Θα το βρείτε: Cosmote TV

Ακούμε τελευταία ιστορίες εξαπάτησης απείρου κάλλους, για έκπτωτους Νιγηριανούς πρίγκιπες και διάσημους σταρ του Χόλυγουντ που ζητάνε χρηματική βοήθεια μέσω μειλ. Και παρά την διασκέδαση που μας χαρίζουν οι μέθοδοι και οι εισηγητές τους, το ερώτημα είναι ένα: υπάρχει όριο στην ανθρώπινη ευπιστία; Από την κυρία στο Ηράκλειο της Κρήτης που συνέδραμε 155.000 στον Κιάνου Ριβς, ο οποίος της ζήτησε οικονομική βοήθεια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι την κυρία στην Ιαπωνία, που έδωσε πάνω από 30.000 σε έναν υποτιθέμενο Ρώσο αστροναύτη που την ερωτεύτηκε από το Instagram και χρειαζόταν χρήματα για να γυρίσει από το διάστημα, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που καθιστά τέτοιου είδους προσπάθειες τόσο εύκολα και ανεμπόδιστα επιτυχείς.

Μια τόσο ευφάνταστη, αλλά πολύ λιγότερο ευχάριστη ιστορία εξαπάτησης αφηγείται και το “Rogue Agent”.

Ο Robert Hendy-Freegard ήταν ένας βρετανός επαγγελματίας απατεώνας. Μπάρμαν και πωλητής αυτοκινήτων στην πραγματικότητα, υποστήριζε ότι ήταν πράκτορας της  ΜΙ5 και στρατολογούσε ανθρώπους σε ποικίλες αποστολές, καταφέρνοντας να τους εξαπατήσει, να τους απομονώσει από κάθε προσωπική επαφή και να τους αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Η ιστορία του είχε αποτελέσει το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ του Netflix “The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman”, το οποίο ακολουθεί την δράση του από το 1993 ως το 2002, οπότε και συνελήφθη με την βοήθεια της τότε συντρόφου του.

Η απίστευτη κι όμως αληθινή αυτή ιστορία ενέπνευσε τους Declan Lawn και Adam Patterson (James Norton) και το “Rogue Agent” συνιστά μια μάλλον άνευρη και αδύναμη μυθοπλαστική της προσέγγιση. Η αφήγηση των δημιουργών ακολουθεί χρονολογικά τα γεγονότα, ξεκινώντας από την προσέγγιση μιας ομάδας φοιτητών ενάντια σε ένα πιθανό μέλος του IRA και φτάνοντας στην γνωριμία του Freegard με την γυναίκα που κατάφερε να τον σταματήσει. Η Kim Adams, η ψυχολόγος που έμελλε να τον ξεσκεπάσει, γίνεται η δικηγόρος Alice Archer (Gemma Arterton) και αποτελεί από την αρχή το αντικείμενο στο οποίο εστιάζει η ταινία.

Δυστυχώς όχι με επιτυχία, καθώς η ίδια παραμένει σχετικά άγνωστη και το χρονικό γνωριμίας της με τον Freegard είναι ίσως το χειρότερο κομμάτι του φιλμ. Από την δική της εξαπάτηση και μετά είναι που αφυπνίζεται και το δικό μας ενδιαφέρον, καθώς εμπλεκόμαστε ενθουσιωδώς στην παρανοϊκή δράση του Freegard και κατανοούμε ουσιαστικά τι έκανε στους ανθρώπους που στόχευε, πώς τους χειραγωγούσε και με ποιο κόστος.

O James Norton κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με το διαθέσιμο υλικό, προσεγγίζοντας με μια φλεγματική αυτοπεποίθηση έναν χαρακτήρα για την ψυχολογία του οποίου δεν γνωρίζουμε και πολλά, κάτι το οποίο δεδομένα θα θέλαμε, ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Gemma Arterton, που επίσης προσφέρει τα μέγιστα σε μια μετριοπαθή και αβαθή χαρακτηρολογική προσέγγιση.

Η σκηνοθεσία είναι διεκπεραιωτική αλλά αποτελεσματική, καταφέρνοντας να πει αυτό που θέλει με τον τρόπο που θέλει, και το σύνολο καταφέρνει να μας εμπλέξει παρά την ελλειπτικότητά του. Απλά δεν πετυχαίνει ούτε να προσθέσει κάποια πτυχή στις ήδη υπάρχουσες ούτε να μας ενθουσιάσει με κάτι πέρα από αυτό που υπήρχε και χωρίς την ταινία, την ίδια την ιστορία δηλαδή. Όσο ενθουσιώδεις κι αν ήταν οι σκέψεις των δημιουργών, δεν κατάφεραν ποτέ να διαπεράσουν την οθόνη μας.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Φεβ. 2023, 18:38
Ενημέρωση: 4 Φεβ. 2023, 18:38
Τίτλος:
Rogue Agent
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos