ΣΕΙΡΕΣ

"1883" season 1: Υποδειγματικό γουέστερν

Δημοσίευση: 3 Απριλίου 2022, 15:17
Συντάκτης:

Βρισκόμαστε στην Αμερική λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Στο επίκεντρο της ιστορίας του 1883 είναι η οικογένεια Dutton, και το ταξίδι της για το μακρινό Oregon.

<a href="/nea/baby-reindeer-afoplistika-amfisimo-anatrihiastika-realistiko/69792">"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό

Ένα ταξίδι που ξεκινάει από το Tennessee και συνεχίζει στο Texas, όπου η οικογένεια του James Dutton συμμαχεί με ένα καραβάνι από ευρωπαίους μετανάστες, αλλά και την ηγετική φιγούρα του Shea Brennan, ενός λοχαγού που υπηρέτησε στον Αμερικάνικο εμφύλιο. Η σειρά είναι ένα origin story και prequel του Yellowstone, που μας δείχνει το πώς οι Dutton κατέληξαν στη Montana, όπου και μετέπειτα άνοιξαν το αγρόκτημα του Yellowstone.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδρομή κάνουν το ταξίδι τους οριακά αδύνατο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που δεν έχει τον εξοπλισμό ή τα μέσα για να ανταπεξέλθει. Οι απώλειες είναι πολλές και απάνθρωπες, το οποίο μας δείχνει και το ανεξάντλητο ψυχικό σθένος του να προχωράς στο άγνωστο αφήνοντας πίσω νεκρούς συγγενείς, περιουσία, και οτιδήποτε άλλο όριζε την προσωπική σου ταυτότητα. Μέσα από αυτό το ταξίδι βλέπουμε όμως και όλα τα κλασσικά στοιχεία ενός western.

Το πόσο ανήμπορος είναι ο άνθρωπος μπροστά στην άγρια φύση, αλλά και τη θέληση του να την κατακτήσει. Τον δυτικό πολιτισμό να καταπατά τη γη των ιθαγενών της Αμερικής, οι οποίοι παραδοσιακά στα western παρουσιάζονται σαν ένας εχθρικός και πολεμοχαρής λαός που καταδιώκει τους πολιτισμένους αποικιοκράτες, τη στιγμή που απλώς προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους. Ακόμα και την αυτοδικία, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα τιμής.

Το cast είναι αγαπημένο, με Tim McGraw και Faith Hill στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της οικογένειας Dutton , με τον καθένα να αποδίδει άψογα στον ρόλο του. Ο Sam Elliott παίζει σε γνώριμα εδάφη τον ρόλο του Shea Brennan, και έχει ίσως το πιο δραματικό ξεκίνημα στην ιστορία του, αφού αναγκάζεται να θάψει την γυναικά και την κόρη του που μόλις έχασε από ευλογιά. Βλέπουμε σε αυτόν όμως έναν άνθρωπο που μέσα από ένα προσωπικό δράμα, καταφέρνει να ανακάμψει και εν τέλει να ηγηθεί μιας ομάδας. Την παράσταση σίγουρα κλέβει η μικρή Isabel May που υποδύεται τη μεγαλύτερη κόρη των Dutton, Elsa,  και έχει επίσης τον ρόλο της αφηγήτριας. Τη βλέπουμε να εξαναγκάζεται από τις συνθήκες της να ενηλικιωθεί απότομα, να αναλαμβάνει καθήκοντα δίπλα στον πατέρα της, να ερωτεύεται, αλλά και να ζει την απώλεια του αγαπημένου της. Η Elsa είναι αυτή που δίνει ένα coming-of-age στοιχείο σε ένα κατά τα άλλα πολύ παραδοσιακό western.

Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι μαγική, και τα τοπία του Texas που γυρίστηκε κατά κύριο λόγο η σειρά μας μεταφέρουν πιστά σε εκείνη την εποχή. Η αυθεντικότητα της φύσης, που έρχεται σε αντίθεση με τις αντίξοες συνθήκες των πρωταγωνιστών, μας ξεκουράζει και ταυτόχρονα μας τραβάει όλο και περισσότερο να παρακολουθήσουμε την πορεία αυτών των ανθρώπων προς κάτι καλύτερο.

Το western είναι πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό είδος, που είχε και θα έχει πάντα το δικό του πιστό κοινό, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα λατρέψει το 1883. Εκτός όμως από τους φαν του είδους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κερδίσει και μεγάλο μερίδιο από το ευρύτερο κοινό, γιατί πρόκειται για μία άψογα προσεγμένη σειρά, από το ιστορικό στοιχείο, μέχρι τη φωτογραφία και τις ερμηνείες όλων των συντελεστών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos