"Better Things" season 3: μια μητριαρχική δυστοπία

"Better Things" season 3: μια μητριαρχική δυστοπία
Δημοσίευση: 13 Ιουλίου 2019, 14:50
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Pamela Adlon αντλεί έμπνευση από την δική της ζωή για να μας παρουσιάσει τη ζωή της Sam Fox (Pamela Adlon), μια ανύπαντρης μητέρας με τις τρείς κόρες της, την Max (Mikey Madison), την Frankie (Hannah Alligood) και την Duke (Olivia Edward) και την μητέρα της Phil (Celia Imrie). Μέσα από θέματα καθημερινότητας, η σειρά κοιτά κατάματα τα θέματα της ενηλικίωσης, της υπευθυνότητας, του θανάτου, και της οικογένειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ"Better Things" season 4: Παραμένει τόσο καλή

Άποψη: Όταν η Max χαιρετά την μαμά της για να πάει με τους νέους φίλους της από το Πανεπιστήμο να διασκεδάσει, η Sam της φωνάζει «Ήθελα την σημαδιακή, This is Us, αγκαλιά μου!». This is not Us όμως, και το “Better Things”, αν και family dramedy, δεν καταφεύγει ποτέ στις φθηνές λύσεις των δακρύβρεχτων ‘αντίο’, ή αναπάντεχων plot twists. Αντιθέτως, η προσέγγιση της σειράς είναι πολύ πιο καλλιτεχνική και προσγειωμένη, καθώς δίνει έμφαση στα μικρά πράγματα, τα οποία τελικά αποτελούν την ολότητα της ζωής μας. Όλα τα επεισόδια ‘διαβάζονται’ περισσότερο σαν μικρές ιστορίες, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται και μια σεναριακή πλοκή, όσο abstract και αν είναι: η φθίνουσα υγεία της Phil, οι υποχρεώσεις της Sam, οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι κόρες της. Επίσης, εδώ αναδεικνύεται το καλλιτεχνικό μεγαλείο της Adlon, η οποία πλέον σόλο (ο συνεργάτης Louis C.K. αποχώρησε μετά τη δεύτερη σεζόν) σκηνοθετεί και τα 12 επεισόδια της σεζόν, γράφει ή συγγράφει πάνω από τα μισά αυτής και λειτουργεί και ως παραγωγός.

Το βασικό θέμα που διέπει τη συγκεκριμένη σεζόν είναι η θνητότητα, αλλά και τι σημαίνει να είσαι μια γυναίκα που σταδιακά γερνά. Το σώμα της Sam (αλλά και των γυναικών φίλων της) την προδίδει: το τζιν που αγόρασε μια εβδομάδα πριν δεν της κουμπώνει, υποφέρει από εξάψεις λόγω εμμηνόπαυσης, δεν κοιμάται τα βράδια, οι ορμόνες οργιάζουν. Αξίζει να σημειώσουμε το 7ο επεισόδιο “Toilet”, το οποίο αποτελεί την μοναδική τηλεοπτική αναπαράσταση μιας γυναίκας που ετοιμάζεται για κωλονοσκόπηση. Το επεισόδιο είναι μοναδικό, ενώ φροντίζει να περάσει και τα κατάλληλα φεμινιστικά μηνύματα και ταυτόχρονα υπογραμμίζει το άγχος και τον φόβο για μια επικείμενη εξέταση, της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά. Η προδοσία του σώματος προμηνύει τα γηρατειά, με τις γυναίκες να αισθάνονται αόρατες και άνευ σημασίας, ένα συναίσθημα που εντείνεται από τους άντρες, κάποιοι από τους οποίους προτιμούν γυναίκες με τα μισά τους χρόνια, αλλά και από τα παιδιά τους.

Πάντα παρούσα όμως είναι η ιδέα της οικογένειας. Οικογένεια για την Sam δεν είναι μόνο οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις δεσμούς αίματος, αλλά και οι άνθρωποι που επιλέγεις. Θα υπάρχουν τριβές, θα υπάρξουν τσακωμοί, πολλές φορές θα διαφωνείς με τις επιλογές της οικογένειάς σου και των φίλων σου, αλλά οφείλεις στο όνομα του κοινού καλού και της αγάπης, να τους σεβαστείς και να είσαι πάντα δίπλα τους. Αυτό ορίζει την Sam, και ο τρόπος που διαπαιδαγωγεί τα παιδιά της χρίζει ακαδημαϊκής συζήτησης.

Συμπερασματικά, το “Better Things” και ιδίως η τρίτη σεζόν, είναι ένα τηλεοπτικό διαμάντι., όχι μόνο γιατί αποτελείται από εξαιρετικές ερμηνείες (αλλά και guest stars όπως τους Matthew Broderick και Sharon Stone), αλλά και γιατί είναι φιλήσυχο, στοχαστικό, συναισθηματικά μεστό, σοβαρό και αυθεντικό. Για αυτό όταν τα δάκρυα κυλάνε ξέρουμε πως είναι αληθινά.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση:: 13 Ιουλίου 2019, 14:50
Ενημέρωση: 13 Ιουλίου 2019, 14:50
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870