ΣΕΙΡΕΣ

"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό

Δημοσίευση: 23 Απριλίου 2024, 16:28
Συντάκτης:

Σύνοψη: Όταν ένας επίδοξος κωμικός κάνει μια πράξη καλοσύνης σε μια ευάλωτη γυναίκα, πυροδοτεί μια ασφυκτική εμμονή που απειλεί να καταστρέψει τη ζωή και των δύο.

<a href="/nea/responder-season-2-horis-ekptoseis-sto-apotelesma/69939">"The responder" season 2: Χωρίς εκπτώσεις στο αποτέλεσμα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"The responder" season 2: Χωρίς εκπτώσεις στο αποτέλεσμα

Άποψη: Όλοι μας ψάχνουμε με κόπο να βρούμε κάτι να αξίζει στον ωκεανό περιεχομένου του Netflix, που πλέον ελάχιστα πράγματα είναι αξιόλογα και ξεχωρίζουν.

Το Μικρό Ταρανδάκι ήρθε να ταράξει λίγο τα νερά.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα  που μπορεί να βρει κάποιος αυτή την στιγμή στο Netflix και μια από τις καλύτερες σειρές για το 2024.

Κατ΄αρχάς η ιστορία είναι αληθινή.

Ο σκωτσέζος κωμικός ηθοποιός Richard Gadd έπεσε θύμα stalking μιας γυναίκας που τον παρακολουθούσε εμμονικά και ανάμεσα σε άλλα του έστειλε 40 χιλιάδες μέιλ, 740 tweets, 350 ώρες ηχητικών μηνυμάτων και 100 σελίδες επιστολών σε διάστημα πέντε ετών, με τον ίδιο να μην μπορεί να βρει άκρη στην αστυνομία καθώς του έλεγαν πως δεν υπάρχει εμφανής απειλή.

Έτσι αποφάσισε να το κάνει αρχικά θεατρική παράσταση και τώρα τηλεοπτική σειρά με τον ίδιο να το γράφει αλλά και να πρωταγωνιστεί ως μια μυθοπλαστική εκδοχή του εαυτού του.

Το Μικρό Ταρανδάκι, όπως ήταν το παρατσούκλι που ήταν η κολλημένη θαυμάστρια και στην πραγματικότητα και στην σειρά, εξετάζει το ζήτημα της εμμονής, όμως με έναν τελείως ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο από ό,τι παλαιότερα.

Δεν παρουσιάζει την ψυχική ασθένεια ως κάτι σέξι, αν θυμηθούμε τον τρόπο που παρουσιάζει έναν άρρωστο δολοφόνο η σειρά You του Netflix, πιο πολύ σαν έναν ερωτεύσιμο παίδαρο.

Ούτε όμως βλέπει την εμμονή ως κάτι φρικιαστικό και τερατώδες και την γυναίκα που τον καταδιώκει ως τέρας.

Ο Gadd, παρότι έχει το βίωμα και το τραύμα ή ίσως χάρη σε αυτό, στέκεται με ενσυναίσθηση και στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες. Η Μάρθα είναι μεν μια περίεργη τύπισσα που δεν έχει δουλειά, δεν έχει ζωή και περνάει όλη της ημέρα ακολουθώντας/παρακολουθώντας τον Ντόνι, όπως λέγεται ο Gadd στην σειρά, ωστόσο είναι και μια γυναίκα που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τα συναισθήματά της, ένας άνθρωπος που περνάει και εκείνος τις δικές του δυσκολίες.

Από την άλλη, ο Ντόνι δεν είναι ο άγιος, ο μάρτυρας που κουβαλάει τον σταυρό και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον.

Δεν έχουμε μια περίπτωση Misery με την εμμονική φαν και τον άτυχο συγγραφέα.

Το Μικρό Ταρανδάκι εξετάζει πιο πολύπλοκες ανθρώπινες σχέσεις και συναισθήματα, όπως για παράδειγμα μήπως ο πρωταγωνιστής γοητεύεται από τον εμμονικό θαυμασμό προς το πρόσωπό του;

Όλα ξεκίνησαν από μια καλή χειρονομία ενός κεράσματος και πώς μια αγνή, αθώα καλή πράξη μπορεί να παρερμηνευθεί από έναν άνθρωπο ως ένδειξη για κάτι βαθύτερο.

Μόνο που ο Ντόνι για τους δικούς του λόγους που αναδύονται στο προσκήνιο σιγά σιγά όσο περνούν τα επεισόδια με την μορφή flashbacks, θέλει να απαλλαγεί από την stalker του αλλά την προσελκύει κιόλας. Είναι ένας αποτυχημένος καλλιτέχνης και εκείνη του δίνει αυτό που ζητάει. Αμέριστη προσοχή.

Έτσι, αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ένας άμοιρος καλλιτέχνης και μια τρελαμένη εμμονική φαν αλλά δύο άνθρωποι που ζητούν αγάπη και την διεκδικούν με λάθος τρόπο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Δύο άνθρωποι που δεν είναι καλοί ή κακοί, αλλά εμπεριέχουν τα πάντα και που κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση και με άλλη αφετηρία προς μη υγιείς ανθρώπινες συμπεριφορές.

Τόσο ο Gadd όσο και η Jessica Gunning στον ρόλο της Μάρθα αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τους αμφίσημους ήρωές τους σε μια σειρά που ξαφνιάζει με την ειλικρίνειά της αλλά και το ενδόμυχο χιούμορ της καθώς παρόλο το δύσκολο θέμα, ουδέποτε γίνεται βαριά και σκοτεινή. Διατηρεί την ειρωνική και καυστική ματιά του κωμικού δημιουργού της.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos