Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Για την Vada είναι μία ακόμα συνηθισμένη βαρετή σχολική μέρα. Έχει μόλις περάσει ο κολλητός της να την πάρει με το αμάξι για το σχολείο, και περιμένει δυσανασχετώντας να περάσει το πρώτο της μάθημα για τη μέρα.

Και θα συνέχιζε να ήταν, αν ένας από τους συμμαθητές της δεν αποφάσιζε ότι θα σκοτώσει κατά συρροή όποιον άνθρωπο – μαθητή ή καθηγητή – βρισκόταν στον δρόμο του, με το όπλο που είχε φέρει μαζί του εκείνη τη μέρα. Η Vada αν και δεν είναι ανάμεσα στα θύματα που τραυματίστηκαν στην επίθεση, καλείται να διαχειριστεί το επακόλουθο αυτής της αδικαιολόγητης τραγωδίας, και να συνεχίσει τη ζωή της με τη σκέψη ότι θα μπορούσε να ήταν και η ίδια ένα από τα παιδιά που δεν επέζησαν για να πούνε την ιστορία.

Άποψη: Το The Fallout είναι η ιστορία ενός school shooting. Σε αντίθεση με παρόμοιες ταινίες, βλέπουμε τα γεγονότα από τη μεριά ενός θύματος, και όχι το ψυχολογικό προφίλ του δράστη ή τους πιθανούς λόγους που τον οδήγησαν σε κάτι τέτοιο. Η επόμενη μέρα για όλα αυτά τα παιδιά που επιβίωσαν μια τέτοια επίθεση είναι γεμάτη αμφιβολίες, απορίες, άρνηση, και πολλές τύψεις. Η νέα πραγματικότητα που τα περιμένει στο σχολικό περιβάλλον έχει παντού ερεθίσματα που πάνε όλους πίσω σε αυτό το περιστατικό. Βλέπουμε την προσωπική διαδικασία που ακολουθούν για να κατανοήσουν και να προχωρήσουν παρακάτω, αλλά και το μετατραυματικό σοκ που καλούνται να διαχειριστούν.

Με αυτό τον έμμεσο τρόπο μας περνάει το μήνυμα ότι η προσοχή μας σαν κοινωνία θα έπρεπε να στρέφεται περισσότερο στα θύματα και λιγότερο στον δράστη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αξίζει να μελετηθούν και οι λόγοι που οδηγούν ένα επίσης παιδί σε ένα τέτοιο έγκλημα. Η πορεία που ακολουθεί η Vada, αλλά και οι φίλοι της, είναι συγκινητική, και ταυτόχρονα βλέπουμε ποσό εξαιρετικά σημαντικό είναι η σωστή στήριξη της οικογένειας.

Η ερμηνεία της Jenna Ortega είναι πολύ θαρραλέα, και γεμάτη τσαμπουκά και ενέργεια. Την αντισταθμίζει η ήρεμη παρουσία της Maddie Ziegler, η οποία αν και χορεύτρια κατά κύριο λόγο και μετά ηθοποιός, δίνει μία αξιοπρεπέστατη ερμηνεία στο ρόλο της Mia, της καινούριας κολλητής της Vada.

Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν παραπάνω από αρκετές ταινίες και ντοκιμαντέρ που θίγουν το συγκεκριμένο θέμα, και ίσως να μη χρειαζόταν ακόμα μία. Στην Αμερική όμως του Columbine, του Sandy Hook, και του Virginia Tech, χρειαζόταν. Τέτοιες ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο στην αμερικάνικη κοινωνία, και να το αγνοεί κανείς  αντί να το αντιμετωπίζει σαν μια προβληματική πραγματικότητα δεν βοηθάει πουθενά.

Ταινίες σαν το The Fallout που προσεγγίζουν ένα τέτοιο θέμα με τόσο σεβασμό και ανθρωπιά, είναι πάντα καλοδεχούμενες, όσο και να το έχουμε ξαναδεί να γίνεται στο παρελθόν.

Πρώτη δημοσίευση: 13 Απριλίου 2022, 17:24
Ενημέρωση: 6 Aug 2022, 15:10
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The fallout
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos