl Before είναι θρίλερ, και παρόλα αυτά καταφέρνει να συνδυάσει όλα αυτά τα ίσως παράταιρα μεταξύ τους στοιχεία με τόση επιτυχία που δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε αλλιώς. Δεν χρειάζεται ούτε να προσθέσει, αλλά ούτε και να αφαιρέσει τίποτα, από τη δομή των χαρακτήρων, την πλοκή, τις ερμηνείες, μέχρι και την προσωπικότητα του ίδιου του σπιτιού. Σίγουρα χρειάζεται να του δώσουμε κάποιο χρόνο να μας βάλει στην ιστορία και να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά με μόνο τέσσερα επεισόδια, αυτός ο χρόνος δεν είναι πολύς, και αξίζει γιατί θα έχουμε κερδίσει την εμπειρία μιας πολύ καλοφτιαγμένης σειράς.

H σειρά στριμάρει Vodafone TV

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 27 Φεβ. 2022, 14:08
Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2022, 12:35
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ