Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Μετά από μεγάλο προβληματισμό και πολλαπλές συζητήσεις με την οικογένειά τους, οι κολυμβήτριες αδερφές Mardini, η 17χρονη Yusra και η 20χρονη Sara, εγκατέλειψαν το 2016 την εμπόλεμη Συρία, με σκοπό την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην ευρωπαϊκή Γερμανία. Και βέβαια, θέλοντας να παραμείνουν πιστές στο όνειρο της κολυμβητικής καριέρας και τις φιλοδοξίες που τους μετέδωσε ο πρώην κολυμβητής και προπονητής πατέρας τους Ezzat.

Με αφετηρία την Τουρκία, οι δύο αθλήτριες, μαζί με τον ξάδερφό τους Nizar και μια ομάδα προσφύγων που επιβιβάζονται στην ίδια ακριβοπληρωμένη και φονική βάρκα, από αυτές που πλημμυρίζουν τα τελευταία χρόνια τα νερά-νεκροταφεία του Αιγαίου, ξεκινούν μια άκρως επικίνδυνη και επίπονη προσφυγική διαδρομή, περνώντας από την Ελλάδα και τις Ευρωπαϊκές συνοριακές γραμμές, για να καταλήξουν στην γερμανική πρωτεύουσα.

Άποψη: Στην ασφάλεια των κοντέινερ όπου στοιβάζονται μαζί με τους υπόλοιπους αιτούντες άσυλο, τα δύο κορίτσια βρίσκουν τον χώρο να ασχοληθούν ξανά με την ζωή και τους στόχους τους. Η Sara να εντοπίσει αυτό που θέλει πραγματικά να κάνει, η Yusra να διεκδικήσει, με την βοήθεια του προπονητή κολύμβησης Sven, το δικό της όνειρο: την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η ταραχώδης πορεία των δύο αδερφών προς την ελευθερία είναι το επίκεντρο της νέας δραματικής ταινίας του Netflix “The Swimmers”, η προσέγγιση της οποίας θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί με μια λέξη: καλόβολη. H σκηνοθέτρια Sally El Hosaini (“My Brother the Devil”) πατά πάνω σε μια σύγχρονη, δυνατή συναισθηματικά και ελπιδοφόρα ιστορία καλού τέλους, την οποία επιλέγει να αφηγηθεί με χολιγουντιανές διαθέσεις, αρκετή κοινοτυπία και μια ελαφρά πληθωρικότητα, συναισθηματική και μη, που πνίγει την όποια λεπτότητα των θεματικών.

Στην διάρκεια των 134 λεπτών, υπάρχουν δυο τρεις διαπεραστικές σκηνές, ενώ οι ερμηνείες των αδερφών Manal και Nathalie Issa ικανοποιούν, ξεφεύγοντας δειλά από την διεκπεραιωτικότητά τους. Ωστόσο, παρά την σεναριακή συνυπογραφή του καταξιωμένου Jack Thorne (“His Dark Materials”, “Enola Holmes”, “Wonder”), η ταινία υποκύπτει σε απλουστεύσεις και ευκολίες, τόσο σε επίπεδο διαλόγου και εξιστόρησης όσο και σε χαρακτηρολογικό, με τις αδερφές να εξερευνώνται περισσότερο με βάση το τι τους συνέβη και λιγότερο με βάση το ποιες είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Sara, η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ακτιβιστική συνέχεια της οποίας αφήνεται ως απλή πληροφορία για τους τίτλους τέλους.

Βέβαια, ανεξαρτήτως διαχείρισης, είναι δεδομένο ότι η ιστορία των “The Swimmers” είναι συναρπαστική από μόνη της.

Μια σημαντική, απαραίτητη ιστορία νίκης, ελπίδας και δύναμης, για δυο γενναίες προσφύγισσες που ρίσκαραν την ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον. Και τα κατάφεραν, κολυμπώντας για αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Γι’ αυτό και θα είχε νόημα να τις γνωρίσουμε καλύτερα. Γι’ αυτό και είναι κρίμα το να ειπωθούν όλα αυτά τόσο βατά.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Δεκ. 2022, 19:21
Ενημέρωση: 5 Δεκ. 2022, 19:21
Τίτλος:
The swimmers
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
134
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos