ΣΕΙΡΕΣ

"Black Butterflies": Σκοτεινό και καλογραμμένο

Δημοσίευση: 22 Οκτ. 2022, 17:32
Συντάκτης:

Ο Adrien Winckler (Nicolas Duvauchelle) είναι ο συγγραφέας Mody και μετά την τελευταία του επιτυχία έχει κολλήσει. Όταν λοιπόν ο Albert Desiderio (Niels Arestrup), ένας ηλικιωμένος με σημαντικά προβλήματα υγείας, τον προσλαμβάνει για να συγγράψει την βιογραφία του, συγκεκριμένα την δική του περίπλοκη ιστορία αγάπης, ο Adrien δέχεται με σχετική ευκολία. Τίποτα όμως δεν τον προετοιμάζει για αυτά που θα ακούσει. Ο έρωτας του Albert και της Solange (Alyzée Costes) ήταν η αιτία για μια σειρά δολοφονιών που διαπράχθηκαν στην δεκαετία του ’70 αλλά και ο πυρήνας μιας βαθιά σκοτεινής ιστορίας με επώδυνες προεκτάσεις και συνδέσεις με το παρόν.

<a href="/home-cinema-vod/beast/67664">Beast</a>ΣΧΕΤΙΚΑBeast

Από την ελληνική μυθολογία και την αγάπη ανάμεσα στον θεό Έρωτα και την θνητή Ψυχή μέχρι τους Ινδιάνους και την Μεξικανική παράδοση που υποστηρίζει ότι αν έρθει στο σπίτι σου μαύρη πεταλούδα κάποιος θα πεθάνει, το πανέμορφο αυτό έντομο έχει συνδεθεί με δεκάδες συμβολισμούς και νοηματοδοτήσεις, πολλές από τις οποίες προκύπτουν από την φυσική διαδικασία της μεταμόρφωσης που περνά από την γέννα έως την ενηλικίωσή του.

 Έπειτα, το ομώνυμο φαινόμενο περιγράφει το πώς «μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή».

Αυτό μοιάζει να βρίσκεται περισσότερο κοντά στην σκοτεινή ιστορία που αφηγείται η νέα σειρά της πλατφόρμας του Netflix. Το “Black Butterflies” των Bruno Merle και Olivier Abbou είναι ένα ερεβώδες θρίλερ μυστηρίου που γυρνά συναρπαστικά γύρω από τα γεγονότα και τις θεματικές του και εξερευνά λεπτομερώς αυτές τις απειροελάχιστες μα καθοριστικές μεταβολές.

Ζωή και θάνατος, αγάπη και μίσος, αλήθεια και ψέμα, βία και τρυφερότητα, πόνος και πάθος μπλέκουν μέσα στις πολλαπλές αφηγηματικές γραμμές και τις αναδρομές του χρόνου μιας κλασικής μεν, απρόσμενα καλογραμμένης δε εξέλιξης που γνωρίζει πώς να μας εμπλέξει και γι’ αυτό καταναλώνεται απνευστί. Τα έξι επεισόδια διαθέτουν ατμόσφαιρα (η μουσική επένδυση είναι πέρα από ταιριαστή), οι ιδέες δένονται επιτυχημένα με μεταφορές, εικόνες και φαντασιώσεις ενώ οι συνεχείς ανατροπές ενισχύουν με ένταση το ενδιαφέρον μας, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην αφήγηση και τους χαρακτήρες, με την πολλαπλότητα και την ψυχοσύνθεση των οποίων έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Ίσως η ιστορία του αστυνομικού Carrel (Sami Bouajila) να είναι το λιγότερο δυνατό κομμάτι του συνόλου, ωστόσο στο τέλος μπλέκει αρμονικά και απαραίτητα με τα υπόλοιπα.

Προσεγμένο σενάριο, καλογραμμένοι, πολύπλευροι χαρακτήρες και ένα σύνθετο παζλ αφηγήσεων που ανατρέπει συνεχώς τα δεδομένα συνιστούν μια πολύ ικανοποιητική προσθήκη στο είδος.

Κι αν το τέλος μοιάζει να ξεφεύγει αποφασιστικά από ένα αίσθημα πληρότητας, αφήνοντας μια μερίδα του κοινού σε πιθανό εκνευρισμό,  το σύνολο του "Βlack Butterfiles" επιφυλάσσει μερικές επίμονες σκέψεις και για μετά την προβολή.

Καλύτερο αυτό, αν μας ρωτάτε.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 22 Οκτ. 2022, 17:32
Ενημέρωση: 22 Οκτ. 2022, 17:32
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Beast

Beast

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Πατέρας προσπαθεί να φτιάξει τη σχέση του με τις κόρες, ταυτόχρονα αποτρέποντας να...
5 ώρες