Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη : Ο Ρομάν Κόλμαν, στο πλαίσιο της ποινής του σε μία φυλακή της Νεβάδα, καλείται να τιθασεύσει και να εκπαιδεύσει ένα άγριο άλογο Μάστανγκ το οποίο και θα πωληθεί μελλοντικά σε δημοπρασία.

Παρά τις δυσκολίες, ο Ρομάν θα έρθει κοντά με το άλογο και θα βρει συμβατά σημεία μαζί του.

Άποψη: Βασισμένο στο επίσης δικό της “Rabbit”, η Λορ ντε Κλερμόν-Τονέρ επεκτείνει την ιστορία από την μικρή διάρκεια στην μεγάλη αλλά κρατάει την ίδια θεματική αναφορικά με τα ζώα θεραπείας και τοποθετεί το “Mustang” της μέσα στην πραγματική τακτική που ακολουθείται από ένα σωφρονιστικό κέντρο της Νεβάδα όπου κατάδικοι και άλογα συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ωφέλιμο και για τους δύο. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Τονέρ δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ήσυχο και συνάμα δυνατό σε συναίσθημα, ακόμα και με μία τόσο απλή ιστορία όσο αυτή του Ρομάν.

Χωρίς ουσιαστική διάθεση για το παρελθόν του κεντρικού ήρωα, η σκηνοθέτις τον παρατηρεί μέσα από την κάμερά της για να μας τον συστήσει. Ο Ρομάν παρουσιάζεται εξαιρετικά κλειστός χαρακτήρας, με βίαιες τάσεις και ποτέ, ίσως ακόμα και μέχρι το τέλος, δεν νιώθεις ότι τον καταλαβαίνεις σε βάθος. Ο Βέλγος Ματίας Σένερτς δίνει μια ερμηνεία ισάξια προσηλωμένη με αυτήν του “Rust and Bone”, με την παρουσία του και το ύφος του επιβλητικά αλλά ταυτόχρονα ευάλωτα, και χωρίς ποτέ να βρίσκει έναν όμοιό του στο περιβάλλον όπου βρίσκεται.

Με το άλογο, το οποίο θα ονομάσει Μαρκήσιο, γίνεται ένας παραλληλισμός καθώς το ζώο είναι ανεξέλεγκτο στην συμπεριφορά του, σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα του προγράμματος, ενώ ο ίδιος ο Ρομάν παλεύει να κατευνάσει τα δικά του βίαια ένστικτα. Η σύνδεση τους σαφώς και θα οδηγήσει σε μία πιο φιλοσοφημένη συζήτηση υπαρξιακού περιεχομένου περί ανθρωπισμού και συναισθημάτων, ακόμα και σχολιασμού για το πώς τελικά μπορεί να γίνει μία επιτυχημένη επανένταξη ενός καταδίκου στην κοινωνία, και μάλιστα ο Σένερτς μαζι με την Τονέρ το καταφέρνουν αυτό με τα ελάχιστα δυνατά λόγια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως στο βλέμμα του Σένερτς και μόνο φαίνεται η προσπάθεια, η επιμονή και η θέληση όχι απλά να εξημερώσει τον Μαρκήσιο, αλλά να πετύχει και κάτι παραπάνω. Κάτι που θα θεραπεύσει και τα δικά του τραύματα και θα του μάθει πως δεν είναι μόνος του.

Χωρίς μελοδραματισμούς όμως και με τις ‘καμπάνες’ του αυστηρού Μπρους Ντερν, το “Mustang” προχωράει με τον δικό του ρυθμό, αγνοεί όσο μπορεί την κοινότοπη βαβούρα της επικινδυνότητας που κρύβει μία φυλακή, και γοητεύει με κάθε πλάνο της ατέρμονης ερήμου, κάθε μετρημένη επαφή ανθρώπου και ζώου και με κάθε μικρή νίκη του Ρομάν.

Όλα αυτά, καταλήγουν λίγο ή πολύ ώστε να κάνουν την ταινία αξιοπρόσεκτη για αυτά που έχει να πει και σημαντική για τα συναισθήματα που μας προκαλεί. Θα καταφέρει να προσεγγίσει ακόμα και το πιο ιδιαίτερο κοινό.

Πρώτη δημοσίευση: 26 Ιουνίου 2021, 18:18
Ενημέρωση: 26 Ιουνίου 2021, 18:18
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Mustang
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos