Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Μετά από το αποτυχημένο σαμποτάζ μιας επιχείρησης, τρεις μαχητές της ελευθερίας κατά του Απαρτχάιντ οδηγούνται στην ομηρία μιας τράπεζας. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία.

Άποψη: Το 1980, τρεις ακτιβιστές λήστεψαν μια τράπεζα στο Silverton της Πρετόρια, ύστερα από μια αποτυχημένη επιχείρηση σαμποτάζ σε ένα εργοστάσιο πετρελαίου με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Νότιας Αφρικής, της εποχής του Απαρτχάιντ. Η τριάδα πήρε 25 άτομα ως ομήρους και απαίτησε την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το θρίλερ δράσης "Silverton Siege”, το οποίο ενώ έχει την πρόθεση να επαναπροσδιορίζει τα γεγονότα, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από μια σειρά παλιομοδίτικων χολιγουντιανών κλισέ.

Στη διασκευή αυτής της ιστορίας για χάρη του Netflix από τον Νοτιοαφρικανό σκηνοθέτη Mandla Dube και τον σεναριογράφο Sabelo Mgidi, το τρίο των ένοπλων ακτιβιστών αλλάζει. Είναι πλέον δύο άνδρες και μια γυναίκα, ο Calvin (Thabo Rametsi), ο Aldo (Stefan Erasmus) και η Terra (Noxolo Dlamini).  Η πραγματική ιστορία καταλήγει σε τραγωδία, αλλά ο Dube δεν φαίνεται να θέλει να μείνει στην ακριβή εξιστόρηση του τι συνέβη. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί τους πραγματικούς πρωταγωνιστές σαν έμπνευση για να δημιουργήσει χαρακτήρες και να τους προσδώσει την ενέργεια του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι επιδοκιμάζει απαραίτητα τις πράξεις τους, παρέχει, όμως, το πλαίσιο σε μια υπόθεση που ακόμη πολλοί από εμάς πρέπει συχνά να γκουκγλάρουμε για να καταλάβουμε.  Η ταινία του Dube παίρνει ουσιαστικά την ιστορία του Wilfred Madela, του Humphrey Makhubu και του Stephen Mafoko για να δημιουργήσει μια αφήγηση για τρεις νέους ανθρώπους που αντιδρούν σε μια κατάσταση και συνδέονται με κάτι που είναι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους.

Η προσπάθεια των δημιουργών για ένα πολιτικό αλλά και συναρπαστικό θρίλερ δράσης σίγουρα αναγνωρίζεται. Οι ερμηνείες είναι δυνατές και τα συναισθήματα των ηρώων φτάνουν και ακουμπούν τον θεατή. Ωστόσο, υπάρχει ένα βασικό μειονέκτημα: η παρουσία του συμπαθητικού, λευκού αστυνομικού που προσπαθεί να εμφυσήσει στους θεατές μια συμπάθεια για τους ήρωες, κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει από μόνο του.

Η ταινία προσφέρει μια γνήσια αίσθηση μεταφοράς σε εκείνη την εποχή- η ένταση στον αέρα είναι αισθητή- και η διάρκεια μίας ώρας και 40 λεπτών την κάνει να βλέπεται με μια ευχάριστη αγωνία.

Και παρά τις όποιες αδυναμίες του, το “ Silverton Siege” ενθαρρύνει την επανεξέταση εκείνων των μικρών σπινθήρων που άναψαν τελικά τη φλόγα της εκστρατείας “Free Nelson Mandela”.

Πρώτη δημοσίευση: 7 Μαΐου 2022, 14:29
Ενημέρωση: 7 Μαΐου 2022, 14:36
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Silverton Siege
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο