ΣΕΙΡΕΣ

"The Andy Warhol diaries": Δεν μένει στα προφανή

Δημοσίευση: 30 Μαρτίου 2022, 19:10
Συντάκτης:

Σύνοψη: 1968. Όταν τον πυροβολούν, ο Άντι Γουόρχολ αρχίζει να καταγράφει τη ζωή και τα συναισθήματά του. Tα ημερολόγια κι αυτή η σειρά βλέπουν τι κρύβεται πίσω από την περσόνα.

<a href="/home-cinema-streaming/run-sweetheart-run/67437">Run Sweetheart Run</a>ΣΧΕΤΙΚΑRun Sweetheart Run

Άποψη: Το 1968 ήταν μια σημαντική χρονιά-σταθμός για τον 20ό αιώνα με τον γαλλικό Μάη να ταράζει τα νερά διεθνώς. Για τον διεθνούς φήμης εικαστικό της Ποπ Αρτ, Άντι Γουόρχολ, είναι η χρονιά που μια γυναίκα τον πυροβόλησε αλλάζοντας πολλά από όσα πίστευε.

Έτσι ξεκινούν τα ημερολόγια του που έχει συγκεντρώσει η Pat Hackett και που με την φωνή του ακούμε να τα εξιστορεί στην σειρά-ντοκομαντέρ έξι επεισοδίων του Netflix. Το πιο ενδιαφέρον που κάνει το ντοκιμαντέρ, Τα Ημερολόγια του Άντι Γουόρχολ, είναι ότι μέσω τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργούν την φωνή του καλλιτέχνη και έτσι τον βάζουν να αφηγείται αυτά που ο ίδιος είχε γράψει, κάνοντάς το πολύ ζωντανό. Μια πετυχημένη νεκρανάσταση μέσω της επιστήμης, που δεν μοιάζει μακάβρια ούτε και άστοχη, καθώς η φωνή πράγματι θυμίζει πολύ εκείνη του καλλιτέχνη.

Άλλωστε, πέραν της εξιστόρησης, το ντοκιμαντέρ συνδυάζει όσα γίνονται και λέγονται με αρχειακό υλικό από τηλεοπτικές συνεντεύξεις και βιντεοσκοπημένες συζητήσεις του πάπα της Ποπ Αρτ, ενός από τους πιο διάσημους δημιουργούς του 20ού αιώνα, που πάντα θα αποτελεί μυστήριο και έμπνευση.

Η σειρά εστιάζει κυρίως στα όψιμα χρόνια, από την εποχή που ήδη έχει αρχίσει να καθιερώνεται στα 60s μέχρι τον θάνατό του στα 80s. Μέσα σε αυτήν την διαδρομή, κάθε επεισόδιο εστιάζει σε μια διαφορετική πτυχή της ζωής και της προσωπικότητάς του, όπως η σχέση του με τον Jed (2ο επεισόδιο) και τον Jon (3ο επεισόδιο), οι δυο μεγάλες και σημαντικές ερωτικές σχέσεις της ζωής του, η καλλιτεχνική και προσωπική σχέση του με τον συνάδελφό του Jean Michel Basquiat (4ο επεισόδιο), ενώ παράλληλα οι άνθρωποι που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ μιλούν και για βασικές πτυχές του έργου του, από την εμφάνιση του στο αμερικανικό καλλιτεχνικό σκηνικό (1ο επεισόδιο), μέχρι ένα από τα τελευταία σπουδαία έργα του, τον Μυστικό Δείπνο και την ανάθεσή του από τον διεθνώς αναγνωρισμένο έλληνα συλλέκτη, Αλέξανδρο Ιόλα (6ο επεισόδιο).

Μερικοί από εκείνους που μιλούν για τον Γουόρχολ είναι ο εκκεντρικός σκηνοθέτης John Waters, ο σκηνοθέτης της ταινίας Basquiat, Julian Schnabel, οι ηθοποιοί Rob Lowe,, Debbie Harry και Mariel Hemingway (εγγονή του Ernest Hemingway) και άνθρωποι του κόσμου της τέχνης, όπως ο γνωστός και ισχυρός γκαλερίστας Larry Gagosian.

Η σειρά δεν μένει μόνο στα προφανή, επιχειρεί να αναδείξει και πιο κρυμμένες ή προσωπικές στιγμές ενός καλλιτέχνη που ήθελε να έχει την εικόνα του ρομπότ, της μηχανής, όχι μόνο μέσω της τέχνης του που πρότασσε την έννοια της επαναληψιμότητας και της μη μοναδικότητας αλλά και μέσω της εικόνας που πρόβαλε, ότι είναι δηλαδή ένας άνθρωπος που δεν ερωτεύεται, που δεν έχει αισθήματα, που δεν κάνει σεξ.

Μύθοι και αλήθειες συναντιούνται στα Ημερολόγια του Άντι Γουόρχολ, μια σειρά που τον καθιστά τουλάχιστον πιο ανθρώπινο.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Run Sweetheart Run

Run Sweetheart Run

Θα το βρείτε: Amazon Prime Video

Σύνοψη: Ασκούμενη δικηγόρος αναγκάζεται να βγεί με πελάτη του αφεντικού της, όλα μοιάζουν ονειρικά...
15 ώρες