ΣΕΙΡΕΣ

"Black Bird": Χαλαρά μία από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς

Δημοσίευση: 10 Aug 2022, 16:58
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Τζίμι Κιν (Τάρον Έτζερτον) έκανε μεγάλη ζωή μέχρι που συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών. Η ποινή του είναι δέκα έτη φυλάκισης, όμως γρήγορα το FBI τον προσεγγίζει για μια επικίνδυνη αποστολή: να σταλεί σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κατά συρροή δολοφόνου Λάρι Χολ (Πολ Γουόλτερ Χάουζερ), ώστε ο τελευταίος να του αποκαλύψει πού έχει θάψει τα πτώματα των θυμάτων του. Αν ο Τζίμι τα καταφέρει, τότε θα αφεθεί ελεύθερος και ο Χολ θα παραμείνει στη φυλακή. Αν αποτύχει, τότε η έφεση που έχει ασκήσει ο Χολ θα γίνει δεκτή και θα βρεθεί εκτός φυλακής.

<a href="/nea/new-look-monotono-kai-afiloxeno-gia-ton-theati/69579">"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή

Γνώμη: Ο συγγραφέας Ντένις Λεχέιν έχει μια μοναδική ικανότητα να καταδύεται στην ψυχοσύνθεση των ανδρών, στις σχέσεις και στους κώδικες που διέπουν την συμπεριφορά τους, στην υπερηφάνεια που τους χαρακτηρίζει, καθώς και το κακό που ενίοτε αυτή μπορεί να προκαλέσει. Το έχει αποδείξει περίτρανα σε βιβλία όπως το «Σκοτεινό Ποτάμι» και «Το Νησί των Καταραμένων», τα οποία χαίρουν και εξαιρετικά αξιόλογων κινηματογραφικών μεταφορών, το πρώτο από τον Κλιντ Ίστγουντ και το δεύτερο από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Στο “Black Bird”, τη μίνι σειρά έξι επεισοδίων του Apple TV+, βρίσκουμε τον Λεχέιν στους ρόλους του δημιουργού, σεναριογράφου και εκτελεστικού παραγωγού. Εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία του Τζίμι Κιν, το “Black Bird” δεν είναι το καθιερωμένο δράμα φυλακής ούτε μια true crime αρπαχτή από αυτές που καταναλώνουμε πλέον με το τσουβάλι. Είναι ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο θυμίζει αρκετά το “Mindhunter”, αλλά λόγω της σύντομης διάρκειάς του και του ελέγχου του Λεχέιν στο υλικό του, δεν κάνει καμία κοιλιά!

Και παρότι θα δείτε και σε αυτό τα κλασικά tropes του είδους (π.χ. διεφθαρμένους φύλακες, φλας μπακ στα δύσκολα παιδικά χρόνια του δολοφόνου, κ.ά.), το “Black Bird” είναι μια σπουδή γύρω από τον μισογυνισμό των αντρών, είτε αυτός είναι έκδηλος είτε είναι απλά casual κομμάτι της ζωής τους. Και στηρίζεται κατά 99% στο παιχνίδι γάτας-ποντικιού που παίζεται ανάμεσα στους Τάρον Έτζερτον και Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, το κάστινγκ των οποίων είναι κάτι παραπάνω από εμπνευσμένο.

Αρχικά, ο Τάρον Έτζερτον, γνωστός από την ερμηνεία του ως Έλτον Τζον στο κινηματογραφικό «Rocketman», παρότι δεν σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό με το καλημέρα σας–καθότι ο ρόλος του Κιν είναι λιγότερο αβανταδόρικος από αυτόν του Λάρι Χολ– στην πορεία συνειδητοποιείς πως δίνει ένα ρεσιτάλ σωματικότητας και εκφραστικότητας. Ο Τζίμι Κιν που έχει φτιάξει είναι ένας αλαζόνας που βλέπει να γκρεμίζεται η ζωή που είχε φτιάξει. Δεν φαίνεται να τον απασχολεί καθόλου η ηθική των πράξεών του, το μόνο που θέλει είναι να δίνει συνεχώς την εντύπωση του ψυχρού γόη. Και είναι εντυπωσιακό πώς ο Έτζερτον αποτυπώνει τη σταδιακή διάλυση αυτού του προσωπείου, κάτω από το βάρος μιας ενδεχόμενης δεκαετίας πίσω από τα σίδερα, αλλά κυρίως λόγω της επαφής του με τον Λάρι Χολ.

Και πάμε τώρα στον Χολ, τον οποίο ερμηνεύει αποκαλυπτικά ο Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, αυτός ο τυπάκος που θα σας έχει μείνει σίγουρα στο μυαλό αν έχετε δει τα κινηματογραφικά “I, Tonya” και “The Ballad of Richard Jewell”. Ο Χάουζερ δίνει κυριολεκτικά ρέστα στον ρόλο, μετατρέπεται από λυπηρός σε τρομακτικός με μια αλλαγή του βλέμματος ή του τόνου της φωνής του. Τα πάντα, από τη στάση του σώματός του μέχρι μικρολεπτομέρειες, όπως το πώς θα αγγίξει αυτές τις απίστευτες φαβορίτες του χαρακτήρα του, είναι μελετημένα σε τέτοιο βαθμό που: 1) δεν θα ήθελες με τίποτα να πετύχεις αυτόν τον τύπο έξω το βράδυ, 2) δώστε του από τώρα όλα τα βραβεία!

Με ένα ερμηνευτικό πινγκ-πονγκ που έχουμε να δούμε στην τηλεόραση από τις εποχές της πρώτης σεζόν του “True Detective”, ένα καλοδουλεμένο σενάριο από έναν μετρ του σκεπτόμενου σασπένς και το φανταστικό score των Mogwai, το “Black Bird” είναι χαλαρά μία από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς. Κι αν ψάχνετε άλλον ένα λόγο για να τη δείτε, τότε αυτός ακούει στο όνομα Ρέι Λιότα. Ο πρόσφατα χαμένος Αμερικανός ηθοποιός –εδώ στον τελευταίο ρόλο της καριέρας του– είναι βαθιά συγκινητικός στον ρόλο του πατέρα του Κιν, ο οποίος αγωνιά για τη ζωή και το μέλλον του γιου του. Αν και ο ρόλος του θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί και λίγο περισσότερο, αυτό δεν σημαίνει ότι το “Black Bird” δεν είναι άλλη μια απόδειξη του σπουδαίου ταλέντου του και της μοναδικής του παρουσίας στον φακό.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos