Take me somewhere nice

Take me somewhere nice - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Στα όρια της ενηλικίωσης, η Alma εγκαταλείπει το σπίτι της μητέρας της στην Ολλανδία και ταξιδεύει στη γενέτειρά της, τη Βοσνία, για να επισκεφτεί τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Αλλά από την αρχή τίποτα δεν πάει όπως είχε προγραμματιστεί.

Άποψη: Το ντεμπούτο της Ena Sendijarević είναι ένα κομψό road movie, μια μαύρη κωμωδία με πολλές αναφορές στο υπόβαθρο της ίδιας της σκηνοθέτη.

Η Alma (Sara Luna Zorić) είναι μια έφηβη που ζει στην Ολλανδία με τη μαμά της, αλλά μαθαίνει ότι ο μπαμπάς της -που τους παράτησε όταν εκείνη ήταν ακόμα παιδί– είναι τώρα πολύ άρρωστος στη Βοσνία.

Η Alma επιθυμεί να τον δει για πρώτη και τελευταία φορά. Η μαμά της κανονίζει ένα μέρος για να μείνει η Alma παρέα με τον κυκλοθυμικό, ελαφρώς γκάνγκστερ ξάδερφό της, Emir (Ernad Prnjavorac). O φίλος του Emir, Denis (Lazar Dragojević), ερωτεύεται την Alma και οι περιπέτειες της τριάδας αρχίζουν να φλερτάρουν με το κλασικό love triangle.

Η Βοσνία παρουσιάζεται στην πλήρη ερήμωσή της, υπονοώντας το γιατί οι άνθρωποι φεύγουν, γιατί οι νέοι απελπίζονται από κάθε είδους ερέθισμα και γιατί οι απερίσκεπτοι κίνδυνοι -με αυτοκίνητα, ναρκωτικά, σεξ- διατηρούν διεθνή απήχησή σε όλους τους νέους, σε κάθε σημείο του κόσμου.

H Sendijarević εμφανίζει κάποιες συγκεκριμένες μανιέρες στη σκηνοθεσία της: οι ήρωες μιλούν μόνο μετά από μικρές παύσεις, ενώ συχνά τοποθετούνται σε κάδρα με ευθύγραμμες συνθέσεις και τα πρόσωπά τους να καταλαμβάνουν το κάτω μισό της οθόνης, με πολύ κενό χώρο πάνω από αυτό. Η σκληρή λάμψη σε πολλά από τα πλάνα υποδηλώνει κάτι απειλητικό, συνθέτοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Τέλος, τα σέξυ πλάνα της Alma -η Sara Luna Zorić είναι εδώ ανεπιτήδευτα γοητευτική και ιδιαίτερα ικανή στην ερμηνεία της- από την ηλιοθεραπεία της με μπικίνι ή τα εσώρουχα, κάνουν την ταινία ελαφρώς πιο… πικάντικη.

Συνολικά, είναι μια διασκεδαστική και ανατρεπτική ταινία που ταξιδεύει τον θεατή σε έναν απροσδόκητο κόσμο φόβου και θλίψης, με μια πρωτότυπη, στυλιζαρισμένη ανακρίβεια. Στο πρόσωπο της Alma μπορούμε να δούμε τελικά τα χιλιάδες άτομα από περίπλοκα και μικτά πολιτιστικά υπόβαθρα, που νιώθουν αποκομμένα από τις ρίζες τους και ταυτόχρονα ανασφαλή στο νέο τους έδαφος.

Στο "Take Me Somewhere Nice" τα γεγονότα ξεπερνούν την ηρωίδα και μας κάνουν να σκεφτούμε όλες εκείνες τις φορές που για πολύ καιρό δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά που όταν συμβαίνει, είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό…

Πρώτη δημοσίευση: 2 Aug 2022, 16:32
Ενημέρωση: 2 Aug 2022, 16:32
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Take me somewhere nice (Πήγαινέ με κάπου ωραία)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos